Košarka

Sabatini: "Savez se plašio da ćemo dobiti"

Matej Milanović • nedjelja, 26.04.2009.
Sabatini: "Savez se plašio da ćemo dobiti"

(Iz Bologne za Sportnet.hr Matej Milanović) Keith Langford, MVP Final Foura Eurochallengea, sretan je onime što proživljava u Virtusu, a Claudio Sabatini, predsjednik Virtusa, dao je novinarima velik broj izjava o kojima će se još dugo pričati. Posebno se obrušio na talijanski savez i ljude koji ga vode...

MVP Final Foura, Keith Langford, u karijeri je igrao dvije utakmice za San Antonio Spurse, a nakon neuspjeha u NBA-ju preselio je u Europu. Ukratko je prokomentirao osjećaj nakon utakmice: "Najlakše je reći da sam sretan za Virtus, za suigrače, za sebe. No, sada se treba koncentrirati na ostatak sezone."

Posebno se zahvalio sadašnjem treneru, Matteu Boniciolliju što je imao povjerenja u njega i dao mu da igra u kontinuitetu: "Ovo mi je prva puna sezona u ovako jakoj ligi i trebalo mi je vremena za navikavanje. Trener Boniciolli je imao najviše povjerenja u mene i njegov je dolazak na klupu za mene bio ključan."

Upitan je što se to dogodilo da je bio gotovo besprijekoran cijelu utakmicu da bi na kraju promašio bacanje i skoro odnio u poraz svoju momčad: "Moj je otac govorio da je u važnim trenucima dovoljno ubaciti jednog. Ja sam bio pod velikim pritiskom i samo sam razmišljao da ako ubacim tog jednog da ćemo uspjeti."

U tom se trenutku u razgovor ukljućio ekscentrični predsjednik kluba, Claudio Sabatini koji je imao podosta toga za reći, a počeo je sa Langfordom: "Keith je odličan igrač, a još je bolja osoba. Mi smo spremni produžiti mu ugovor koji je sada na dvije godine i zadržati ga još dugo u klubu. Na njemu je da odluči."

Langford je dodmah odgovorio svom predsjedniku: "Najviše sam zahvalan što su mi Sabatini i Virtus dali priliku. Do sada ja u Europi nisam dokazao ništa i moram samo biti sretan zbog svega ovoga. Zapravo je na njemu da odluči, ne na meni."

Langford se zatim sa osmjehom na licu oprostio od novinara, a Sabatini je dobio priliku da kaže sve što mu je u mislima: "Nisam bio pod stresom prije ovog finala. Sretan sam zbog Boniciollija, momčadi i stožera. Da budem iskren onih zadnjih šest minuta smo se uplašili, da ne kažem nešto gore od toga."

Predsjednik je zatim posvetio još jednu rečenicu MVP-ju natjecanja i treneru koji je zaslužan što je Langford u Virtusu: "Pohvale treneru Pasqualiju koji više nije tu, ali me je nagovorio da dovedemo Langforda."

Sabatini je izgledao sretniji zbog ljudi u klubu nego što je to sam bio zbog uspjeha, a i sam je dao naslutiti zašto: "Jako sam sretam što smo ovakvo natjecanje organizirali u Bologni i stvarno sam sretan za sve ljude u klubu što smo ga osvojili. Ovo je tek prvi korak u maratonu koji nas mora odvesti daleko."

No, bilo je nešto što je jako razočaralo prvog čovjeka kluba i o čemu je posvetio ostatak konferencije: "Žao mi je što nije bilo nikakvog predstavnika košarkaškog saveza Italije. Mi dovedemo u Italiju europski Final Four, čak ga i osvojimo. Za dvadesetak dana je dodjela svjetskog prvenstva 2014., a oni ni ne dođu ovdje, mogla im je to biti besplatna reklama. Ja ne vjerujem da će Italija dobiti organizaciju, ali ako bude ovakav odnos to vam govori što se može očekivati."

Sabatini je potom rekao kako je uvjeren da su mnogi navijali protiv njih i da ne vjeruje da će im biti lako do kraja sezone: "Mislim da ovo vodi tome da nam se ne da stalna licenca za nastupe u Euroligi. Meni to nije problem, ako nije igračima. Ako ova sezona završi loše mi smo spremni to prihvatiti, nije nas strah. Vjerojatno nitko iz Saveza nije došao jer ih je bilo strah da bismo mi mogli osvojiti natjecanje."

Na pitanje može li Virtus ove sezone iznenaditi Montepaschi i osvojiti domaće prvenstvo predsjednik bolonjskog kluba je bio dosta jasan: "Mislim da su nam šanse za naslov minimalne. Jer ćemo igrati uvijek u gostima obzirom na to kako nas tretiraju u Savezu. Pretpostavljam da shvaćate što želim reći."

Sarkastično je prokomentirao nedolazak predsjednika Saveza, jednog od najboljih talijanskih košarkaša svih vremena, Dina Meneghina: "Meneghin nam je rekao da će biti na polufinalu. Izgleda da je ipak našao nešto važnije, možda je morao na piće s nekime."

Sabatini smatra da netko ima nekakvih problema s njime i s njegovim klubom, ali kaže da ga uopće nije strah budućnosti, jer teško može završiti gore od onoga što mu se dogodilo na početku njegove predsjedničke avanture, a i prokomentirao je što misli o onima koji su pustili u javnost njegove izjave nakon utakmice sa Sienom: "Mislim da smo mi aktivan dio egzistencije talijanske košarke. Ali očito je da jaka Bologna nekome smeta. Ja Sienu respektiram, ali ne i one koji vode sve ovo. Mislim da je patetično da se sučev zapisnik stavi na internet. No, ne bojim se ja. Pa tjedan dana nakon što sam postao predsjednik izbačeni smo iz košarkaškog svijeta i morali smo otkupiti pravo drugog kluba da bismo se vratili. Gore od toga ne može."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!