Liga prvaka - Završnica, polufinale, 06.05.2009, 20:45 h
Chelsea
Chelsea 1:1 Barcelona
Barcelona

Iniesta slomio srca Chelseaju!

Borna Rupnik • srijeda, 06.05.2009.
Iniesta slomio srca Chelseaju!
Foto: EPA

U šokantnom dvoboju na Stamford Bridgeu, nakon kojeg će se dugo prepričavati dva fantastična pogotka, ali i brojne sudačke odluke na štetu domaćina, Barcelona je u trećoj minuti sudačke nadoknade došla do 1:1, rezultata koji joj donosi finale Lige prvaka u Rimu. Sjajni pogodak Andresa Inieste rastužio je London, jednako koliko ga je razljutio Norvežanin Ovrebo. Englezi su imali na pladnju veliku Barcelonu, ali finale će na kraju donijeti sudar dviju ipak najboljih momčadi Starog kontinenta...

Barcelona je u zadnji čas osigurala plasman u finale Lige prvaka! Tijekom cijele utakmice nisu smogli snage svladati neprobojnu englesku obranu, a onda je stvari u svoje ruke preuzeo Andres Iniesta i sjajnim udarcem rastužio Chelsea.

Josep Guardiola odlučio je pokriti izostanke Carlesa Puyola i Rafaela Marqueza povlačenjem Yaye Tourea u obrambenu četvorku, dok je Thierryja Henryja u napadu zamijenio upravo svestrani Iniesta. Vezni je red tako popunio mladi, u prvom poluvremenu potpuno izgubljeni Sergi Busquets, a Guus Hiddink je pogodio s taktikom u kojoj je hrabro na teren izveo dvojicu napadača, Didiera Drogbu i Nicolasa Anelku, koji su marljivo odrađivali svoje defenzivne zadatke.

Međutim, Barcelonu u početku ništa nije moglo spriječiti da igra svoju igru. Već u petoj minuti gužvu je u šesnaestercu zakuhao Lionel Messi, ali je unatoč nastavku katalonskog pritiska četiri minute poslije u vodstvo stigao Chelsea. Michael Essien natrčao je na odbijenu loptu nakon pokušaja ubacivanja Franka Lamparda i fenomenalnim volejem zakucao loptu pod prečku nemoćnog Victora Valdesa.

Gosti su po dobrom starom običaju nastavili držati loptu u nogama, ali novu su konkretnu priliku u 17. minuti opet imali dinamični domaćini. Florent Malouda pronašao je natrčalog Lamparda, no engleski veznjak puca prema tribini.Daniel Alves sredinom prvog dijela pokušava izravno iz slobodnog udarca s 35 metara, ali ne pogađa cilj, čime je manifestirao svoju lošu večer i nedostatak probojnosti svoje momčadi. Na drugoj strani Lampard proigrava Drogbu, čije je namjere pravovremenim istrčavanjem osujetio Barcelonin vratar.

Zaigrani reprezentativac Obale Bjelokosti iskušao je sreću i iz nemoguće pozicije, gotovo paralelno s gol-linijom, nakon situacije koja je opasno mirisala na jedanaesterac, a potom je udarac glavom Johna Terryja prohujao kraj stative. Norveški sudac Ovrebo u središtu pažnje našao se i u 27. minuti, kada je Eric Abidal startao prema Drogbi, no kazne nije bilo.

Barcelona je na trenutke djelovala maksimalno usporeno i nije imala rješenja za čvrst engleski bedem, zbog čega su pokušavali i netipičnim, neupotrebljivim visokim loptama. Pritom Messi u dva navrata nije uspio nadmudriti smirenog Petra Čecha te se na odmor otišlo s minimalnom prednošću igrača u plavim dresovima.

Nastavak je donio isti scenarij. Barcelona je preuzela konce igre u svoje ruke, a panika je nastala pred njihovim vratima. Drogbin zicer iz 53. minute sjajno je obranio Valdes, a Malouda u nastavku akcije šutira pored gola. No, Guardiolini momci nisu odustajali od svog stila, premda nikako nisu pronalazili načina kako uputiti udarac u okvir Čechovog gola.

Messi nije bio precizan u 66. minuti, a samo 30 sekundi kasnije Barcelona je primila novi težak udarac. Anelka je potrčao prema Valdesovom golu, a u kontaktu s njim bio je Abidal, kojemu djelitelj pravde pokazuje izravni crveni karton.

Lampard je iskoristio priliku i okušavao svoj dalekometni udarac, a Hiddink je dodatno otežao Guardiolin posao uvevši bivšeg stanovnika Barcelone, Juliana Bellettija, umjesto Didiera Drogbe. Zanimljivo je i da Barcelonin trener prvu izmjenu nije obavio sve do 85. minute.

Napadu se naposljetku priključio i stoper Gerard Pique, ali nije bio spretniji od svojih kolega, a norveški sudac ostao je nijem i nakon igranja rukom istog igrača u vlastitom kaznenom prostoru. Kada se činilo da više ne postoji način na koji čarobni Barcelonini putevi mogu odvesti u Rim, lopta je na rubu šesnaesterca stigla do Inieste, a Španjolac udarcem u gornji lijevi kut svladava nedodirljivog Čecha.

Bilo je još toliko vremena da se Chelsea stigne požaliti na još jednu sudačku odluku, odnosno sumnjivo igranje rukom u Barceloninom kaznenom prostoru, ali Ovrebo sigurno neće biti među omiljenijim gostima u Londonu. Drogba i suigrači skidali su mu "sve po spisku" nakon posljednjeg zvižduka, dok su "žuti" predvođeni Iniestom započeli sa slavljem. Sve ljubitelje nogometa u Vječnom gradu čeka prava poslastica, sraz Barcelone i Manchester Uniteda. Finale je to čiji sjaj ne može potamniti ni norveški sudac koji je večeras "kastrirao" Chelsea...

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barcelona0:0Chelsea
Manchester United1:0Arsenal
Arsenal1:3Manchester United
Chelsea1:1Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!