Nogomet

Kako (opet) položiti "kopljanike"?

Tomislav Pacak • četvrtak, 22.10.2009.
Kako (opet) položiti "kopljanike"?
Foto: Davor Sajko

Nogometaši Dinama večeras će po treći puta zastupati svoj klub na amsterdamskoj Areni, ohrabreni dosadašnjom pobjedničkom tradicijom. Mogu li i treći puta srušiti slavni nizozemski klub ovisit će uvelike o pristupu Modrih koji se nebrojeni broj puta dokazali da je njihove rezultate u Europi naprosto nemoguće predvidjeti...

Razloge za optimizam Dinamo može pronaći u nizu razloga, poput odličnog nastupa u Temišvaru koji je Dinamu donio tri boda i gurnuo ga ispred Ajaxa (dva remija) na ljestvici, gdje su plave bluze same sebi pokazale da mogu, što je Dinamu često nedostajalo. Tu je, jasno, i ta ugodna tradicija - Josip Šimić fenomenalnim je golom srušio "kopljanike" 1998. u Ligi prvaka, da bi prije dvije godine Mandžukić, Modrić, Tadić i društvo pobjedom od 3:2 šokirali Ajax koji je u Zagrebu slavio s 1:0. Nema dvojbe da će Nizozemcima ti porazi biti u glavi...

Nekoliko zanimljivosti

Ajaxov trener Martin Jol, koji je lani u Hamburgu pod svojim uzdama imao Ivicu Olića i Mladena Petrića, niti kao igrač niti kao trener nije se susreo s hrvatskim klubom.

Dinamov strateg, pak, bio je jedan od sudionika utakmice odigrane u Ligi prvaka 1998. godine kada je Dinamo slavio s 1:0. Jurčić je na poluvremenu zamijenio Krunu Jurčića. Tada je igrao i Igor Bišćan, i to jednu od svojih najzapaženijih utakmica tog razdoblja karijere.

Ajaxov napadač Marko Pantelić i Dinamov bek Leandro Cufre ovog su proljeća bili suigrači u berlinskoj Herthi.

Nakon Dinamove pobjede 2007. godine, Ajax kod kuće nije izgubio niti jednu europsku utakmicu (sedam dvoboja), ali od prošlih pet čak četiri završile su bez pobjednika.

Dinamov najveći rival, splitski Hajduk, nije se dobro provodio u Amsterdamu - u dva dosadašnja domaćinstva Ajax je svladao Splićane s 3:0 i 6:0.

Uostalom, Dinamo razloge za optimizam može prvenstveno pronaći u vlastitim kvalitetama. Ova je momčad pokazala u nekoliko navrata (Red Bull u gostima, Hearts doma, Timisoara, pa čak i dobar dio utakmice s Anderlechtom) da je sposobna igrati europski nogomet, organiziran, discipliniran, koncentriran. Kroz to Kruno Jurčić mora ugraditi veliko samopouzdanje igračima, jer bez toga nema velikih pobjeda u Amsterdamu.

Poraz od Zagreba nije bio ugodan, ali realno nije trebao naškoditi atmosferi u momčadi koja je ionako glavama bila u Amsterdamu. Zabrinjavajućom se mogu činiti izvedbe ključnih igrača, ali forma ipak nije mogla nestati tijekom reprezentativne pauze, pa se može očekivati jedan potpuno drugačiji Dinamo na Areni.

Svoju sreću Dinamo mora graditi na koncentriranoj obrani, koju mora igrati cijela momčad, a ne četiri braniča. Blokiraju li Modri napad Ajaxa - a to je daleko bolji dio igre "kopljanika" - otvarat će se sve više prostora koji bi pasom (Morales, Badelj), driblingom (Sammir) i prodorom (Mandžukić, Sivonjić) Zagrepčani trebali iskorištavati za stvaranje prigoda pred Stekelenburgom. To je otprilike recept za pobjedu, mada je jasno da će zaustavljanje Ajaxa u stvarnosti biti puno teže nego što će to na ploči nacrtati Jurčić.

Međutim, svi razlozi za optimizam mogu se preslikati i u razloge za - strah.

Dinamo je, naime, naviknuo svog navijača da ništa dobroga od te momčadi ne treba očekivati; tada je Dinamo najbolji i najopasniji, kada je otpisan i kada igra bez velikog pritiska. U ovom slučaju, nakon pobjede u Temišvaru i sjećanja na dvije u Amsterdamu, od Modrih se očekuje dobar rezultat na Areni (što bi jasno bio i bod), a to je često putokaz prema razočaranju. Jer...

Dinamo igra na travnjaku jednog od najvećih europskih klubova, četverostrukog prvaka Europe. Ajax danas nije Ajax s početka sedamdesetih ili sredine devedesetih, nema ni Cruyffa i Michelsa, a ni Rijkaarda i Van Gaala, no i kada nije u europskom vrhu, Ajax je itekako dobar. Amsterdamski klub uvijek gaji isti, atraktivan, napadački nogomet, uvijek odgaja ili kupuje plemenite, tehnički vješte igrače, koji sada možda nisu "top-top", ali sigurno nisu ni "škart".

Dosadašnji susreti u Areni

Sastavi momčadi u susretu odigranom 25. studenoga 1998. godine:

Ajax: Van der Sar, Blind, Frank de Boer, Sier (Melchiot, 41), Ronald de Boer, Witschge, Dani, Mensah, Hoekstra, Wamberto (Babangida, 73), Hosé (McCarthy, 64).
Dinamo: Ladić, Tokić, Krznar (Jurčić, 46), Marić, Jurić, Rukavina (Šabić, 81), Dario Šimić, Šarić (Josip Šimić, 54), Cvitanović, Jeličić, Bišćan*.
* - zvjezdicom su označeni igrači koji su još uvijek u momčadi

Sastavi momčadi u susretu odigranom 4. listopada 2007. godine:

Ajax: Stekelenburg*, Colin (Delorge, 34), Emanuelson*, Stam, Heitinga, Gabri*, Maduro (Urzaiz, 103), Rommedahl*, Van der Wiel* (Ogăraru*, 61), Suárez*, Huntelaar.
Dinamo: Koch, Čale, Sammir* (Guela, 68), Etto*, Drpić, Mandžukić*, Modrić, Pokrivač, Schildenfeld (Carlos*, 106), Tadić (Mikić, 78), Vukojević.

Ajaxova vrijednost prvenstveno leži u napadu, gdje caruje kapetan Luis Suarez koji ove godine golove postiže kao na tekućoj vrpci. Urugvajac je i prije dvije godine protiv Dinama ušao u niz šansi (tada je spašavao Koch), sada je očito namjestio ciljnike i Modri će morati pronaći način kako ga zaustaviti. Opasnosti ne prestaju sa Suarezom, jer Martin Jol na raspolaganju ima vrlo talentiranog Sulejmanija, itekako opasnog Pantelića, "našeg" Cvitanića, iskusnog Rommedahla koji je zabio u Zagrebu prije dvije godine.

Dinamo, na papiru, ima obranu koja može parirati takvom napadu - Etto, Kovač, Lovren, Cufre donose dovoljno i iskustva i energije, napose znanja, da se momčad na njih može oslonoti. No, njihova kvaliteta bit će nedovoljna ne bude li ogromnog doprinosa prvenstveno Vrdoljaka i Badelja, ali i Moralesa, Sammira, Mandžukića i Sivonjića.

Dinamo je odigrao i više nego dovoljan broj europskih utakmica uoči kojih smo bili optimisti, a u kojima su Modri odigrali bez srca, žara, pravog samopouzdanja, da bismo se sada zanosili uoči Arene. Na kraju krajeva, čak i ta tradicija donekle plaši, jer - koja je vjerojatnost da će Dinamo tri puta slaviti na Areni?

I zbog toga nema razloga za ništa više od umjerenog optimizma da Dinamo može do boda. To nije pesimizam ili apatija, to govore ukupni Dinamovi (i Ajaxovi) rezultati u Europi proteklih godina.

No, uđu li Modri u utakmicu onako kako svi priželjkujemo - odlučno, sa željom da pokažu da znaju igrati nogomet, i bez straha kada treba proći čuvara, odigrati petu ili zapucati s 25 metara, onda znamo da ova momčad ima vrijednost ponoviti već viđene uspjehe na Areni. Ali ako, i samo ako hrvatski prvak ne spusti gaće prije utakmice.

Tada je sve na Dinamu, a ne velikom Ajaxu.

Europska liga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Temišvar0:0Anderlecht
Ajax2:1Dinamo
1Anderlecht 69:4+511
2Ajax 68:6+211
3Dinamo 66:8-26
4Temišvar 64:9-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!