Košarka

Cibona - Zadar 8:1

Branimir Korać • utorak, 26.05.2009.
Cibona - Zadar 8:1
Foto: Kristijan Komarica

Od hrvatskog osamostaljenja Cibona i Zadar najčešći su finalisti košarkaškog prvenstva. Bit će ovo čak deseti međusobni dvoboj Zadrana i Cibosa u finalu od ukupno 18 igranih prvenstava, a prednost je značajno na strani Cibone koja je od 13 naslova, osam uzela preko leđa Zadrana...

Cibona i Zadar o prvaku Hrvatske odlučivali su najviše puta. Još u prvom prvenstvu 1992. godine sastali su se u finalu doigravanja i naslov prvaka uzela je Cibona. Bila je to ratna godina u kojoj je ligaški dio odradilo svega šest momčadi i to u teškim uvjetima, neki i van svojih dvorana zbog blizine bojišnice. U finalnoj seriji Cibona je slavila s 2-1 slavivši 118:105 i 87:80 dok je Zadar u drugom susretu tijesnom pobjedom 85:84 ostao u igri.

Zadrani su tada ušli u krizu, nanizali nekoliko lošijih sezona i tek u sezoni 97/98 ponovno su došli u priliku boriti se za naslov prvaka. Temperamentni Zadrani imali su velika očekivanja od ovog finala, nadali se kako će na krilima Emilija Kovačića prekinuti Ciboninu dominaciju, no u tome su malo pretjerali. Prvu utakmicu Cibona je u Zagrebu dobila 84:73 da bi u Jazinama kod vodstva Cibone 54:50 gledatelji fizički napali suca Krajnovića, odsviran je odmah kraj, a Cibona je uzela pobjedu za zelenim stolom. Prednost od 2-0 u seriji Cibona nije prokockala i s 3-1 uzela je naslov prvaka.

Vezane vijesti

Sezona 98/99 bila je prva sezona u povijesti HKL-a u kojem Cibona nije završila na prvom mjestu nakon prvog dijela sezone. Cibosi su gledali u leđa Zadru koji je tako dobio prednost domaćeg terena u finalnoj seriji, no nije ju iskoristio. Slavili su Zadrani u prvom susretu na krilima 25 poena Erjavca, Cibona uzvraća u Domu Dražena Petrovića da bi ključnu pobjedu ostvarila u Jazinama u trećem susretu u kojem su Giriček i Atkins kombinirali čak 50 poena i srušili Zadrane. Serija je ponovno završena 3-1 na stranu Cibone koja je tako stigla do osmog uzastopnog naslova prvaka Hrvatske.

Sljedeće sezone Zadrani slažu iskusnu i snažnu momčad na čelu s Dinom Rađom i Arijanom Komazecom, ali ostaju bez naslova. Nakon regularnog dijela sezone bili su prvi, međutim u tzv. mini ligi plasirali su se iza Cibone, a obzirom da su propozicije govorile kako vodeća momčad u doigravanje kreće s 1-0, bila je to velika prednost za Cibose. Drugu utakmicu u Zagrebu su dobili, a onda su slavili i u Jazinama 78:74 i uzeli novi naslov.

Sljedeći finalni dvoboj Cibone i Zadra dogodio se na kraju sezone 01/02. Prvi dvoboj bio je jednosmjeran, Cibona je na poluvremenu Zadrane potpuno osramotila, imala je vodstvo 58:18 i rutinski slavila. U Jazinama je Cibona na krilima Nikše Prkačina uz odlučujuće slobodnjake Marijana Mancea u završnici slavila 83:80 i uzela 11. uzastopni naslov prvaka Hrvatske.

Seriju Cibone prekinuo je Split sljedeće sezone, a stari znanci Cibona i Zadar u finalu su bili i sezone 03/04. Naslov su ponovno uzeli Cibosi koji su slavili u seriji 3-1, a tu ćemo seriju pamtiti po izuzetno naelektriziranoj atmosferi. U drugoj utakmici u Jazinama novčićem je razbijena glava sucu Dožaiju, u trećoj utakmici Michael Meeks razbio je nos Bariši Krasiću, a Cibona je ipak uzela naslov slavivši u Jazinama u četvrtom susretu 82:81.

19. lipnja 2005. godine Zadrani su dočekali naslov prvaka, prvi od osamostaljenja, a prvi naslov prvaka još od bivše Jugoslavije i 1986. godine. U finalnoj seriji svladali su Cibonu 3-2 pobjedom u ključnom petom susretu 87:82. Mijenjali su godinama trenere, tražili onog koji će ih dovesti na vrh i uspjeli su o napraviti s Rudolfom Jugom. Jugo je imao sjajnu generaciju predvođenu Markom Banićem, ušli su u finalnu seriju kao favoriti i dočekali ono za što Zadar živi.

Zadrani su već sljedeće sezone vratili primat Ciboni. Uzeli su u Karlovcu Kup Krešimira Ćosića Ciboninim kiksom protiv Zagreba, no u finalnoj seriji Cibosi s Pennom, Davisonom i Warrenom ipak su bili bolji i s 2-1 su slavili. Tu ćemo seriju ujedno pamtiti i kao jednu od najvažnijih u povijesti naše lige obzirom da je odlučivala o novom trogodišnjem euroligaškom ugovoru.

Sezona 06/07 i novi sraz Cibone i Zadra. Puno je kontroverze ostalo iza tog finala, a gubitnici su Zadrani. Imali su sve, imali su u Jazinama 2-1 i meč loptu, uoči zadnje četvrtine plus deset, posljednji napad za pobjedu, ali ne. Nisu iskoristili, Cibona se čudesno izvukla i s 90:89 izborila petu utakmicu u Zagrebu. Subota, prepun Dom Dražena Petrovića, ali bez utakmice. Zbog kvara na semaforu od 24 sekunde utakmica je odgođena za sutradan, a Zadrani više razmišljajući i buneći se na tu odluku, nego što su bili glavom u utakmici, gube 100:62 i Cibona je ponovno prvak.

Prošle sezone izostao je dvoboj Zadra i Cibone, Cibona je u očajnoj sezoni ostala bez finala gdje su otišli Splićani.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!