Košarka

Cibona kroz ušicu ugle

Ivor Krapac • subota, 09.05.2009.
Cibona kroz ušicu ugle
Foto: Kristijan Komarica

Cibona je obranila domaći teren u najvećem derbiju hrvatske košarke i stigla blizu željenom prvom mjestu uoči polufinala doigravanja. Iako su šest i pol minuta do kraja vodili s 13 razlike, Cibosi su slavili tek u pomalo kaotičnoj završnici nakon što je Zadar propustio napad za poravnanje ili pobjedu...

Iako su se pritom dosta namučili, košarkaši Cibone su barem djelomično ostvarili ono što su htjeli u 12. kolu Lige za prvaka. Prvi cilj bila je pobjeda, drugi prestizanje devet poena razlike s koliko ih je Zadar dobio u petom kolu - prvo im je pošlo za rukom, drugo ne, završilo je sa 71:69 za momčad Velimira Perasovića.

Odluka je pala u uzbudljivoj, ali ne baš kvalitetnoj završnici. Cibosi su 45 sekundi do kraja imali 71:67 i dva slobodna Jareda Homana, američki centar promašio je oba, da bi na drugoj strani Rok Stipčević bio miran s crte i smanjio na 71:69 35 sekundi prije zadnje sirene. Domaći su se u prilici da povećaju vodstvo potpuno zbunili u napadu, Vedran Princ uputio je prejako dodavanje Lukši Andriću pod koš, a Andrić nije uspio vratiti Davoru Kusu na trici prije isteka napada - i Zadar je dobio neočekivanu šansu za produžetak ili pobjedu.

No, kako je došla - tako je i otišla. Iako je, kako je nakon susreta rekao trener Zmago Sagadin, na time-outu bilo dogovoreno nešto sasvim drugo, Vladimer Boisa petljao je s loptom na vanjskoj poziciji i umjesto da šutne, vratio je Roku Stipčeviću koji to nije očekivao. Vrijeme je isteklo, a i da nije, bilo bi suđeno zadnje polje s obzirom da je lopta završila na drugoj polovici.

Tako je izgledala završnica, a u prvih deset minuta Cibosi su većim dijelom držali vodstvo u svojim rukama, no bez rezultatskog bijega koji bi posebno zabrinuo Zadrane. Domaća momčad je s pet ranih poena Vedrana Princa otvorila s 5:0 pa gotovo do kraja početne dionice čuvala prednost, a nakon četiri uzastopna poena Lukše Andrića i povisila na 21:14 dvije minute do prvog kraćeg predaha.

Tornado zakasnio, atmosfera mlaka

Po običaju, Zadar ni ovog puta na gostovanju u Draženovom domu nije ostao bez navijačke podrške, ali ne od početka utakmice. Manja skupina Tornada pristigla je tek sredinom druge četvrtine, u trenucima kad je njihova momčad bila u velikim problemima u napadu.

Ni Zagrepčani se nisu istaknuli punjenjem dvorane pa je, tako, prilično važna utakmica protekla u mirnoj atmosferi, barem do uzbudljive završnice. Vjerojatno će biti bolje u doigravanju ukoliko se Cibosi i Zadrani ponovno sastanu...

No, Zadrani su odmah reagirali. Rok Stipčević s dva slobodna bacanja i dvije uzastopne trice Damira Rančića nedugo po ulasku s klupe povukli su gostujuću seriju od 8:0 za preokret i vodstvo od 22:21, da bi Alan Anderson do kraja četvrtine pogođenim slobodnim poravnao na 22:22.

Nakon zadarske serije potkraj prve dionice, ništa nije sugeriralo da će u većem dijelu druge četvrtine ostati "praznih pušaka" u napadu, bez ijednog postignutog poena u gotovo punih sedam minuta, no čvrsta i agresivna Cibonina znatno je doprinijela da se dogodi upravo to. Sagadinova momčad nije dolazila do lakih pozicija na šutu ili pod obručem, a taj napadački zastoj Cibosi su na drugom kraju parketa naplatili ukupnom serijom od 15:0 za bijeg do 36:22 tri i pol minute do poluvremena.

U završnici druge četvrtine Zadrani su prišli na osam poena minusa nakon Rančićeve trice uz dodatno bacanje za 39:31, a Anderson je s dva slobodna postavio okruglih 10 razlike, 41:31 pri odlasku na predah u svlačionicama.

Po povratku na parket stvari je u svoje ruke preuzeo Nikša Prkačin, namučio je zadarski centarski dvojac Boisa - Gečevski i uz pet poena u kratkom razdoblju vodio Cibonu do 53:41 na isteku 26. minute. No, na drugom kraju parketa ponovno je proradio Damir Rančić, na čijim je krilima Zadar serijom od 7:0 smanjio na samo 53:48, da bi se u posljednjih deset minuta ušlo s 55:48 za domaće.

Rano u završnoj dionici stvari su se kretale oko Cibosima potrebnih devet ili više razlike, da bi Anderson i Calloway u 34. minuti povisili na domaćima obećavajućih 13 poena prednosti, 65:52. No, zadarski glavni adut Damir Rančić odgovorio je tricom, Hrvoje Perić poentirao je pod obručem "iz odbojke", a Boisa i Rančić dodali nove trice, Rančić potom i jedno od dva slobodna u seriji od 12:0 za smanjenje na samo 65:64.

Cibona je u nastavku držala malo vodstvo na svojoj strani, tada je napokon nešto pokazao i dotad indisponirani Anderson, no on je potom u odlučujućim trenucima isključio samog sebe nakon prepirke s Markom Carom zbog čega su obojica zaradila tehničku pogrešku, obojici isključujući peti prekršaj, nešto više od minutu do kraja. Bio je to začetak već opisanih završnih uzbuđenja sa sretnim krajem za Cibose...

Perasovićevu momčad je do pobjede statistički vodio upravo Anderson, no njegovih 15 poena i pet skokova stiglo je u ne baš impresivnoj izvedbi. Nikša Prkačin dodao je 12 poena i pet skokova, a Lukša Andrić double-double, 10 poena i 13 skokova.

Najefikasniji gostujući igrač bio je Rančić (24 poena, 6/9 za tricu), a preko 10 zabio je još samo Tomislav Ružić (12, sedam skokova).

Momčadi Velimira Perasovića su za zadržavanje prvog mjesta sada potrebne pobjede u preostala dva kola do doigravanja, u srijedu kod Svjetlosti u Slavonskom Brodu i naredne subote u Draženovom domu u gradskom dvoboju sa Zagreb Crobenzom.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!