Košarka

Cibona lako s oslabljenim Mravima

Ivor Krapac • subota, 02.05.2009.
Cibona lako s oslabljenim Mravima
Foto: Davor Sajko

Gradski derbi u zaostatku iz sedmog kola Lige za prvaka otišao je na stranu košarkaša Cibone. Bez pomoći ozlijeđenog Ante Tomića, Zagreb Crobenz je u Trnskom igrao dobro na trenutke, no bez dovoljno raspoloženih Mravi ipak nisu uspjeli biti ozbiljnija prijetnja...

Kad na uglednog gradskog protivnika moraš bez svog jakog, vjerojatno i glavnog aduta u momčadi, jasno je da situacija nije idealna. Zagreb Crobenz bio je u takvoj poziciji s obzirom na probleme Ante Tomića s leđima i skočnim zglobom, a pokazalo se da izostanak prvog centra nisu uspjeli nadoknaditi. Cibona je slavila lakše od očekivanja, sa 107:89, za novi korak bliže željenoj prvoj poziciji uoči polufinala doigravanja.

U prvih deset minuta nije se toliko osjetilo da je momčad Denisa Bajramovića u problemima zbog Tomićevog izostanka, barem napadački. Sve ključeve Zagrebove igre je u tom razdoblju držao Damir Mulaomerović, koji je nekoliko puta dosta lako prošao Davora Kusa, a nakon Kusovog odlaska na klupu u nekoliko prilika i Rozića ili Trohu. Nitko ga nije uspio zaustaviti, što je Mulaomerović nakon prodora koristio poenima ili asistencijama za držanje svoje momčadi u egalu.

Prije nego se iskusni Zagrebov branič "zahuktao", Cibona je otvorila utakmicu nešto bolje i uz dobar napadački ulazak Kusa vodila s četiri ili pet razlike. No, pravog rezultatskog loma nije bilo - čim je Mulaomerović krenuo u svoju seriju u napadu, Zagreb se ekspresno vratio, a u završnici prve četvrtine i preuzeo vodstvo, najviše s 27:21 nešto više od minutu do prvog kraćeg predaha.

Nakon prve dionice Mravi su imali 30:28, Velimir Perasović, jasno, nije mogao biti zadovoljan obranom svojih, no i to se promijenilo u drugih deset minuta. Mulaomerović se umorio i Denis Bajramović ubrzo ga je povukao na klupu, nekog tko će umjesto njega preuzeti glavnu ulogu jednostavno nije bilo, a Cibosi su to iskoristili za dvije velike serije, prvo 7:0 za preokret na 35:30, kasnije i 9:0 u bijegu do 44:35 četiri i pol minute do poluvremena.

Kus je nastavio svoju šutersku seriju započetu u prvoj četvrtini, Nikša Prkačin razigrao se pod obručem, a dodao i tricu kod 35:35, dok je Earl Calloway pomogao s nekoliko osvojenih lopti, a Alan Anderson držao sve najvažnije u Ciboninoj napadačkoj igri u svojim rukama. Gotovo da nije bilo akcije u kojoj nije nešto napravio iako nije zabio previše, samo pet poena u drugoj četvrtini.

Nedugo prije odlaska na 15-minutni odmor u napadu se "javio" i Lukša Andrić, koji je košem i dodatnim bacanjem odvukao Cibonu do već spomenutih 44:35, a u posljednjim trenucima poluvremena ubacio i polaganje nakon prolaska čitavim parketom za povećanje na 14 razlike. Pri odlasku na predah u svlačionicama bilo je 55:41.

Rano u trećoj četvrtini Cibonina je prednost postala još veća. Davor Kus potvrdio je napadačku raspoloženost tricom i dvicom za 60:41, a Earl Calloway priključio se tricom za dotad maksimalnih i okruglih 20 razlike, 63:43 na isteku 22. minute. U nastavku su Mravi zonom malo usporili napad Cibosa, a na drugom kraju terena to kapitalizirali serijom od 9:0 za smanjenje na 63:52, no čim igraš zonu, ranjiviji si na vanjskom šutu suparnika - Perasovićeva momčad ubrzo je to obilato iskoristila.

Vedran Princ prekinuo je Zagrebovu seriju tricom za 66:52, u završnici četvrtine ubacio još dvije, a Robert Troha jednu za sprječavanje da Mravi stignu bliže od deset razlike. U tom razdoblju Zagrebaše je ponovno vodio Mulaomerović, pomogli su Andrej Štimac i Luka Žorić, nešto je konačno pokazao i dotad neuvjerljivi Kruno Simon, no dalekometni ubačaji Cibosa odnijeli su prevagu.

Uoči posljednjih deset minuta Cibona je vodila s 81:68, a u završnoj četvrtini je konačna odluka pala nakon što su Mravi Žorićevim slobodnim bacanjima prišli na dostižnih 95:83 tri i pol minute do kraja. Princ je svojom četvrtom tricom odvukao svoju momčad do 15 razlike, a trice su potom zabili i Kus i Anderson za povećanje na 104:83, što je značilo da je ovoj priči kraj. Nešto kasnije Cibona je imala i maksimalnih +22, 107:85, da bi se Mulaomerović i Ivan Papac pred kraj pobrinuli da završi s 18 razlike.

Cibonu su do pobjede vodili Kus (26 poena, 6/7 za tricu, pet asistencija), Anderson (18 poena, po šest skokova i asistencija) i Princ (17 poena, trica 4/5). Najefikasniji igrač domaće momčadi bio je Mulaomerović (29 poena, devet asistencija), Žorić je dodao 19 poena i šest skokova, a Štimac 14 poena i 11 skokova.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!