Nogomet

"Kreativnost ili presing"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 19.08.2009.
"Kreativnost ili presing"
Foto: Davor Sajko

Nakon što je predstavljen Cufre, u Dinamu su se odmah okrenuli izrazito bitnom okršaju s Heartsom koji ih čeka u četvrtak navečer. Krunoslav Jurčić najavio je utakmicu ne bježeći od jasnog cilja - pobjede i prolaska u Europsku ligu...

I dovođenje (skupog) Cufrea svjedoči da Dinamo planira igrati Europsku ligu, jer pojačanja mu za HNL realno ne trebaju. Toga je svjestan i Jurčić: "Planovi kluba su igrati Europsku ligu. Na tom putu nam se nalazi Hearts, ekipa koju smo gledao i uživo i putem video zapisao. Moja ekipa je spremna, osim Lovrena koji ima kartone, te Kovača i Ibaneza koji imaju probleme s ozljedama, svi ostali su na dispoziciji i osjećam da smo u pravoj formi."

Optimizam nudi Dinamov nastup protiv Osijeka: "Odigrali smo Protiv Osijeka smo odigrali možda i najbolju utakmicu otkad sam došao, ne zbog rezultata koliko zbog elemenata igre u kojima smo napredovali."

Mamićeva zahvala Interu

Sportski direktor Dinama, Zoran Mamić, zahvalio se Interu na gostoprimstvu u prošlom kolu kada je Dinamo u Zaprešiću igrao protiv Osijeka: "Iskoristio bih ovu prigodu da se zahvalim Interu na gostoprimstvu koje su nam pružili u posljednjoj utakmici. Ovo nam je bila jedna od najljepših atmosfera koju smo imali posljednjih godina, u Zaprešiću možda i zbog veličine stadiona je to izgledalo izvrsno, ja se zahvaljujem navijačima na tako lijepom ugođaju. To je bio dobar primjer za budućnost, najljepša promocija nogometa."

Brojne škotske novinare Jurčić je "osvojio" sljedećom izjavom: "Škoti su ponosan i srčan narod, a to je bitno i za nogometnu ekipu. Sastavljani su od samih atleta, igraju čvrst i discipliniran nogomet. Njihova taktička disciplina čak nije u škotskom stilu, ali tu je vidljiv rukopis mađarskog trenera. Igraju tipičan engleski nogomet jer imaju najmanje Škota i Engleza, no njeguju taj stil - puno dugih lopti, skoka, igraju na odbijenu loptu."

Rezultat? "U svakom slučaju ja želim pobjedu bez primljenog pogotka, to je osnovni zahtjev. Što se tiče igrača Heartsa, mene su najviše dojmili Obua i Sosa."

Jurčić nije želio Škotima otkriti koje je slabosti detektirao u njihovoj momčadi: " Dopustite da to zadržim za sebe i svoju ekipu. Nemam običaj razgovarati o taktičkim postavkama prije utakmice."

Sastav bi trebao biti onaj iz Zaprešića, premda ga Jurčić nije želio potvrditi: " Utakmica kod kuće bi uvijek trebala biti plus za nas, ali kod mojih igrača ona izaziva dodatnu odgovornost koja nije uvijek dobrodošla. Smatram da se to ovaj put neće dogoditi. Sastav uobičajeno ne govorim, ali razmišljam o jednoj promjeni koju bih možda napravio, to je za svlačionicu."

Tema razgovora posljednjih dana svakako je i Dinamov travnjak, koji je zamijenjen nakon koncerta U2, ali nije bilo dovoljno vremena da se on postavi kako to zaista treba napraviti: "Mi smo sinoć trenirali i mislim da travnjak neće predstavljati problem. Mislio sam da je ta podloga nestabilna, no neće biti problem za nogometnu izvedbu."

Najveća Jurčićeva dilema u kompoziciji momčad je zapravo izbor između kreativnosti koju dobiva s Badeljom, Moralesom i Sammirom i presinga koji je s tom trojicom teško ostvariti: "Mi najprije moramo definirati što želimo, a onda prema tome tražiti određeni profil igrača koji te naše želje mogu ostvariti. Obično kreativci i presing ne idu jedno s drugim, to jest jedan problem o kojem razmišljam prije formiranja ekipe."

Za kraj, Dinamov strateg pozvao je navijače i zahvalio se ekipi koja je brinula o travnjaku: "Pozivam navijače da nam pruže podršku, pokušat ćemo se odužiti na najbolji mogući način, dakle pobjedom. Ljudi iz Sakomanove ekipe uložili su nadljudski napor da travnjak bude spreman, pa ćemo i zbog njih ostaviti srce na terenu, to garantiram."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!