Rukomet

Na Kielu se poznaju junaci

Ante Jukić • subota, 30.05.2009.
Na Kielu se poznaju junaci
Foto: Dragan Kovač

U nedjelju navečer doznat ćemo ime novog, a možda i starog, klupskog prvaka Europe u rukometu. Njemački Kiel u Ciudad Real donio je opipljivih pet golova prednosti (39:34), no do konačnog slavlja morat će preživjeti "vrućih" 60 minuta u Quijote Areni...

Sve je za branitelje naslova u prvoj utakmici izgledalo ružičasto tamo negdje pet minuta prije kraja. Odličnom igrom u drugom poluvremenu, Ciudad je gotovo u potpunosti anulirao prednost koju je Kiel odnio u svlačionicu (18:12), ali tada je uslijedio novi blackout gostiju - furioznom završnicom Zebre su se ponovno uspjele odlijepiti i osigurati vrlo ugodnu zalihu prije uzvrata na Pirinejskom poluotoku. Tih 39:34 Nijemaca iz prvog susreta svakako je veliki kapital, no nipošto nešto što se u sat vremena rukometnog "rata" ne bi moglo nadoknaditi, pogotovo ako pitate adute iz španjolske svlačionice.

"Kada bi u prvom poluvremenu uspjeli stvoriti tri-četiri pogotka prednosti, to bi već bilo vrlo lijepo. Ipak, nemamo razloga za nervozu ni u slučaju drugačijeg scenarija, s obzirom da se zaostatak od pet golova može nadoknaditi vrlo brzo, praktički samo u nekoliko minuta. Uostalom, nije li u Njemačkoj upravo bilo tako - u 56. minuti bili smo u egalu, a na kraju je završilo 39:34 za njih", promišlja Ciudadov specijalist za obranu, Didier Dinart, koji je svakako jedan od mjerodavnijih za davanje procjena uoči ovakvih utakmica. Stasiti Francuz je, naime, 2003. godine, tada još u dresu Montpelliera, izgubio prvi finalni dvoboj kontra Portland San Antonia s čak osam pogodaka razlike, da bi u uzvratu, zajedno sa svojim suigračima, sve to uspio okrenuti i u konačnosti dignuti "kantu".

Na kraju krajeva, ne moraju u redovima aktualnog prvaka Europe puno "zujati" okolo i tražiti razloge za optimizam. I prošle sezone je moćni Ciudad nakon prve utakmice velikog finala bio u teškoj situaciji (izgubili dva razlike u svojoj dvorani upravo od Kiela), pa je opet posljednju sekundu uzvrata dočekao u deliriju. Ako su mogli tada, u skoro pa neosvojivoj Sparkassen Areni dobiti s +6, kako onda ne bi mogli pred svojim grlatim navijačima učiniti isto i obraniti europski tron, razmišljaju u Španjolskoj.

"U Njemačkoj smo radili neke greške koje si momčad poput naše ne bi smjela dopustiti, no bespredmetno je sada pričati o tome. Pred nama je nova utakmica i prilika za popravak, vjerujem da ćemo uspjeti", nije optimizam napustio ni Olafura Stefanssona, iskusnog Islanđanina kojemu će nedjeljna utakmica ujedno biti i oproštajna u dresu španjolskog rukometnog diva.

Može li Ole svoje posljednje sate na jugu Europe začiniti još jednom titulom, hoće li naš Petar Metličić pružiti bolju predstavu od one prošlotjedne (ostade Pero u Kielu bez ijednog pogotka), tko će iz dvoboja dva najbolja svjetska vratara izaći kao pobjednik - Thierry Omeyer ili Arpad Šterbik? Nedjelja, 18.oo sati, Quijote Arena...

Liga prvaka, finale - uzvrat:

Ciudad Real - Kiel (18:00h)

Završnica

finale

Kiel39:34Atletico de Madrid
Atletico de Madrid33:27Kiel

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!