Tenis

Kralj izazvan, kraljica u problemima

Ivor Krapac • nedjelja, 24.05.2009.
Kralj izazvan, kraljica u problemima
Foto: EPA

Rafael Nadal i Ana Ivanović nalaze se pred izazovom branjenja trona u Roland Garrosu. Nadal lovi svoju petu uzastopnu titulu, a s obzirom da je još bez poraza na pariškom Grand Slam turniru, i ove je godine u ulozi glavnog favorita za pobjedu, dok Ivanović ima niz ozbiljnih konkurentica, no to joj nije jedina briga...

Rafael Nadal i ostali. S obzirom da je kralj zemlje u četiri dolaska na parišku crvenu prašinu svaki put odlazio do kraja, tako već godinama stoje stvari u Roland Garrosu - prošle godine bilo je posebno impresivno, sa završetkom u stilu, samo četiri izgubljena gema u finalu protiv Rogera Federera. Sve donedavno, činilo se da je prvi tenisač svijeta nedodirljiv na zemlji i da je konkurenciji preostala samo tanka nada, a onda se dogodio Madrid i ne pretjerano velika, ali ipak dovoljna sjena sumnje.

Da se i Nadala može pobijediti na zemlji naznačio je Novak Đoković, kojeg je u polufinalu Madrida jedva svladao, a nakon što je izdržao taj četiri sata i tri minute naporan izazov, znak "stop" mu je dan kasnije u finalu postavio Roger Federer. Svjetski broj dva time je prekinuo niz od četiri poraza od Nadala na zemlji i pet poraza ukupno, a ujedno se napunio samopouzdanjem za napad na pariški Grand Slam naslov, jedini s četiri najveća koji mu nedostaje u kolekciji.

Po svemu prikazanom u ovom dijelu sezone, Federer i Đoković bit će glavna prijetnja Nadalu na pariškoj crvenoj prašini, a kao povod za optimizam njih dvojice ne može se pronaći puno toga, no nešto se ipak može. Osim onoga što se zbivalo u Madridu, glavni Španjolčevi konkurenti vjerojatno znaju da je Nadal uoči početka Roland Garrosa upravo u Parizu u ekshibicijskom ogledu na jedan set sa 7:5 izgubio od Briana Dabula, 109. na svijetu, a kad tražiš potvrdu i nadu da je kralj zemlje ipak ranjiv na svojoj najboljoj podlozi, baš sve dobro dođe - pa čak i ekshibicijski poraz na jedan set.

No, bez obzira na sve, Nadal je još uvijek bez poraza u Roland Garrosu, a dok god se to ne promijeni, uloga glavnog favorita neće biti upitna. Kao i Roger Federer do prošle godine u Wimbledonu, on je lovina, svi ostali lovci, a hoće li mu kruna pasti s glave ili će se dominacija nastaviti, znat ćemo najkasnije za dva tjedna.

Ako su Nadal, Federer i Đoković korak ispred, dominantni po ovogodišnjim rezultatima na zemlji, iz ostatka društva teško je izdvojiti nekoga tko bi im mogao pokvariti račune. Možda Fernando Verdasco, bez obzira na blagi pad forme nakon odličnog početka sezone, možda Juan Martin Del Potro, peti na svijetu, koji uživa u najboljem renkingu karijere, možda i svjetski broj tri Andy Murray - iako se čini da ni ove godine nije napravio presudni korak naprijed na ovoj podlozi.

U ženskom ždrijebu situacija je uobičajeno otvorenija, a braniteljica naslova Ana Ivanović, bez obzira na sav svoj optimizam, djeluje vrlo ranjivo. 21-godišnja Beograđanka je lani u Parizu uživala u uspjehu karijere, no u međuvremenu se dogodilo dosta lutanja, neočekivanih poraza, traženja prave forme, a nedugo uoči branjenja naslova i ozljeda koljena od koje se ipak oporavila na vrijeme. No, upitnici su tu, nekoliko drugih kandidatkinja za naslov djeluje bolje.

Prva među njima je Dinara Safina, lanjska finalistica, koja bi ovog puta mogla i korak više - i iz njenog kuta gledanja, sve ispod toga bi objektivno bilo prilično veliko razočaranje. U Pariz dolazi kao prva na svijetu, nedavna pobjednica dva jaka turnira na zemlji (Rim, Madrid), u dovoljno dobroj formi da se okruni dosad najvećim naslovom u karijeri, a glavni upitnik predstavlja hoće li joj sav taj razumljivi pritisak biti jednostavno previše. Štićenica našeg Željka Krajana je igrački dovoljno dobra, bila je dovoljno dobra i lani, no glava je redovito bila nešto veći problem od igre.

Iako zemlja nije njihov najbolji teritorij, sestre Williams ne smiju se zanemariti ni na kojem Grand Slam turniru. No, i kod njih postoje upitnici - u Sereninom slučaju problem s koljenom koji je prati još od Miamija početkom travnja, a kod Venus nedavno neočekivano ispadanje od Alise Klejbanove u prvom nastupu u Madridu. U očekivanju najvećeg svjetskog turnira na zemlji, doživjeti takav poraz sigurno nije sjajno za samopouzdanje.

Pored braniteljice naslova, prve na svijetu i obitelji Williams, tu su Jelena Dementijeva i Svjetlana Kuznjecova, uz Safinu, dva od tri vodeća ruska ženska aduta, Jelena Janković u novom poglavlju svoje potrage za prvim Grand Slam naslovom, manje iskusne Viktorija Azarenka i Caroline Wozniacki, koje su se ove godine probile u Top 10 društvo...

Od svih njih, Safina ipak izgleda kao broj jedan, ne samo zbog WTA ljestvice. Glupo i vjerojatno pogrešno bi bilo reći da joj se ovako dobra prilika više neće ukazati, ali ova izgleda tako povoljno da bi propuštanje bilo jako bolno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!