Nogomet

Predstavljamo: Dinamo, Hajduk, Rijeka, Slaven

Bernard Jurišić, Vedran Attias, Antonija Pavlić, Marin Pintur • petak, 24.07.2009.
Predstavljamo: Dinamo, Hajduk, Rijeka, Slaven
Foto: Davor Sajko

Gornji dom Prve HNL ne bi trebao doživjeti neke velike promjene - Dinamo u novu sezonu ulazi kao favorit, Hajduk najavljuje novi napad (ovoga puta s uspješnijim završetkom), a u prikrajku će vrebati organizirani Slaven Belupo i nepredvidljiva Rijeka...

DINAMO

Došli: Dimitrios Papadopoulos, Denis Glavina (posudba), Emiljano Vila
Otišli: Josip Tadić, Mirko Hrgović
Prijateljske utakmice: NAŠK - Dinamo 0:3, Rudar Velenje - Dinamo 2:1, Kaoter Vodoter - Dinamo 3:11, Dinamo - Steaua Bukurešt 0:1, Lučko - Dinamo 0:7

Nakon dugo godina, Dinamo u sezonu ulazi s gotovo istim kadrom koji je završio prošlu. Svjetska recesija, nedostatak pravih zvijezda, ljeto bez velikog natjecanja naše reprezentacije, odlična financijska situacija kluba iz Maksimira - sve su razlozi koji su više ili manje utjecali na to da trener Kruno Jurčić u novu sezonu ulazi s praktički istom momčadi s kojom je obranio dvostruku krunu.

Dinamo je napravio tek dvije promjene u sastavu: otišli su lijevi bek (Mirko Hrgović) i napadač (Josip Tadić), a u Plavu svlačionicu došli su igrači koji igraju iste te pozicije - Denis Glavina za bočnu poziciju te Grk Dimitrios Papadopoulos u napadu. Mladi Glavina vratio se iz uspješne epizode u Ukrajini i bez prave konkurencije (Carlos koji je stoper i Ibanez koji je bolji u ofenzivi nego u obrani) sigurno će imati svoje mjesto u početnom sastavu Dinama dok će, nekad velika zvijezda Panathinaikosa, Papadopoulos morati pokazati više nego što je pokazao u prvim europskim utakmicama. Iako se vidi po kretnjama i nekim potezima kako zna igrati nogomet, također je jasno kako nije u dobroj formi, no sam je početak sezone.

Naravno, ciljevi Dinama su uvijek isti: doma sve, a u Europi što dalje. Nakon što su četiri godine zaredom uzimali naslov prvaka države i k tome još uzeli tri Kupa, treneru Jurčiću je jasno što se od njega i njegovih igrača očekuje u domaćim natjecanjima dok Europa (i ove godine) golica maštu navijača Plavih: "Svima je poznato koji su ciljevi Dinama i to nije nikakva tajna. Osim prvenstva i Kupa gdje je plan obraniti ono što smo osvojili prošle godine, cilj je Europska liga. Ako se pruži prilika za nešto više - pokušat ćemo je iskoristiti."

HAJDUK

Došli: Ljubičić (Eintracht, Nje), Thiaguinho (Gremio, Bra), Rafael Paraiba (Gremio, Bra), Sačer (Varteks), Rodić (Šibenik), Smoje (Osijek), Cernat (Dynamo Kijev, Ukr)
Otišli: Živković, Bušić, Bartolović, Rosso, Linić
Prijateljske utakmice: Stein - Hajduk 2:3, Nafta - Hajduk 1:0, Hajduk - Baku 1:1, Domžale - Hajduk 0:1, Vorwärts Steyr - Hajduk 1:3, Hajduk - Nacional 0:1 (45 minuta), Hajduk - Blackburn 1:0 (45 minuta)

Kao i svakog ljeta, Hajduk je i ovog pokušao "zamijesiti šampionsko tijesto". Najzvučniji i najskuplji (u povijesti kluba) je dolazak Florina Cernata iz kijevskog Dynama, a uz njega stigli su mladi reprezentativci Ljubičić i Sačer, iskusni(ji) Smoje i Rodić, te brazilski tandem iz mlade momčadi Gremija. Pokušaj da se ojača napad inozemnim snagama zasad nije uspio, no prijelazni rok traje do kraja kolovoza i za Hajduk je tržište uvijek otvoreno.

Najzvučniji odlazak se još očekuje, Nikola Kalinić odbio je ponudu za produženjem i podebljanjem ugovora, ali kupci koji bi zadovoljili i njegove ambicije i Hajdukove prohtjeve još se nisu javili. Od nositelja igre u odnosu na prošlu sezonu momčad će izgubiti samo Kalinića, a pod suspenzijom su Marijan Buljat i Jertec jer ne žele smanjenje plaće.

"Ambicije Hajduka su uvijek iste, svake su godine trofeji imperativ. Prošle smo sezone pokazali da se s možemo nositi s Dinamom, siguran sam da ćemo moći i u narednoj sezoni", izjavio je trener Hajduka Ante Miše.

RIJEKA

Došli:Johann Smith , Dominik Mohorović
Otišli:Dario Dabac, Darko Miladin, Igor Novaković
Prijateljske utakmice:Rijeka – Polonia 0:0, Rijeka – Baku 0:2, Wisla – Rijeka 2:0, Rijeka – Koper 0:3

Ovo ljeto je na Kantridi donijelo nikad siromašniji prijelazni rok. Sve se zapravo vrti oko jednog čovjeka, Anasa Sharbinija. Ako se njega uspije prodati, bit će novaca i za plaće igračima i za dovođenje potencijalnih pojačanja. Ovako Marokanac Lkhal koji je ocijenjen kao vrlo perspektivan lijevi branič još uvijek nije potpisao jer je potrebno njegovom klubu uplatiti stotinjak tisuća eura koje Rijeka trenutno nema. Jedine prinove su američki napadač Johann Smith i dijete Kantride Dominik Mohorović. Klub su s istekom ugovora napustili Dabac, Miladin i Novaković.

Pripremne utakmice, kao ni utakmice Europske lige, nisu donijele previše dobroga Robertu Rubčiću i njegovom stožeru. Naime, Rijeka u četiri prijateljske utakmice i jednoj europskoj nije postigla niti jedan pogodak, ukupna gol razlika je 0:8! Ako se tome pridodaju turbulencije u momčadi, sukob na relaciji Rubčić – Radman, uvođenje šutnje za medije i neplaćanje igrača, može se zaključiti da je pred riječkim strategom izuzetno težak početak sezone. Situaciju je malo popravio uzvrat protiv Luksemburžana u Europskoj ligi koji je Rijeka dobila s 3:0 i tako osigurala 3. pretkolo.

Svaka utakmica je podjednako bitna i teška. Prošle sezone se vidjelo da je najvažniji pristup svakoj utakmici. Dakle, važno je da kao i prošle sezone budemo maksimalno koncentrirani u svakoj utakmici bez obzira na to gdje se igra i koje je ime protivnika. , izjavio je trener Rijeke. Ako uspije riješiti odnose u svlačionici i motivirati svoje igrače na isti pristup kao u završnici prošle sezone, za Rijeku ne bi trebalo biti problema u ispunjavanju ciljeva, a to je plasman u Europsku ligu. U suprotnom, Rijeka će pasti u prosjek HNL-a.

SLAVEN BELUPO

Došli: Cszaba Csizmadia (Grosseto), Aljoša Vojnović (Croatia Sesvete), Matija Poredski (Bjelovar), Marin Jakšinić (Križevci), Matija Dvorneković, Siniša Rožman, Željko Balen, Goran Bulić.
Otišli: Mato Jajalo (Siena), Dino Kresinger (slobodan), Stipe Lapić (Gangwon), Mario Pavec (Mladost Ždralovi)
Prijateljske utakmice: Zagreb - Slaven Belupo 1:2, Interblock - Slaven Belupo 0:1; Domžale - Slaven Belupo 0:0

Buran ljetni prijelazni rok u Slaven Belupu započeo je s odlaskom ponajboljeg igrača u talijansku Sienu. Mato Jajalo konačno je odlučio Koprivnicu zamijeniti inozemstvom, i premda su ga u svojim redovima žarko željeli Dinamo i Hajduk, svome je klubu transferom u Italiju blagajnu napunio s rekordnih 1.6 milijuna eura.

Ubrzo potom Milu Petkovića na trenerskoj je klupi naslijedio Milivoj Bračun, kao glavna pojačanja permanentno dovevši Mađara Cszabu Csizmadiju i Osječanina Aljošu Vojnovića, a izgubivši Dinu Kresingera i Marija Paveca. Ugovori su potpisani i s igračima koji su uspješno prošli probu - Matijom Poredskim, Marinom Jakšinićem, Matijom Dvornekovićem i Sinišom Rožmanom, a iz svog su kadra priključeni još i Goran Bulić i Željko Balen.

Glavni cilj novog stratega Farmaceuta opstanak je među najboljom četvorkom hrvatskoga nogometa, uz što bi bilo dobro poraditi i na skidanju "prokletstva gostovanja" koje se prilijepilo uz koprivničkog prvoligaša. "Pokušat ćemo ostati u vrhu HNL-a, a vjerujem da će ova momčad pobjeđivati i na gostovanjima. Teret osvajanja bodova ne može i ne smije biti samo na domaćim utakmicama."

Uz koncentraciju na HNL koprivnička je momčad duboko "zaglibila" i u Europu, gdje su stigli već do 3. pretkola. Premda su se u prvim utakmicama mučili s malteškom Birkirkarom, stvari su nekako sjele na svoje mjesto protiv makedonskog Milana koji je kući ispraćen s ukupnih 12:2.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!