Ostali sportovi

Trinaeste Bistra sportske igre mladih

Sportnet • petak, 29.05.2009.
Trinaeste Bistra sportske igre mladih

6. lipnja 2009. godine u Križevcima će biti otvorene 13. Bistra sportske igre mladih.

Prve Sportske igre mladih organizirane su 1996. godine u Splitu, s ciljem da omoguće svim osnovcima i srednjoškolcima sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta, kada imaju slobodnog vremena.

Ova ideja je rasla i postala jedna od najvećih amaterskih sportskih događaja u ovom dijelu Europe, čiji je program i cilj promicanje zdravog života i prijateljstva među djecom i mladima.

Igre su se odvijale pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Podršku pružaju i FIFA, UEFA, FIBA, ITF, Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Svečano otvaranje 13. Bistra sportskih igara mladih najveće amaterske sportske manifestacije biti će 6. lipnja 2009. godine u Križevcima na glavnom gradskom trgu J.J.Strossmayera. Cjelodnevni sportsko-zabavni program započeti će u 12 h sportskim natjecanjima u uličnoj košarci, mjerenjem brzine udarca-nogomet, zatim će uslijediti nagradna natjecanja uz prigodne darove. Ovogodišnje Igre svečano će otvoriti potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a sve prisutne zabavljat će Oliver Dragojević.

Mladi će se družiti kroz natjecanja u deset sportskih disciplina: malom nogometu koji uključuje i ženske malonogometne ekipe, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, stolnom tenisu, šahu, badmintonu, graničaru i uličnoj košarci.

Prijave za natjecanja traju do 10. lipnja 2009. a zaprimati će se telefonom na broj 021/541-454; 021/541-455; 021/541-448 i na web stranici www.igremladih.org.

Natjecanja se odvijaju u tri kategorije:

1. djevojčice i dječaci rođeni 1991. god. i mlađi
2. djevojčice i dječaci rođeni 1994.god. i mlađi
3. djevojčice i dječaci rođeni 1998. god. i mlađi

Nakon što se tijekom lipnja i srpnja održe izlučna natjecanja u svim županijskim središtima održavaju se međužupanijska-regionalna natjecanja i završnica Igara mladih u Splitu na kojoj će sudjelovati najuspješniji. Prijevoz, smještaj i hrana osigurani su besplatno za sve sudionike završnice.

Sportske igre mladih su u 2008. godini okupile preko 40 000 djece. Među njima su po prvi put sudjelovala djeca i mladi iz pet susjednih zemalja. "Međunarodni dani" zamišljeni su kao pilot projekt buduće regionalizacije Igara, a uživaju potporu povjerenika za proširenje Evropske Unije Ollija Rhenna.

Danas su Igre najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Evrope te su kao takve stekle naklonost mnogih hrvatskih i stranih sportaša i osoba iz svijeta sporta. Uz svjetsku nogometnu zvijezdu Davida Beckhama, Predraga Mijatovića, sportskog direktora "Real Madrida", veleposlanici Igara su Zlatko i Niko Kranjčar, dopredsjednici Goran Ivanišević i Slaven Bilić.

Druženje, sport i rekreacija pokazali su se kao najdjelotvornija alternativa svim mogućim negativnim činiocima današnjice. Stoga je program manifestacije dugoročno vezan uz promotivno-edukativnu akciju "Živimo život bez droge, jer droga oduzima život".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!