Tenis

Čilić za Sportnet.hr: "Česi nisu loša opcija"

Tanja Vučić • srijeda, 15.07.2009.
Čilić za Sportnet.hr: "Česi nisu loša opcija"
Foto: Ivan Lacković

Nije lako biti prvi igrač reprezentacije, ponekad, kao u slučaju Jamesa Blakea u Poreču, to može biti i pretežak teret, no Marin Čilić se u toj ulozi jako dobro snašao na hrvatskom putu do pobjede nad Amerikancima za proboj u polufinale Davis Cupa. Nakon što je u četvrtfinalu dobio oba svoja meča u singlu, Marin je za Sportnet.hr bacio pogled unatrag na porečki vikend i okrenuo misli prema polufinalu, u kojem će Hrvatska dočekati češke tenisače...

Kako je i sam kazao, nastupi u Davis Cupu uvijek oduzmu puno energije i traže barem kraći odmor, pa je i Marin Čilić nakon pobjede Amerikanaca otišao kući, u Međugorje, "napuniti baterije" prije nastavka sezone na ljetnoj turneji na sjevernoameričkoj tvrdoj podlozi. Vikend u Poreču sada je samo ugodna uspomena, Marin će ga pamtiti po gotovo četiri i pol sata dugom trileru u petak protiv Mardyja Fisha i odličnom nastupu i pobjedi nad Jamesom Blakeom u četiri seta u prvom meču nedjelje. Hrvatska je tom pobjedom došla do nedostižnih 3-1.

"Mislim da je ovo bio susret za pamćenje za mene i za Karlovića. Za njega jer je donio veliki bod i prvi put ostvario pobjedu u meču od pet setova i to nakon što je gubio s 2-0, a za mene zbog toga što sam osvojio dva boda i uz odličnu igru donio cjelokupnu pobjedu i prolazak dalje", kazao je prvi hrvatski reket, dodajući da je pritisak bio na oba hrvatska aduta u singlu - i na njemu i na Ivi Karloviću.

"I Ivo ja smo morali dobiti singlove, znali smo da ćemo put do pobjede morati pronaći kroz pojedinačne susrete. Nije bilo jednostavno igrati u petak jer smo znali koliko prva dva meča vrijede", vratio se Čilić na prvi dan, kako se pokazalo, ključ cijelog vikenda. Nakon dva poraza u pet setova, Amerikanci se nisu vratili.

U nedjelju je Marin zapečatio ukupnu pobjedu svladavši Jamesa Blakea, a pritom mu nisu smetale loše uspomene iz prethodna dva međusobna susreta: "Dva puta sam gubio od Blakea, ali rekao bih da sam tada još bio 'zelen'. Ovo je bila potpuno drugačija predstava, mislim da sam u tom meču pokazao koliko kvalitetno mogu odigrati."

U Poreču se pokazalo i da je prvi hrvatski reket nešto naučio iz poraza od Tommyja Haasa nedavno u trećem kolu Wimbledona, kada je, nakon dostizanja dva seta zaostatka, propustio servis za pobjedu u petom, a kasnije i dvije meč-lopte. Protiv Amerikanaca je također bilo teških trenutaka, pogotovo protiv Mardyja Fisha, u meču u kojem nije igrao svoj najbolji tenis - no, izvukao se i kada je postalo gusto.

"Poraz protiv Haasa samo pokazuje koliko tenis zna biti okrutan u nekim situacijama. Ipak, gledao sam pozitivne stvari, nisam se previše obazirao na propuštene prilike i to mi je iznimno pomoglo za ovaj susret. Postao sam zreliji, što mi donosi veliki plus za nastavak karijere."

U porečkom vikendu je važnu ulogu odigrao i Ivo Karlović, bez kojeg bi hrvatska reprezentacija bila u velikim problemima s obzirom na izostanke Ivana Ljubičića i Marija Ančića. To što je Ivo ponovno unutra znači jako puno, složio se i Čilić: "Karlović je velik dio ove reprezentacije, potpuno se uklopio, on je naš ključni igrač. Puno je bolja atmosfera u ekipi nego prije i to se odmah osjeti, daje veću sigurnost cijeloj momčadi."

Kako sada stvari stoje, Marin i Karlo nosit će sav teret i od 18. do 20. rujna u polufinalu protiv Čeha. "Stižu nam doma, što je veoma dobar ždrijeb kad pomislimo o drugoj opciji", kazao je prvi hrvatski reket, pritom misleći na gostovanje u Argentini kao drugi mogući rasplet za polufinale - koji se nije dogodio: "Imamo kvalitetu, možemo ići dalje, ali daleko od toga da će biti jednostavno. Morat ćemo pružiti svoje najbolje igre da bismo se plasirali dalje."

Hrvatska ima šansu, prilika je jako lijepa, ali Marin zasad ne gleda tako daleko da bi razmišljao o reprizi 2005., kada je Hrvatska uzela najveći reprezentativni trofej u tenisu. "Još je rano razmišljati o 'salatari', iskreno, mislim da nam nedostaje još jedan igrač za parove koji bi mogao pridonijeti stabilnosti reprezentacije. Vidjeli smo mali hendikep u ovom susretu kada smo ja i Ivo igrali pet setova i morali odmarati u subotu. To je jedna stvar koja bi nam donijela veću širinu, mogli bismo kombinirati igrače protiv boljih reprezentacija što bi bio veliki plus."

Prije rujna protiv Čeha, Čilića čeka ljetna sjevernoamerička serija turnira zaključno s US Openom. Prvi hrvatski reket već je blizu prvih deset na svijetu, s pravim rezultatima ovog ljeta mogao bi doći u to društvo, ali kako kaže, nema žurbe: "Ništa se ne mijenja u mom razmišljanju i pristupu, i dalje moram pobjeđivati da bi mi renking napredovao. Wimbledon je pokazao kako ponekad i slabije rangirani tenisači mogu napraviti uzlet pa sam potpuno koncentriran na svoj daljnji razvoj i napredak, polako koračajući prema naprijed."

S obzirom da se taj korak unaprijed događa iz godine u godinu, za očekivati je da Marin neće stati tu gdje jest. Ambicije su mu puno veće, ne bez pokrića, nadajmo se da ćemo vrlo brzo slaviti još puno vrijednih pobjeda kakve su se dogodile proteklog vikenda u četvrtfinalu Davis Cupa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!