Nogomet

Video: Hrvati i Ukrajinci po sedmi put

Bernard Jurišić • petak, 05.06.2009.
Video: Hrvati i Ukrajinci po sedmi put
Foto: Sandro Donda

Hrvatska i Ukrajina već treći se put sastaju u kvalifikacijskim okršajima za velika natjecanja. Naša je reprezentacija neusporedivo uspješnija od samostalnosti, a posebno se pamti naš izlučni okršaj u dodatnim kvalifikacijama za SP 1998...

Hrvatska i Ukrajina dosad su odigrale šest međusobnih utakmica, bilo prijateljskih, bilo kvalifikacijskih. Naša reprezentacija ima bolji međusobni omjer (tri pobjede, dva remija, jedan poraz, uz gol razliku 10:3), ali i ukupan omjer nastupa na velikim natjecanjima.

Dok je Hrvatska od svoje neovisnosti nastupila na šest od sedam Europskih i Svjetskih prvenstava, Ukrajinci su tek na SP u Njemačkoj 2006. osjetili što to znači biti sudionikom velikih predstava. Dok je Andriy Ševčenko bio jedan od najboljih igrača Europe Ukrajina nije uspijevala pronaći put prema velikim reprezentativnim scenama, ali u jesen njegove karijere "Ševa" je ipak uspio izbjeći sudbinu nekih velikih igrača koji nikad nisu bili na velikom turniru sa svojom reprezentacijom.

Iako se pamti gostovanje Ukrajine tijekom ratnog razdoblja 1993., najupečatljiviji dvoboji Hrvatske i Ukrajine dogodili su se u listopadu i studenom 1997., kad nas je ždrijeb spojio u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na SP u Francuskoj. Nakon 2:0 u Zagrebu, Ukrajinci su pred 70.000 navijača žestoko otvorili uzvrat i postigli prvi pogodak već u 5. minuti, no Bokšićev udarac s 25 metara u 27. minuti ohladio je Ukrajince, a Hrvatskoj otvorio put prema francuskoj bronci.

Još su svježe uspomene na prvu utakmicu ovog kvalifikacijskog ciklusa u Harkivu u kojoj je Hrvatska nadigrala Ukrajinu, ali nažalost ni jedna od nekoliko stopostotnih prigoda nije materijalizirana pogotkom. Ostalo je 0:0, a taj rezultat momci Slavena Bilića moraju materijalizirati u subotnjem okršaju u Zagrebu. Pobjeda je imperativ, jer ona praktično (iako ne i teoretski) osigurava barem dodatne kvalifikacije za odlazak na SP 2010. u Južnoj Africi.

Utakmica u Harkivu u povijesnim će knjigama biti zabilježena i kao posljednjih 90 minuta koje je dugogodišnji kapetan Niko Kovač odigrao u dresu sa crveno-bijelim kvadratićima. U novi ogled s Ukrajinom Hrvatsku će u subotu kao kapetan povesti njegov brat Robert

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!