Zimski sportovi

Red Wingsi ne znaju u Švedskoj

Ante Jukić • nedjelja, 04.10.2009.
Red Wingsi ne znaju u Švedskoj
Foto: EPA

U sjevernoameričkoj profesionalnoj ligi hokejaša u subotu je odigrano čak 15 utakmica, što će reći da su u akciji bile sve momčadi. Iz "mora" zanimljivih rezultata, izdvojiti svakako treba drugu pobjedu aktualnih prvaka Pittsburgh Penguinsa, još jedan posrtaj Detroit Red Wingsa u Švedskoj te golijade u Bostonu, Washingtonu, Atlanti i Los Angelesu...

Nakon što su noć ranije u svojoj Mellon Areni nadvisili Rangerse za uvodnu pobjedu u sezoni, Pittsburgh Penguinsi "skočili" su u New York odmjeriti snage i s drugom momčadi iz "Velike jabuke". Kada je Sidney Crosby u devetoj minuti doveo aktualne prvake u vodstvo, izgledalo je kako će to biti uobičajena "večer u uredu" za Penguinse, no stvari su onda krenule pomalo neočekivanim tijekom.

Pogocima Streita i Tavaresa, Islandersi su do ulaska u posljednju trećinu okrenuli rezultat u svoju korist, a domaćine iz takta nije izbacio ni izjednačujući gol Eatona u osmoj minuti zadnjeg perioda, budući da je samo 17 sekundi poslije Hunter vratio prednost svojoj momčadi. Ipak, četiri minute prije kraja Fedotenko je Penguinsima osigurao jedan bod, prije nego su se za onaj drugi, uspješno realiziranim kaznenim udarcima u raspucavanju, pobrinuli Crosby i Letang.

Iako se sve NHL momčadi, iz marketinških razloga, naravno, gotovo tuku za sudjelovanje na europskoj turneji, mišljenja smo kako Detroit Red Wingsi na početku sljedeće sezone neće imati ništa protiv ostanka kod kuće. Aktualni vice-prvaci, naime, u Stockholmu su izgubili i drugi dvoboj sa St. Louis Bluesima, a da stvar za Red Wingse bude još gora, scenarij poraza bio je gotovo istovjetan onom od prije 24 sata.

Tada su Wingsi, podsjetimo, ispustili naizgled sigurno 3:1 vodstvo u drugoj trećini, dok im u subotu u pohodu ka pobjedi nije pomoglo ni furiozno otvaranje utakmice, "začinjeno" pogocima Holmstroma i Clearyja za 2:0 već na ulasku u treću minutu susreta. Nakon što su Bluesi, preko Tkachuka i McDonalda, uhvatili priključak, Red Wingsi su stigli do još jednog vodstva (Kronwall za 3:2 u osmoj minuti druge trećine), da bi tada kola za njih nezaustavljivo krenula nizbrdo. Boyes i Berglund i drugoj, te ponovno Tkachuk u posljednjoj trećini, zaokružili su drugu pobjedu Bluesa nad favoriziranim protivnicima.

Red Wingsi će, tako, usprkos izraženom švedskom "štihu" u svojoj momčadi, prvu pobjedu sezone morati tražiti s druge strane bare, a svakako je zanimljiv podatak da je igračima Mikea Babcocka ovo bio četvrti uzastopni poraz u službenim utakmicama, uzmemo li u obzir i završetak prošle sezone. Iako su prva dva poraza za Wingse svakako bila puno bolnija, budući da su ih koštala Stanley Cupa, ni ovakav ulazak u novu sezonu definitivno nije melem za dušu njihovim navijačima.

Problema s pobjeđivanjem, zato, nemaju Washington Capitalsi, koji su, poslije uvodnog slavlja u Bostonu, uspješno "krstili" i svoj Verizon Centar. Alex Ovečkin je već u drugoj minuti utakmice doveo domaćine u vodstvo u dvoboju protiv Toronta, čije su ambicije u glavnom gradu SAD-a ugašene već u prvoj trećini, okončanoj 3:0 vodstvom domaćina. Na kraju drugog perioda stvari su već "mirisale" na katastrofu gostiju iz Kanade, budući da je na semaforu svijetlilo 6:1 za Capitalse, no opuštanje domaćina u samoj završnici omogućilo je Maple Leafsima tri pogotka, za estetski puno ljepših 6:4. Deset pogodaka na utakmici postiglo je čak devet različitih igrača, jedini dvostruki strijelac bio je Alex Semin.

Tek jedan pogodak manje od onih u Washingtonu, vidjeli su gledatelji u Bostonu, Atlanti i Los Angelesu. Bruinsi su Carolina Hurricanese "pomeli" s visokih 7:2, dok su preostale dvije utakmice završile s identičnih 6:3. Thrashersi su na krilima dvostrukog strijelca Ilje Kovalčuka svladali Tampu, u čijim je redovima dva pogotka postigao St. Louis, a dvaput je u subotu zabio i Radim Vrbata, u gostujućem slavlju Phoenix Coyotesa protiv LA Kingsa.

Od ostalih rezultata bogate NHL večeri, izdvojiti treba vrijedne gostujuće pobjede Montreala (Gionta u produžetku za 2:1 protiv Buffala), Philadelphije (uvjerljivih 5:2 kod New Jerseya), Calgaryja (4:3 u kanadskom derbiju kontra Edmontona) i San Jose Sharksa, koji su glatko (4:1) slavili u kalifornijskom obračunu s Anaheim Ducksima. Uspješni na "strani" bili su i Nashville Predatorsi (u raspucavanju bolji od Dallasa), dok su prednost domaćeg terena obranili Colorado, NY Rangersi i Columbus. Chicago Blackhawksi su, pak, na neutralnom ledu u Helsinkiju pobijedili Florida Pantherse, čime su ukupan rezultat njihovog dvodnevnog dvoboja poravnali na miroljubivih 1:1.

NHL, rezultati, 03.10.2009: Florida - Chicago 0:4, St. Louis - Detroit 5:3, Colorado - Vancouver 3:0, Boston - Carolina 7:2, Buffalo - Montreal 1:2 (OT), New Jersey - Philadelphia 2:5, NY Islanders - Pittsburgh 3:4 (SO), NY Rangers - Ottawa 5:2, Washington - Toronto 6:4, Atlanta - Tampa Bay 6:3, Columbus - Minnesota 2:1, Dallas - Nashville 2:3 (SO), Edmonton - Calgary 3:4, Los Angeles - Phoenix 3:6, Anaheim - San Jose 1:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!