Košarka

Planiniću naslov, Široki za naslov

Branimir Korać • ponedjeljak, 25.05.2009.
Planiniću naslov, Široki za naslov
Foto: Davor Sajko

Moskovski CSKA već pomalo tradicionalno uzima naslov prvaka Rusije, a ovaj put s njima i jedan Hrvat - Zoran Planinić. Iako nije igrao posljednja dva susreta, "Planina" je dao svoj doprinos u osvajanju naslova. Još nekolicina Hrvata je u igri za osvajanje naslova prvaka, a najviše njih u redovima Širokog koji se plasirao u finale prvenstva BiH...

Bosna i Hercegovina

Ivo Josipović (Široki): Široki se plasirao u finale doigravanja BiH prvenstva, a samim time izborio je i NLB ligu iduće sezone. U polufinalu je s 2-1 bio bolji od Igokee iz Aleksandrovca, a ključnu pobjedu ostvario je u svojoj Pecari 81:65. Ivo Josipović odigrao je sjajnu utakmicu ubacivši 24 poena od čega tri trice.

Ivan Siriščević (Široki): Nešto skromniji učinak nego inače imao je Ivan Siriščević. Na putu do pobjede ubacio je skromnih četiri poena.

Šime Špralja (Široki): Na razini Siriščevića bio je i Zadranin Šime Špralja koji je također susret završio s ubačena četiri poena.

Hrvoje Puljko (Široki): U pobjedi u trećem susretu sudjelovao je i Hrvoje Puljko koji je bio nešto efikasniji od Siriščevića i Špralje ubacivši sedam poena.

Jurica Ružić (Široki): Iskusni Jurica Ružić ponovno je korektno odradio posao. Uz klasično dobar obrambeni posao, ubacio je osam poena.

Ivan Grgat (Široki): Veliku borbu pod koševima vodio je i Ivan Grgat. Napadački je susret završio s ubačena četiri poena.

GRČKA

Nikola Vujčić (Olympiacos): Olympiacos je možda ključni poraz u borbi za naslov prvaka Grčke ostvario u prvom susretu. Na svom parketu je poražen od Panathinaikosa 69:67, a Nikola Vujčić za 27 minuta ubacio je osam poena (4/9 za dva) uz sedam skokova i tri asistencije.

Ivan Kartelo (KAO Dramas): KAO je u posljednjem kolu A-2 lige na domaćem parketu nadigrao ICBS sa 77:73. Ivan Kartelo bio je prvo ime susreta, igrao je 27 minuta i ubacio 18 poena (6/9 za dva, 6/11 slobodna) uz 13 skokova i četiri blokade.

Željko Župić (KAO Dramas): Osim Kartela u pobjedi protiv ICBS-a sudjelovao je i Željko Župić no s nešto slabijim učinkom. On je igrao također 27 minuta i ubacio šest poena (2/2 za dva, 0/1 za tri, 2/2 slobodna) uz pet skokova.

ITALIJA

Sandro Nicević (Benetton): Sandro Nicević igra odlično u polufinalnoj seriji protiv La Fortezze. U trećoj utakmici i pobjedi Benettona 91:73 za vodstvo 2-1 ubacio je za 32 minute 18 poena (7/14 za dva, 4/4 slobodna) uz 11 skokova i dvije asistencije.

POLJSKA

Damir Miljković (Turow): Košarkaši Prokoma prvaci su Poljske. U finalnoj seriji s 4-1 bili su bolji od Turowa, a u petom susretu visoko su slavili 96:74. Nije Turowu pomogla niti odlična igra Damira Miljkovića koji je za 29 minuta ubacio 18 poena (5/12 za dva, 2/6 za tri, 2/2 slobodna) uz dva skoka i dvije asistencije.

RUSIJA

Zoran Planinić (CSKA): Moskovski CSKA obranio je naslov prvaka Rusije. U finalnoj seriji s 3-1 bio je bolji od Himkija što mu je sedmi uzastopni naslov prvaka. Zoran Planinić popustio je treću i četvrtu utakmicu zbog ozljede zadobivene u drugoj utakmici u kojoj je na parketu proveo tek četiri minute.

Marko Popović (Uniks Kazan): Košarkaši Uniksa sezonu su završili na trećem mjestu. U borbi za treću poziciju s 3-1 su bili bolji od Spartaka iz St. Petersburga, a u četvrtom susretu slavili su 71:62. Marko Popović bio je među najzaslužnijima za pobjedu, igrao je 23 minute i ubacio 17 poena (2/4 za dva, 4/8 za tri, 1/3 slobodna) uz četiri asistencije.

Krešimir Lončar (Uniks): Manju minutažu ostvario je Krešo Lončar koji je igrao tek 12 minuta. Za to vrijeme ubacio je dva poena (1/2 za dva, 0/2 slobodna) uz tri skoka.

SLOVENIJA

Damjan Rudež (Union Olimpija): Dok je Helios dvokorakom izborio finale slovenskog prvenstva, Union Olimpija je tek u trećem susretu na svom parketu stigla do finala. S 2-1 je svladan Zlatorog uz pobjedu u trećem susretu 63:53. Damjan Rudež dobio je tek četiri minute i ostao bez poena.

ŠPANJOLSKA

Marko Banić (Iurbentia): Usprkos sjajnoj prvoj utakmici u gostima gdje su pošteno namučili prvu momčad ACB lige u regularnom dijelu sezone, Tau Ceramicu, Bilbao je puno lakše poražen u drugom ogledu sa Keramičarima i tako se, očekivano, oprostio od doigravanja. Usprkos porazu naš Marko Banić odradio je odlične 32 minute tijekom kojih je upisao 11 poena (1/2 slobodna bacanja, 5/8 šut za dva) uz sedam skokova i tri asistencije.

Drago Pašalić (Iurbentia): Niti Drago Pašalić se nije zadovoljio sa sjajnom prvom utakmicom te je i u drugom ogledu sa Tau Ceramicom ostvario odlične brojke. Naime, Pašalić je za 25 minuta na terenu uspio upisati 15 poena (3/4 slobodna bacanja, 6/9 šut za dva, 0/1 šut za tri) uz šest skokova i asistenciju.

Marko Tomas (Real): Neočekivano dobrim nastupom kod kuće Joventut je uspio izboriti i treći ogled sa Realom koji je kod kuće ipak bez većih problema osigurao nastup u polufinalu ACB-a. Naš Marko Tomas prilično je loše odradio svojih 13 minuta u prvom susretu (tri poena uz tek jednu asistenciju), no uspio se iskupiti u drugom ogledu gdje je za 15 minuta upisao sedam poena (2/2 slobodna bacanja, 1/3 šut za dva, 1/1 šut za tri) i skok.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!