1. Hrvatska nogometna liga, 32. kolo, 24.05.2009, 16:30 h, Šibenik, stadion na Šubićevcu, gledatelja: 900
Suci: Alen Gerek (Zabok), Tomislav Kučina (Sveti Ivan Žabno) i Krunoslav Ambrinac (Zagreb)
Šibenik
Šibenik
Ivan Rodić 14'
Ermin Zec 16'
2:1(2:1) Osijek
Ivan Miličević 19'
Osijek

Pobjeda domaćih, palac dolje Gereku

Ivana Jurica • nedjelja, 24.05.2009.
Pobjeda domaćih, palac dolje Gereku
Foto: Martina Japundžić

Nogometaši Šibenika pobjedom su se oprostili od domaćih navijača na kraju uspješne sezone. Nakon tri uzastopna poraza pobijedili su Osijek s 2:1 u utakmici koja je odlučena još u prvom poluvremenu. Poslije utakmice više se pričalo o suđenju glavnog suca Alena Gereka iz Zaboka, čijim su "dijeljenjem pravde" s pravom bili nezadovoljni i jedni i drugi, što dovoljno govori o njegovom suđenju...

Šibenik
Šibenik
Osijek
1
Goran Blažević
2
Patrice Kwedi
4
Damir Milanović
8
Ivan Elez
(do 46')
10
Ermin Zec
(do 89')
11
Zeni Husmani
16
Mehmed Alispahić
18
Ivan Rodić
(do 85')
23
Vedran Celišćak
24
Tomislav Labudović
27
Hrvoje Spahija
Pričuvni igrači
17
Antonio Jakoliš
46'
5
Alvin Karadža
85'
26
Joško Kovač
89'
Trener
Ivica Kalinić
9
(do 20')
26
(do 73')
28
Andre Luiz
Pričuvni igrači
Trener
Tomislav Steinbrückner

Osječani su bolje otvorili susret. Već u drugoj minuti dva je puta zaprijetio Josip Knežević, ali domaći vratar Goran Blažević nije se dao iznenaditi. Četiri minute kasnije zatresla se mreža Šibenika, ali kratko je trajalo slavlje gostiju. Ibriks je izveo korner s lijeve strane, skočio je Smoje i glavom poslao loptu u mrežu, ali oglasio se sudac Gerek koji je svirao prekršaj u napadu. Bila je to prva dvojbena situacija zabočkog suca.

U 12. minuti prvi udarac Modrih prema golu momčadi iz Gradskog vrta. Alispahić je asistirao Zecu, domaći napadač nije uspio pogoditi pored istrčalog Vargića. Ali dvije minute kasnije zatresla se mreža gostiju. Husmani je zaustavljen prekršajem, Elez odlično izvodi slobodan udarac, Rodić na petercu samo dodiruje loptu glavom i ona završava u mreži. Veselje se na Šubićevcu još nije ni smirilo, a Osječani su još jednom morali u mrežu po loptu. Mladi Husmani poslao je dugu loptu za Zeca, gostujući vratar ne reagira baš najbolje, Zec je brži od Vide pa iskosa sa desne strane pogađa nebranjenu mrežu za povećanje vodstva na 2:0.

550. gol u Prvoj HNL

Tri kola Šibenik nije postigao pogodak. Toliko je trajala i potraga za strijelcem jubilarnog, 550. gola Šibenika u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Sretnik je u 14. minuti postao napadač Ivan Rodić koji je tada postigao svoj deveti gol ove sezone, ali i djelić povijesti šibenskog prvoligaša.

Vrlo brzo uzvratila je i gostujuća momčad. Korner je s desne strane izveo Knežević, a u šesnaestercu Šibenika najbolje se snašao Ivan Miličević koji glavom loptu šalje u mrežu. I dvije minute kasnije Miličević je bio u glavnoj ulozi. Lopta je prevarila domaćeg kapetana Spahiju, ali Miličević nakon solo prodora ne uspijeva pucati dovoljno dobro da bi još jednom savladao Blaževića.

Po iznimno sparnom vremenu, teškom i za gledanje s tribina, a kamoli za igranje, dinamično se nastavilo i dalje. Prijetili su i jedni i drugi iz daleka, udarcima izvan kaznenog prostora, ali za vratare nije bilo velike opasnosti. U posljednjim trenucima poluvremena Zec je izborio loptu kod gol-auta, prošao jednog igrača, nakon toga je pao, ali sudac se nije oglasio.

Prekid neugodne tradicije

Današnja utakmica s Osijekom donijela je i prekid još jedne neugodne tradicije za Šibenik. Još od 1999. godine Šibenik na Šubićevcu Osječanima nije uspio postići više od jednog pogotka. Sve su utakmice završavale pobjedama jednih ili drugih, odnosno podjelom bodova. I dok su Osječani od tada čak pet puta uspjeli postići po dva pogotka, Modrima to nije uspjelo nakon već spomenute 1999. godine. Dakle, punih deset godina čekalo se na Šubićevcu da bi se momčadi iz Gradskog vrta postiglo dva pogotka. Rodić i Zec prekinuli su to neugodnu tradiciju za svoju momčad.

U nastavku prvu su priliku imali domaćini: Zec je pucao, ali Vargić je njegov udarac odbio u korner. U 50. minuti Zec asistira Rodiću koji prolazi svog čuvara i nakon toga završava na travi, te traži kazneni udarac, ali Gerek i ovog puta ostaje nijem. Sa tribina se stekao dojam da je Rodić pao sam, da kontakta s braničem Osijeka nije bilo. Sedam minuta kasnije Brazilac Andre Luiz igrao je rukom u svom kaznenom prostoru, ali suci to nisu vidjeli.

Kako je vrijeme u drugom poluvremenu odmicalo tako je i sudac Gerek sve više i više iritirao igrače na terenu, na klupama i publiku. Iako je delegiran za utakmicu lišenu prevelikog imperativa, i ovog je puta (gotovo identično kao i u susretu protiv Dinama prije 15 dana na Šubićevcu) bio iznimno loš. Na stranu sve sporne situacije o kojima će konačni sud donijeti dani koji slijede, odnosno analize TV snimki, Gerek je bio bez ikakvog osjećaja za igru, s potpuno različitim kriterijem i kod sviranja prekršaja i kod dodjele kartona, ali i kod (ne)puštanja prednosti. Griješio je i na štetu i jednih i na štetu drugih, a najviše na štetu nogometa jer je uspio pokvariti jednu zaista korektnu i kvalitetnu utakmicu.

U 58. minuti na udarac se odlučio i Milanović, ali otišlo je preko gola. Dvije minute kasnije Alispahić ubacuje s desnog boka, na odličan centaršut kasne i Zec i Labudović, na drugoj stativu je Rodić, ali njegov udarac blokira gostujuća obrana. Osijek je prijetio uglavnom iz prekida: tako je bilo i u 65. minuti kad je Smoje pokušao glavom, ali nije bilo preciznosti.

U 71. minuti gosti ostaju s igračem manje – Brazilac Luiz dobio je drugi žuti karton zbog prekršaja na Kwediju pa je ranije morao u svlačionicu. Slobodan udarac izveo je Celiščak, lopta je išla preko živog zida, a prvijencu Koprivničanina Celiščaka u Modrom dresu ispriječio se okvir gola. Osijek i dalje prijeti samo iz prekida: Knežević je dva puta pokušao iz slobodnih udaraca matirati Blaževića, ali vratar Šibenika oba puta nije morao intervenirati.

Sedam minuta prije kraja utakmice i Šibenik je ostao bez jednog igrača. Labudović je na centra napravio prekršaj, Gerek mu je pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton, a zanimljivo je kako je igra prekinuta tek nakon što je lopta stigla do vratara Blaževića, a ne čim je Labudović napravio prekršaj. Do kraja utakmice Osijek nije stigao ni ugroziti domaći gol, a, na drugoj strani, nakon ubačaja Kwedija, glavom je pucao Kovač, gosti su blokirali i poslali loptu u korner, ali Gerek, kao ni njegov pomoćnik, to nisu vidjeli pa su loptu dali vrataru gostiju.

Pobjeda je tako pripala Šibenčanima koji su nakon tri poraza upisali pobjedu kojom su se i oprostili od svojih navijača za ovu sezonu, dok su Osječani doživjeli i drugi uzastopni poraz. Nakon utakmice ispred svlačionica više se komentiralo suđenje, nego pobjeda Šibenika, odnosno poraz Osijeka.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

32. kolo

Šibenik2:1Osijek
Rijeka2:0Cibalia
Varaždin0:1Inter-Zaprešić
Zadar1:1Sesvete
Slaven Belupo1:1Hajduk
Dinamo0:1Zagreb
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!