Rukomet

Kraj europske Podravke

Željko Kubatka • petak, 07.08.2009.
Kraj europske Podravke
Foto: Ivan Ambroš

Do prije nekoliko dana trajao je mir i idila u našem najtrofejnijem ženskom rukometom klubu koprivničkoj Podravki Vegeti. U tijeku su bile pripreme za još jedno osvajanje domaćeg prvenstva i Kupa i dobre nastupe u Ligi prvakinja, dovedena su pojačanja a onda se kao grom iz vedrog neba ukazala gorka istina, glavni sponzor je zaključao kasu…..

Što bi rekao Mladen Delić: "Ljudi jel' to moguće?" Da, nažalost moguće je! Dvadesetak dan prije početka natjecateljske sezone reći rukometašicama da više ne računate na njih i da se snađu jer za njih novaca više nema. Nevjerica i na kraju tuga kada smo postali svjesni istine, samo se nadamo da je to kraj nevoljama i da će uprava kluba Podravke Vegete naći način kako sačuvati klub iako su sa ovim potezom izgubili vjerodostojnost i sliku dobro organiziranog europskog kluba.

I ako ostanu sve hrvatske igračice i trener Zovko, Podravka se neće "prošetati" prvenstvom i Kupom kao u prijašnjim sezonama. Prvenstvo bi moglo biti zanimljivije i uzbudljivije ali manje kvalitetno što će kraju rezultirati i slabijom kvalitetom reprezentacije. U Ligi prvakinja u grupi sa europskim prvakom Viborgom i njemačkim prvakom Lepizigom biti će to malo jači trening za ozbiljne europske ekipe koje su se pripremile i pojačale.

Ana Đokić nam je izjavila: "Uh, ne znam što bih vam rekla, ovo je potpuni šok za mene, sve sam očekivala ali ovo?!? Ne mogu vam ništa za sada reći jer ne znam što i kako dalje."

I makedonska reprezentativka Julija Portjanko nije krila svoje razočaranje: "Raskidanje ugovora je bilo potpuno neočekivano, nemam niti još jednu odigranu utakmicu za Podravku a već napuštam klub. Prije nego što sam potpisala za Podravku odbila sam nekoliko klubova a sada sam ostala bez njega. Totalno sam zbunjena i šokirana i još ne mogu povjerovati da mi se ovo dogodilo."

I navijači Podravke, Red Roostersi su izdali priopćenje u kojem traže ostavku Uprave zbog neprofesionalnosti i neozbiljnosti. I njima se mogu postaviti pitanja: Gdje su bili kada je Podravka proslavljala osvajanje domaćeg prvenstva i kada je postala prvi pobjednik Regionalne lige a u gimnazijskoj dvorani Frana Galovića je bilo nešto više od sto gledatelja. Tako se ne pruža podrška svom klubu!

Direktor kluba Marijana Domovića smo prekinuli u razgovoru sa domaćim igračicama koje moraju odlučiti pristaju li na smanjenje ugovora ili će potražiti novu sredinu. Domović je za Sportnet.hr izjavio: "Nažalost moramo prihvati situaciju kakva je i kao i drugi građani Hrvatske moramo ponijeti dio tereta krize u kojoj se nalazimo. Zbog financijskih poteškoća odlučili smo da nam Europa nije visoki cilj a za domaća natjecanja nam neće trebati usluge kvalitetnih ali i skupih stranih igračica. Ponudili smo im sporazumni raskid ugovora i umjesto njih planiramo uvesti naše mlađe talentirane igračice i dakako nastaviti igrati rukomet bez obzira na poteškoće u kojim se trenutno nalazimo."

Što kažete na priopćenje Red Roostersa u kojem među ostalima stoji da se za ATP UMAG daje nekoliko milijuna, a za "dijete svoga grada i firme" za RK Podravku se nema?
"To je krivo postavljeno pitanje s vaše strane jer ja na to pitanje ne mogu odgovoriti. Svako ulaže tamo gdje misli da mu je marketinški najefektivnije. Mi smo sretni i zadovoljni što nas Podravka prati punih 45 godina i zahvaljujući njima mi smo uspješno djelovali i postizali vrhunske rezultate sve ove godine. Podravka je i dalje uz nas i mi kao klub možemo biti samo zahvalni što imamo tako kvalitetnog sponzor koji je dio našeg okruženja i krize u kojoj se cijelo gospodarstvo nalazi. Nadamo se da ćemo jednog dana ponovo igrati zavidnu ulogu u Europi iako i naše domaće igračice koje će ostati su kvalitetne hrvatske reprezentativke i nećemo izvjesiti bijelu zastavu u Ligi prvakinja."

Nije li izabrano krivo vrijeme za ovakve drastične odluke. Moglo se to napraviti prije početka sezone kada se mogla pružiti prilika igračicama da pronađu novu sredinu? Sada će to biti sigurno teže!
"Krivo ili ne mi smo to napravili kada smo morali napraviti. Da smo znali u kakvoj će nam se cijelo društvo i sport naći drugačije bi reagirali, međutim što je tu je. Smatramo da smo to na vrijeme napravili. Prijelazni rok je do 31. prosinca a prijave za euro natjecanja su do desetog mjeseca . To su kvalitetne igračice i vjerujem da će si one lako naći nove klubove – odgovorio nam je Marijan Domović."

Nameće se još jedno pitanje: Zašto Uprave Podravke nije prodajom igračica napunila klupsku blagajnu kao što to rade "najpopularniji hrvatski menadžeri" Zdravko Mamić i Zoran Gobac koji osiguravaju svojim klubovima i igračima život na visokoj nozi? Kriza u Podravki nije počela jučer već kada prvi put nisu isplaćene plaće i premije i bilo je dovoljno vremena pripremiti se i ne zavaravati igračice i navijače.

Podravka više neće biti europski brend a za sve ljubitelje rukometa Vegeta će imati gorak okus.

1. HRLŽ

1Podravka Vegeta 20688:384+30440
2Lokomotiva 21640:451+18935
3Zrinski  20554:520+3427
4Dalmatinka 20501:493+824
5Split 2010 21537:533+424
6Dugo Selo 55 21569:569024
7Bjelovar 20571:557+1420
8Koka 21494:565-7117
9Rudar Labin 20496:562-6616
10Zamet 21541:617-7614
11Osijek 21485:561-7614
12Sesvete 20505:581-7611
13ŽARK Split 20328:516-1880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!