Nogomet

Bilić: "Ostvarit ćemo cilj i bez Luke"

Marin Vuković • nedjelja, 30.08.2009.
Bilić: "Ostvarit ćemo cilj i bez Luke"
Foto: Davor Sajko

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić održao je večeras konferenciju za medije uoči odlaska najbolje hrvatske vrste u Rovinj na kratke pripreme za predstojeću kvalifikacijsku utakmicu s Bjelorusijom. Mnoge je, naravno, zanimalo kako će se reprezentacija nositi s izostankom Luke Modrića, no Bilić ne dopušta dramatiziranje i ne odustaje od postizanja krajnjeg cilja, plasmana na Svjetsko prvenstvo. Iznenađenje je pak poziv 17-godišnjem Mateju Delaču, koji će uskočiti na mjesto ozlijeđenog Stipe Pletikose.

Bilić je na početku pressice ukratko ponudio raspored reprezentacije za sljedećih desetak dana. "Znamo svi što nas čeka, dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Sutra ujutro putujemo za Rovinj, a do utorka ćemo se kompletirati. U četvrtak putujemo za Zagreb, uoči utakmice s Bjelorusijom. Nakon te utakmice idemo za Čatež, gdje ćemo biti do utorka i leta za London. U Čatež idemo jer je previše vremena između dvije utakmice da bismo ostali u Zagrebu", rekao je izbornik.

U posljednjih nekoliko dana zaredale su ozljede reprezentativaca, a Bilić se na svaku od njih osvrnuo kronološki kako su se dogodile: "Jurić će biti OK, on je slomio nos i dobit će zaštitnu masku s kojom će moći normalno igrati i trenirati. Pletikosa ne može s nama, a mi smo kao zamjenu odlučili pozvati Mateja Delača. Za njega smo se odlučili jer je jedna velika vratarska perspektiva hrvatske reprezentacije. Što se Luke tiče, njega nećemo nadomjestiti novim igračem, nećemo proširivati popis zbog njegove ozljede", otkriva Bilić.

Naravno, pozivnica Delaču veliko je iznenađenje, kako se stručni stožer odlučio na upućivanje poziva 17-godišnjem vrataru? "Više je razloga za to. S Galinovićem sam već ranije dogovorio da ga neću zvati da bude pričuva pričuve, a kako su Kelava i Ježina s mladom reprezentacijom na pripremama za utakmicu protiv Norveške, odlučili smo se za Delača", objasnio je.

Veliki hendikep bit će neigranje našeg najboljeg pojedinca Luke Modrića, no Bilić ne dopušta loše raspoloženje i veliku dramu: "Suvišno je uopće govoriti što Luka znači Hrvatskoj, što znači Tottenhamu. Što je tu je, dogodilo se što se dogodilo, treba zaboraviti na to. Luke neće biti za utakmice protiv Bjelorusije i Engleske, a najvjerojatnije ni protiv Kazahstana. Ne treba sada dramatizirati ili plakati, imamo igrače, imamo naš cilj i mi ćemo ga ostvariti i bez Luke", uvjeren je izbornik.

Ima li Hrvatska varijantu i bez Luke? "Raspolažemo kvalitetnim igračima i s nekoliko rješenja, ne moramo se lažno ohrabrivati. Ostaje nam dosta vremena da isprobamo te varijante i odlučimo se za onu najbolju."

Bilić je zamolio novinare da mu ne postavljaju pitanja o utakmici s Engleskom, jer o njoj će razmišljati tek nakon završetka ogleda s Bjelorusijom. Ponovno je upozorio da se radi o vrlo dobroj reprezentaciji i da posao neće biti nimalo lak: "Čim smo u Minsku ušli u svlačionicu nakon pobjede, igrači su rekli da su Bjelorusi odlični. Taj dan oni nisu bili loši, nego smo mi bili dobri", naglasio je Bilić.

"Ponavljam da smo isključivo koncentrirani na Bjelorusiju i situacija je jasna: morat ćemo odigrati najmanje jednako dobro kao u Minsku i tada ćemo imati veće izglede za pobjedu od njih. Sve drugo bi bilo pogubno, ne smijemo razmišljati da će nam oni pokloniti pobjedu. Odlični su, njihovi pojedinci se dižu, Aleksander Hleb također, a još uvijek imaju šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo i neće se predati."

Neviđen medijski linč proveden je nad Eduardom da Silvom u posljednjih nekoliko dana, jedno od pitanja neizbježno je bilo i o tom slučaju te o činjenici da je nogometna Europa hrvatskog reprezentativca praktički proglasila varalicom.

"Niti trust mozgova ne bi to bolje sročio nego njegov trener Arsene Wenger, čiju ste izjavu vjerojatno svi vidjeli ili pročitali na internetu, a koji je sve to nazvao lovom na vještice. Povezivati Eduarda s takvim stvarima je nezamislivo, posebno nama koji ga poznajemo u dušu. Ali sve je to benigno, to njega neće omesti ni na koji način", uvjeren je Bilić.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!