Košarka

Zagreb - Šibenik: Može se i bez Tomića

Borna Rupnik • utorak, 05.05.2009.
Zagreb - Šibenik: Može se i bez Tomića
Foto: Martina Japundžić

Crna rupa pri kraju prvog poluvremena nije spriječila Zagreb Crobenz da osvoji unaprijed upisane bodove protiv Šibenika. Usprkos izostanku Ante Tomića i ne posebno pamtljivog izdanja, Mravi su ipak pokazali klasu više od svojih gostiju...

Zagreb je očekivano ubilježio devetu prvenstvenu pobjedu, iako je Šibenik u Trnskom dio utakmice uspješno kažnjavao opuštanje Mrava. Denis Bajramović na teren je izveo sastav bez ozlijeđenog Ante Tomića, najboljeg Zagrebovog igrača, dok je u šibenskim redovima zaigrao upitni Ivan Mimica.

Mjesto pod košem u prvoj petorci Zagreba tako je pripalo Luki Žoriću i Andreju Štimcu, a prva je četvrtina u potpunosti pripala košarkašima iz Trnskog. Šibenčani su priključak držali do Mimičinih slobodnih bacanja 9:6, a tada Mravi preko Mulaomerovića, Štimca i Žorića postižu šest uzastopnih poena i odvajaju se na devet koševa viška.

Mulaomerovićeva trica ubrzo je tu razliku zaokružila i na deset poena (18:8), a do isteka desete minute Zagrebova se prednost udvostručila, pri čemu su svi igrači na parketu dali svoj obol.

Međutim, umjesto da nastave tim ritmom i potpuno slome otpor gostiju, Mravi su zastali i dopustili Šibeniku povratak u susret. Do 15. minute sigurno su održavali dvadesetak koševa razlike, ali potom su košarkaši pod vodstvom Ivice Gulina krenuli u pomalo nevjerojatnu seriju 21:4 i na odmor otišli s vrlo prihvatljivim minusom (51:44).

Zagrebovu su obranu krajem prvog dijela probijali Jure Rončević, Nikola Došen i Miro Bilan, a Mimica domaćinima nije dopuštao bijeg ni početkom nastavka, kada je na semaforu pisalo neizvjesnih 61:56. Ipak, Zagreb je u drugom dijelu treće dionice ubacio u višu brzinu.

Prvo je kratku solo-dionicu odigrao kapetan Krunoslav Simon, a zatim su mu se pridružili Jakov Vladović i Luka Žorić te se u zadnji period igre ušlo s opipljivom prednošću Bajramovićevih pulena (83:64).

Rončević i Mario Filipović polako su nagrizali tu prednost u prvim minutama četvrte četvrtine, no probudio se i Petar Babić te vratio utakmicu u mirnije vode. Zagrepčani su naposljetku ubacili i "stotku", sve do konačnih i sigurnih 108:85.

Tomićevu ulogu prvog strijelca zagrebačke momčadi na sebe je preuzeo Luka Žorić. Ubacio je 31 koš, dok je skakački učinak uglavnom prepuštao Andreju Štimcu (13 koševa i devet skokova). Krunoslav Simon je dodao 15 poena, dok je ovoga puta sa šest dodavanja najraspoloženiji asistent bio Vladimir Krstić.

Listu šibenskih strijelaca predvodili su Mimica (19), Rončević (17) i Bilan (17). Bilanu je, kao i Štimcu, za double-double učinak nedostajao tek jedan skok.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!