Ostali sportovi

Seligmanu se smiješi finale

Maja Giljanović • utorak, 13.10.2009.
Seligmanu se smiješi finale
Foto: Ivana Strahija

(Iz Londona Maja Giljanović) Hrvatski reprezentativac Robert Seligman nakon gotovo 100 gimnastičara koliko je odradilo svoj nastup na konju s hvataljkama zauzima prvo mjesto. Bivša europska bronca čeka rasplet posljednje treće podskupine natjecatelja, ali sva je prilika da mu nastup u finalu ne bi smio izmaći...

Jedini hrvatski gimnastičar koji je nastupio u finalu Svjetskog prvenstva - 2005. kada je u Melbourneu bio rezerva nadmašio je godinu kasnije u Aarhusu i osvojio osmo mjesto - Robert Seligman je vježbu na konju s hvataljkama odradio s tek dvije manje greške i nakon gotovo 100 gimnastičara posljednju je podskupinu vježbača dočekao na prvom mjestu.

Trener reprezentacije Tigran Gorički, Robertov trener Saša Solar, reprezentativni kolege i sam Robert čvrsto vjeruju da će 15,350 biti dovoljno da 23-godišnjak izbori nastup među osam najboljih: u posljednjoj grupi nastupaju primjerice Zhang Hongtao, Louis Smith, Krisztian Berki i Aljaž Pegan, ali koliko god su špekulacije nezahvalne teško da će se naći osmorica bolja od Osječanina.

Seligman je sa startnom ocjenom 6,3 - vježba mu je identična vježbi iz Lausanne koja mu je donijela brončanu medalju na Europskom prvenstvu (škare, dva kola na jednoj hvataljci plus rusko kolo za 270 stupnjeva, flop na hvataljci, kolo na jednoj hvataljci, spindl na tijelu, tri ruska kola za 1080 stupnjeva, prijelaz preko konja, prehod naprijed, prehod natrag, tri ruska kola i saskok) - od sudaca dobio 15,350 i izbio na prvo mjesto ispred Amerikanca Timothy McNeilla na drugom (15,350 samo mu je polazna ocjena bila 6,4) i Rumunja Cosmina Popescua na trećem mjestu (15,075).

"Moglo je biti i bolje, dvije greškice su odnijele dvije desetinke iako prostora ima čak i za 15,725", kritičan je bio Seligman. "Nisam kalkulirao, krenuo sam hrabro, maksimalno, poslije ozljede želja mi je pokazati da sam ponovno tu. Ruka ne boli, nakon Pescare i Mediteranskih igara otkad mi je namještena kako treba".

Je li tek 10. mjesto na Svjetskom kupu u Dohi prije dva tjedna imalo utjecaja? "Utjecalo je u toj mjeri da me probudilo. Podigao sam intenzitet treninga, provodio šest sati dnevno u dvorani. Teško je nakon ozljede, više psihički nego fizički. Organizam se privikava, nakon tijela potrebno je u red dovesti i psihu, ubija vas tada i iščekivanje natjecanja".

Seligman svoje najbolje lice tradicionalno pokazuje na svjetskim prvenstvima: "SP je najjače natjecanje. Svi koji su zdravi su tu, sama krema, ući među osam na SP-u velika je stvar, sve, pak, više od toga, rezultat i pol". Solar zaključuje: "Robert je najbolji kad je najjača konkurencija, u protivnom se ili opusti ili da 120 posto, u svakom slučaju prekombinira se i ne ostvari ono što bi objektivno morao. Najveća natjecanja iz njega izvuku maksimum".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!