Nogomet

Škotska suverenost protiv katalonske ljepote

Ivan Forjan • ponedjeljak, 25.05.2009.
Škotska suverenost protiv katalonske ljepote
Foto: EPA

Kada se mali sedmogodišnji Josep Guardiola tek odvojio od majčine suknje te s ocem prvi put krenuo put Camp Noua ne bi li se učlanio u najponosniju katalonsku instituciju, nogometni klub Barcelonu, njegov ljutiti rival u ovogodišnjem finalu Lige prvaka, Sir Alex Ferguson, s Aberdeenom je vladao škotskom ligom te ga po prvi put izveo na europsku scenu. Stari škotski lisac i mlađahno Barcino dijete u srijedu će po prvi puta suprotstaviti strateške tehnike jedan drugome, i to u finalu prestižne Lige prvaka.

Gledajući okvirno, Josep Guardiola prije je uplovio u vode svog sadašnjeg kluba nego što je to učinio Sir Alex Ferguson. Međutim, Guardiola je prije 25 godina tek počeo razgledavati svlačionice katalonskog kluba te učiti što znači udariti loptu nogom, dok je Sir Alex prije točno 23 godine stigao u Manchester United kao veliki spasitelj i preporoditelj igre Redsa.

U svojoj bogatoj i velikoj karijeri, ne toliko igračkoj koliko trenerskoj, Ferguson je vodio svega četiri kluba uključujući i Manchester United gdje je ostavio i ostavlja najdublji trag.

Kao velika trenerska nada, ali i čvrsta ruka stigao je u klub davne 1986. godine naslijedivši Rona Atkinsona te je u razdoblju od tada do danas osvojio više od 30 trofeja, uključujući 11 naslova prvaka Engleske, 5 FA Kupova te dvije Lige prvaka. Navijači Crvenih vragova pamtit će ga kao prvog Škota koji je njihove miljenike nakon 26 mukotrpnih godina vladavine Liverpoola doveo do naslova prvaka.

Najpoznatija škotska "žvakaća guma", čovjek velikog strpljenja i mudrih poteza, prepoznatljiv Manchesterov stil igre gradi već godinama i od njega ne odustaje. Njegova odluka da ubaci Teddyja Sheringhama i Ole Gunnara Solskjaera u finalu Lige prvaka protiv Barcelone 1998./1999. te njihova dva gola u sudačkoj nadoknadi ostat će zapisani u povijesti.

Stara garda igrača predvođena Beckhamom i Keaneom s vremenom se povukla, a neki novi klinci stupili su na scenu. Ronaldo, Rooney i Anderson još uvijek potpomognuti vječnima Giggsom i Scholesom danas čine udarnu snagu Manchestera.

"U velikom sam klubu i imperativ obitavanja na vrhu mi odgovara. Volim se ujutro ustati, ići na trening, gledati igrače kako se trude", kaže uvijek inspirirani Sir Alex. Njegova glad i žeđ za trofejima naprosto nikada ne jenjava, vjerujemo kako će tako biti i u rimskom finalu.

Međutim, ovoga puta Ferguson će morati pripaziti. Pred njim stoji jedan od najperspektivnijih mladih trenera na svijetu, dijete Barcelone, vječna "četvorka" i organizator igre, Josep Guardiola. Iako ni približno trofejan i iskusan kao njegov oponent na klupi Manchestera, Guardiola i te kako poznaje nogometnu igru. Pokazao je to ovogodišnjim osvajanjem dvostruke španjolske titule te bi Liga prvaka sjela poput trešnje na vrh šlaga torte.

"Jasno je kao dan - Barcelona će uvijek igrati napadački nogomet, uvijek ćemo dati više nego što možemo primiti", izjavio je popularni Pep po svom dolasku na mjesto trenera prve momčadi Barcelone. Među velike dečke stigao je kaleći se u španjolskoj trećoj ligi gdje je s rezervama Barcelone ostvario impresivan skor od 28 pobjeda, devet neodlučenih ishoda i tek pet poraza.

U Barci B razvio je stil igre koji danas primjenjuje i na prvu momčad - stalan pritisak na protivnikovu zadnju liniju, brz protok lopte i igranje u širinu postulati su njegove trenerske filozofije. Pomalo čudi njegova povremena vjernost sustavu igre s tri igrača u posljednjoj liniji, ali isto tako zapanjuje suverena dominacija njegove momčadi koja doslovno melje svakog protivnika.

Osvoji li 38-godišnji Guardiola ovogodišnju Ligu prvaka, postat će treći najmlađi trener kojemu je to pošlo za rukom. S druge strane, ostvari li to 68-godišnji Ferguson, Škot će se okititi titulom drugog najstarijeg stratega koji je osvojio ovo prestižno europsko klupsko nadmetanje.

Rasplet ćemo doznati 27. svibnja na rimskom Olimpicu gdje Sir Alexa nitko neće pitati iz koliko je trofeja ispijao pjenušac, a Pepu savjetovati da potraži pelene. U srijedu ćemo svjedočiti samo jednoj manifestaciji, nadmetanju dvije vrhunske momčadi i dvojice trenerskih vedeta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!