Nogomet

Karlovčani senzacija prvenstva

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 24.08.2009.
Karlovčani senzacija prvenstva
Foto: Kristijan Komarica

Ovakvu ljestvicu HNL-a nakon pet kola nije mogao predvidjeti nitko, a u moru čudnih rezultata i neočekivanih plasmana ističe se Karlovac koji neporažen, s dvije vrijedne gostujuće pobjede, u leđa gleda samo (zaustavljenom) Dinamu...

Tektonske poremećaje doživio je već ustajali poredak snaga u Prvoj HNL. Istina, Dinamo usprkos malom zastoju u Zadru djeluje nedodirljivo kao malo kada, ali ispod Modrih brojna su ugodna i neugodna iznenađenja.

S obzirom na Dinamovu gol-razliku u prve četiri utakmice, iznenađenje kola možda je remi Modrih u Zadru, no teško da je netko očekivao da će se Zagrepčani prošetati kroz prvenstveno bez izgubljenog boda i gol razlikom 150:10. Nula na Stanovima pokazala je da Dinamo nije nezaustavljiv, da će s ovakvim profilom momčadi znati imati problema na nezgodnim gostovanjima kao što je zadarsko. Srećom po Dinamo, takvih nema puno, Modri uglavnom igraju po Zagrebu i okolici.

Zanimljivo, iako je osvojio samo bod, Dinamo je povećao prednost pred ljutim rivalom. Iako je Rijeci uzeo dva daleko najbolja igrača, Hajduk tu istu Rijeku nije uspio pobijediti. Rubčić je apsolutno izvukao maksimum iz svoje momčadi, taktički i psihološki priprema je bila izvrsna, a Riječani su se sami mogli uvjeriti kako se borbenošću može gotovo sve nadoknaditi.

Ponestaje, pak, imenica poput "katastrofe" kojima se može opisati Hajdukov start u sezonu. Hajduk iz kola u kolo nudi predstave ispod svog renomena, a već se i navijači šale na vlastiti račun, što će drugo? Reja se tek može nadati da se po jutru dan ne poznaje, jer razne taktičko-kadrovske promjene nisu donijele ništa novoga, dakle dobroga Hajduku.

Ulogu najugodnijeg je od Cibalije preuzeo Karlovac. ”Sumnjivo” dobar start Karlovčana u Koprivnici je prošao ”doping test”, pa možemo konstatirati - Karlovčani su za pravo. Pamićeve riječi da je od njegove vezne linije bolja samo Dinamova definitivno dobivaju na težini svakim kolom, a za ligu je dobro što će nas u Karlovcu u svakom kolu čekati pun stadion i prava atmosfera. Karlovčani su hit prvenstva, a raspored im nudi dobru šansu da to neko vrijeme i ostanu.

Sve bolje gura i drugi donedavni drugoligaš, Lokomotiva, iza koje su dvije pobjede, uključujući prvu bez primljenog gola. Kada se tome doda da je protivnik bila ove sezone vrlo dobra Cibalia, pobjeda Lokosa sugerira da se ”Dinamo B” prilagodio prvoligaškoj sceni i da će talent momčadi Roya Ferenčine biti visoka prepreka protivnicima, a da ostanak u ligi nipošto nije nemoguća misija. Pohvale svakako zaslužuju i najiskusniji, Bule koji je opet zabio, i Sopić koji je zaslužio titulu igrača utakmice. Cibalia je upisala dva gostujuća poraza u nizu, a stopostotni domaći učinak u idućem će kolu testirati Varteks.

Vrlo zanimljivu utakmicu gledalo je par stotina ljudi u Kranjčevićevoj nakon koje puno zadovoljniji mogu biti Sesvećani. Istra 1961 imala je 2:0 (više zahvaljujući greškama protivnika nego svojoj igri), a od 30. minute i igrača više, no Croatia je na kraju izvojevala bod iako je promašila i jedanaesterac, a potom i stopostotnu šansu. Sjajna je bila desna strana Sesveta (Guja, Puškarić), gotovo jednako koliko je lijevi dio obrane Istre bio užasan. Scoria je primijetio kako se ”njegova momčad nije ni branila ni napadala”, pa je teško reći što su onda uopće Istrani radili.

Prema gore su konačno krenuli i Osječani, pobijedivši Međimurje kod kuće, u utakmici koja je domaćima bila ”must-win”. I trener Steinbrückner se potrudio, pogodio je s dvije izmjene - Milićević je zabio, Šorša asistirao.

Još u petak Šibenik je čvrstom i pametnom igrom uzeo bodove Interu zaustavivši dobar niz Zaprešićana. Presudio je rani jedanaesterac kojeg je realizirao Elez, nakon kojeg su se zavezale noge mladim Zaprešićanima koji nisu uspjeli ponoviti igre iz zadnjih kola. Šibenik je, pak, pod Karačićem nastavio dobro gurati, iako prilično oslabljen u odnosu na prošlu sezonu, drži se u gornjoj polovici ljestvice.

Momčad Igora Pamića ne samo da niže izvrsne rezultate (a gostujućim pobjedama u Koprivnici i Osijeku neće se pohvaliti puno momčadi ove sezone), već i igra zaista dobar nogomet, do tih bodova dolazi ofenzivnom, agresivnom, napadačkom igrom, a ne pasivnošću i ponekom kontrom. Iako je Hajdukovo mjesto u ovom okviru teško osporiti iz kola u kolo, red je "nagraditi" i nogometaše Zagreba koji su upisali peti poraz i zabetonirali se na dnu ljestvice. Ne igraju Pjesnici tako katastrofalno, ali ne maze ih ni sreća, ni suci, a najmanje protivnici. Nakon što je u prošlom kolu promašio jedanaesterac, Zvonko je pokazao da mjesto u sastavu nije zaslužio zato jer mu je tata trener. U Koprivnici je odlično iskoristio dvije početničke greške Slavenove obrane i majstorski precizno zavukao dvije lopte iza Silvija Rodića za veliku pobjedu Karlovca. Buljatu je vjerojatno pripalo zadnje sjedište autobusa koji je vozio Hajdukovce iz Rijeke za Split. Vrtoglavica koju je u nekoliko navrata doživio od Matka, Štroka i Fernandeza natjerala ga je da i sam poklanja lopte i stopostotne šanse Riječanima. "Ismijan" od Matka prigodom prvog jedanaesterca, nasamaren od istog igrača prilikom drugog, još nekoliko puta je "plivao na suhom" i svom sijedom treneru dodatno izbijelio frizuru. Nije bilo eurogolova u ovom kolu, pa smo se odlučili nagraditi Marka Guju koji je odigrao odličnu utakmicu protiv Istre 1961 i prvim pogotkom nagovijestio povratak Sesvećana. Guja je borbenošću ukrao loptu na gol-crti i potom iskosa matirao Lisjaka za 1:2. "Trebali bismo igrati agresivnije", nakon što je njegova momčad u pet kola dobila četiri crvena kartona te joj je dosuđeno pet kaznenih udaraca. Nino Bule je osim golgeterskog instinkta protiv Cibalije pokazao da ni fair-play nije mrtav. Kada je sudac pogrešno dosudio aut za Lokose, Bule je uzeo loptu i bez puno razmišljanja vratio je Vinkovčanima.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!