Ostali sportovi

"Kritična prijelomnica"

Maja Giljanović • utorak, 13.10.2009.
"Kritična prijelomnica"
Foto: EPA

Marijo Možnik je na svom četvrtom Svjetskom prvenstvu prijavio vježbu s najvišom startnom ocjenom od svih hrvatskih reprezentativaca koju prijavljuje najviše 20 gimnastičara na svijetu. Zagrepčanin je u London stigao s najnovijom kombinacijom, izvukao je iz sebe u ovom času maksimum, ali nedovoljno za borbu za finale...

Hrvatski reprezentativac Marijo Možnik je na svjetskim prvenstvima 2005. u Melbourneu bio 30., najbolji u Aarhusu 2006. kada je podijelio 15. mjesto, a Stuttgart prije dvije godine, kamo je zbog povuci-potegni sa Savezom otputovao tek u pet do 12, po dobrom pamti jer je u Njemačkoj predstavio svoj element "možnik".

U Londonu je Zagrepčanin - pobjednik Svjetskog kupa u Montrealu i četvrti na Univerzijadi u Beogradu - predstavio svoju najnoviju kombinaciju: ulaz pola i tkačev (oba elementi D težine) i baš je na njemu pokleknuo: "Bio je to kritični trenutak, prijelomnica vježbe. Činjenica da raznožni možnik još ne izvodim sa stopostotnom sigurnošću, da još nije automatiziran, činila je kombinaciju ulaz pola i tkačev ključem današnjeg nastupa o kojem je ovisila eventualna borba za finale".

"Start mi nije uspio, prvi dio i moj element su, pak, dobro izvedeni, ali prerano sam ušao u prijelomnicu. Izgubio sam ritam, nisam pao, ali sam ostao bez snage. Zbog tog sam razloga i odlučio promijeniti E element na kraju, odustati od štadler-ribalka i izvesti običan štadler, u protivnom bih sigurno pao", objasnio je Možnik.

"To su četiri desetinke manje, a ni saskok nisam uspio sasvim ukopati. Ocjena je još i OK s obzirom na izvedbu. Šteta jer postojala je šansa boriti se za finale, a tim mi je više krivo jer je jučerašnji trening bio pogođen ", zaključio je.

Možnik je prijavio 6,9: "Najviše 20-orica na svijetu prijavljuje 6,9 ili više, 6,6 nije dovoljno da bih istinski konkurirao najboljima", a nakon što su ga suci honorirali s 14,675 nakon dvije podskupine zauzima 11. mjesto.

Kakvom mu se čini podloga? "Podloga je velik faktor, a ova osim što se rijetko koristi kvalitetom je i najlošija. Strunjače su drugačije, drugačije su sprave, preča je pretvrda i žuljevi su mi se otvorili. Izvukao sam maksimalno koliko sam mogao, ali nisam se optimalno prilagodio spravi i izgubio sam previše snage da u konačnici ostvarim bolji rezultat".

Možnik je u Svjetskom kupu dva natjecanja prije kraja treći: "Cilj je osvojiti treće mjesto jer objektivno prva dva su nedostižna. Uoči sezone nismo ni pomišljali da je moguće biti tako visoko, ali kad se ukazala šansa bila bi šteta propustiti priliku postati i potencijalni B olimpijski kandidat".

Nakon dvije podskupine prva tri mjesta zauzimaju Kinez Zou Kai (15,600) ispred Slovenca Aljaža Pegana na drugom (15,475) i Amerikanca Danella Leyve na trećem mjestu (15,450).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!