Košarka

Zagreb tek u nastavku ugasio Svjetlost

Borna Rupnik • utorak, 28.04.2009.
Zagreb tek u nastavku ugasio Svjetlost
Foto: Kristijan Komarica

Poraz u Zadru djelomično je uzdrmao košarkaše vodeće momčadi prvenstva, Zagreb Crobenza, koji za razliku od prijašnjih susreta u prvom poluvremenu nikako nisu uspijevali slomiti otpor gostiju. Svjetlost je popustila tek u nastaku utakmice i domaćini su upisali naizgled uvjerljivu pobjedu...

Zagreb je bez obzira na poraz u Višnjiku u ogled sa Svjetlosti ušao kao vodeća momčad lige i apsolutni favorit. Brođani su upisali tek jednu pobjedu i bilo je teško očekivati da će drugu proslaviti baš na Zagrebovom terenu.

Prvo poluvrijeme utakmice u Trnskom donijelo je pravu reviju preciznosti. Obje su momčadi imali preko 60% šuta za dva, odnosno gotovo 70% šuta za tri poena, da bi na odmor otišle potpuno izjednačene. Zagreb se u više navrata pokušavao odvojiti, ali su gosti iz Slavonskog Broda na sve imali odgovor.

Vezane vijesti

Osim uvodne serije Veljka Budimira, domaće je košarkaše neugodno iznenadio izlazak Ante Tomića iz igre već u petoj minuti. Tomić se više nije vraćao, a zamijenio ga je Andrej Štimac. Najzaslužniji za samo tri koša minusa (25:22) Svjetlosti na isteku prvih deset minuta bili su Krunoslav Rimac i Nenad Delić, koji su beskompromisno uzvraćali na ubačaje Damira Mulaomerovića.

Mravi su 12. minuti smogli snage pobjeći na 32:24, ali tada je uslijedio niz gostiju 16:7, kojim prelaze u vodstvo. Koš Zagreba iz daljine su zatrpavali Rimac, Nikola Garma i Matej Karlović, koji je pogodio čak tri puta uzastopce. Da domaći igrači unatoč lošoj obrani ne krenu u nastavak susreta u zaostatku pobrinuli su se prisebni Mulaomerović i kapetan Krunoslav Simon te prekaljeni Vladimir Krstić koji je preuzeo odgovornost u posljednjim napadima i poravnao na 51:51.

U svlačionici je Denis Bajramović vjerojatno imao mnogo toga za reći svojim igračima, a što god da im je rekao, urodilo je plodom. Zagreb u samo nekoliko minuta stvara dvoznamenkastu razliku - Simon je pogodio tricu za 66:55, a potom su Štimac i Luka Žorić usprkos ponekom promašaju preuzeli kontrolu nad reketom.

Odmah po ulasku na parket tricu je pogodio i Petar Babić za visokih 76:59. Pet Žorićevih koševa zaredom pokrio je dvojac Budimir - Delić i smanjio na dostižnih 11 koševa zaostatka za Brođane, ali je Babić novim dalekometnim ubačajem osigurao mirniji ulazak u posljednju dionicu (84:69).

Razliku je tada održavao i mladi Ivan Papac, a kada se razigrao i Jakov Vladović Mravi su dosegnuli i granicu od 20 koševa viška (104:83) te je posljednjih nekoliko minuta odigrano u revijalnom tonu, premda su se gosti sportski borili za svaki koš.

U konačnih 111:93 u Zagrebovim je redovima najviše ugradio Damir Mulaomerović, prvi strijelac susreta s 23 koša. Izostanak njegovih asistencija nadoknadili su Krstić i Vladović, a vrijedi istaknuti i napadački učinak Žorića (18, uz devet skokova) i Simona (17). Ponovno je impresionirao Zagrebov postotak šuta iz igre.

Čak su tri igrača Svjetlosti ubacila 20 ili više poena - Rimac (22), Delić (21) i Budimir (20). Delić je dodao i osam skokova, a Norac je pet puta uspješno dodao.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!