Nogomet

"Ne bojimo se Dinama"

Borna Rupnik • srijeda, 19.08.2009.
"Ne bojimo se Dinama"
Foto: FaH

Trener škotskog Heartsa i kapetan momčadi održali su danas konferenciju za medije. Uoči zagrebačkog sraza s Dinamom zrače uobičajenim borbenim i sportskim duhom te ističu da su na Maksimir došli po pozitivan rezultat...

Mađar Csaba Laszlo nalazi se pred jednim od najvećih izazova svoje trenerske karijere. Uvede li Hearts u Europsku ligu i tako se pridruži Rangersima i, vrlo vjerojatno, Celticu, ostat će upisan u povijesne knjige kluba iz Edinburgha.

Laszlo je već gostovao u Zagrebu: bio je pomoćnik Lothara Matthäusa kada je reprezentacija Mađarske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj poražena 3:0. Sigurno ne priželjkuje novi takav poraz. "Ovo je možda i moja najveća utakmica na klupi Heartsa", rekao je.

"Zagreb je vrlo lijep, ali je vruće. No, došli smo ovamo igrati nogomet. Pokušavamo se što bolje pripremiti i želimo isprati loš dojam iz Dundeeja", izjavio je Laszlo, dodavši kako je Hearts u hrvatsku metropolu stigao bez straha.

"Dinamo poštujemo, ali ga se ne bojimo. Jednako želimo plasman u Europsku ligu i svjesni smo da Zagrepčani imaju više međunarodnog iskustva. Znamo da neće biti lako te se nadamo da će se sve rješavati na našem stadionu u Edinburghu", nastavio je.

Njegovoj je momčadi četvrto pretkolo jedna od rijetkih prilika da ostavi dublji trag u Europi: "Napredovali smo s osmog na treće mjesto u škotskom prvenstvu i tako si otvorili vrata Europe. Sjajno je što smo si pružili takvu priliku, a sad je vrijeme da kroz ta vrata i prođemo".

Laszlo je odmah sagledao i širu sliku: "Naš bi uspjeh bio važan i za škotski nogomet, nije mala stvar imati tri kluba u Europskoj ligi".

Istaknuo je i što smatra najjačom karikom svoje ekipe: "Igrači razumiju moju filozofiju. Ponekad mi govore i da sam lud, ali nisam. Nogomet je igra za inteligentne ljude, a naša je snaga u mladim igračima, potpuno usredotočenima na nastupe".

Stanje maksimirskog travnjaka pretvorilo se u posebno zanimljivu temu. Laszlo je isprobao teren i složio se da nije u optimalnom stanju, ali sportski je odbio puno prigovarati: "Žao mi je što je teren takav, no bit će svima jednak. Osjetili smo da se trava miče, malo se pribojavamo ozljeda, ali prilagodit ćemo se. Teren nikako nije bilo kakva isprika, poslije utakmice je ionako najbitniji rezultat".

"Škotski su travnjaci drukčiji", nastavio je, "možda i najbolji na svijetu, ali nadam se da nećemo puno pričati o terenu. Osim toga, volim U2, oni su mi najdraži bend i žao mi je što ih nisam slušao jučer u Glasgowu", rekao je dobro raspoloženi Laszlo.

"Isto tako, ako UEFA kaže da igramo, mi ne možemo doći i odbiti. Zato i imaju sve one kontrolore. Mi smo došli po uspjeh, a teren nije najvažniji, najvažnije je ugurati loptu u mrežu", okončao je tu temu mađarski trener.

Osvrnuo se i na agresivnu igru svog kapetana Michaela Stewarta, koji je na susretu protiv Dundeeja zaradio dva žuta kartona. "Moramo biti pažljiviji s dobivanjem kartona. Ja uvijek štitim igrače, pogotovo kapetana koji drugima mora biti uzor. Michael će naučiti lekciju, a mi od Dundee Uniteda ionako nismo izgubili zbog njegovog isključenja".

Sam Michael Stewart nije bio toliko rječit. "Važno je da ne napravimo veće greške i da si otvorimo šansu za plasman poslije uzvratne utakmice. Europska liga bila bi fantastičan rezultat, a novih šest europskih utakmica velika nagrada za nas", smatra kapetan Heartsa.

"Poraz na otvaranju prvenstva neće utjecati na našu igru, iako bi bilo bolje da smo igrali u subotu. Veselim se Dinamu u četvrtak. Treba pristupiti utakmici na pravi način - o svemu ćemo voditi računa i potom probati iskoristiti prednost domaćeg terena u uzvratu", zaključio je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!