Nogomet

Pranjić osvojio Kup

Vedran Babić • nedjelja, 17.05.2009.
Pranjić osvojio Kup
Foto: EPA

Pobjednik nizozemskog Kupa po prvi put u povijesti je Heerenveen. On je boljim izvođenjem jedanaesteraca (5:4) u Rotterdamu porazio Twente...

Nakon dva neuspješna finala, 1993. i 1997. godine, nogometaši Heerenveena, među kojima i hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić, napokon su stigli do toliko željene titule. Na stadionu De Kuip, inače domu prošlogodišnjeg osvajača, Feyenoorda, slavili su protiv Twentea u trileru najstrožih kazni.

U regularnom dijelu utakmice bilo je 1:1. Heerenveen je u vodstvo doveo Makedonac Goran Popov u 28. minuti, a rezultat je poravnao u desetoj minuti nastavka Eljero Elia.

U produžecima Bonaventure Kalou zabija za 2:1 Heerenveena u 112. minuti, da bi u posljednjim trenucima slavlje svojih suparnika poništio Youssouf Hersi pogotkom u 120. minuti.

U izvođenju udaraca s bijele točke više su se iskazali igrači Heerenveena, koji su s ukupnih 5:4 nadjačali drugoplasiranu momčad lige.

Tako je trener Twentea Steve McClaren ostao bez trofeja u svojoj prvoj sezoni, no drugo mjesto u prvenstvu te finale Kupa zasigurno su nadmašili očekivanja uprave kluba koji je večeras nastupio u svom petom finalu Kupa.

U dva navrata Twente je slavio (1977., 2001.), dok je triput ostao bez naslova (1975., 1979., 2004.).

Najuspješnija momčad u natjecanju je Ajax s čak 17 osvojenih titula.

Nizozemski kup, finale: Heerenveen - Twente 5:4 (1:1, nakon produžetaka 2:2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!