Košarka

Vujčić u Malagu po 2200. koš

Branko Barić • srijeda, 28.10.2009.
Vujčić u Malagu po 2200. koš
Foto: Nikola Movrić

Pred nama je drugo kolo ovogodišnjeg izdanja Eurolige, a košarkaški sladokusci imat će priliku uživati u nekoliko zaista velikih okršaja. Izdvajamo susrete Unicaja – Olympiakos, CSKA – Lottomatica, Caja Laboral – Maccabi, Panathinaikos – Himki i Montepaschi – Žalgiris, a nas posebno zanima onaj u Malagi gdje bi Vujčić trebao postići svoj 2200. euroligaški poen…

Ljubitelji košarke u Villeurbanneu će u srijedu navečer nakon četiri godine izbivanja iz Eurolige ponovno moći uživati u utakmici najjačeg europskog košarkaškog natjecanja. Drugo kolo u Ciboninoj skupini A otvara Asvel protiv Fenerbahčea, a jedna od te dvije momčadi doći će do svoje prve ovosezonske euroligaške pobjede. Asvel je u prvom kolu poražen od Žalgirisa dok su trupe Boše Tanjevića teško stradale od Barcelone.

"Asvel je odlična ekipa sa sjajnim trenerom kojeg neizmjerno cijenim, a s Borchardtom i Kangurom dodatno su dobili na snazi. Nadam se da ćemo pružiti mnogo bolju partiju nego prošlog tjedna", izjavio je sarajevski stručnjak, koji velike nade u ovom susretu polaže u našeg Gordana Giričeka. Paralelno sa Cibonom u Barceloni u Sieni će na parket istrčati Montepaschi i Žalgiris, dvije momčadi koje su slavodobitno otvorile ovogodišnji euroligaški nastup, a Talijanima, koji su svoju snagu zorno demonstrirali u Zagrebu, pripada uloga velikog favorita.

Drugo kolo u skupini B obilježit će okršaj dva glavna pretendenta za osvajanje prvog mjesta u prvoj fazi natjecanja – Unicaje i Olympiakosa. Osim iz razloga što se očekuje vrhunska košarka, ovaj susret je nama zanimljiv jer našem Nikoli Vujčiću, drugom košarkašu svih vremena po broju postignutih koševa u Euroligi nedostaje svega pet poena kako bi prešao nevjerojatnu brojku od 2.200 koševa u najelitnijem kontinentalnom klupskom natjecanju. Pored toga, Vujo je dosada skupio 237 napadačkih skokova u Euroligi, a ukoliko skupi još osam, preskočit će na vječitoj listi svog bivšeg suigrača iz Maccabija Marcusa Goreea te tako ući među deset najboljih košarkaša i u toj kategoriji.

Nakon poraza od Unicaje u Pioniru, Partizan putuje u goste Kasunovom Efes Pilsenu, kojeg je potresla ovotjedna vijest kako je njihov krilni igrač Kerem Gonlum pao na doping testu nakon prvenstvene utakmice s Fenerbahčeom, zbog čega ga je turski savez suspendirao na godinu dana. U posljednjem preostalom susretu ove skupine Lietuvos Rytas po svoju drugu euroligašku pobjedu putuje u Orleans, koji se ovog tjedna pojačao dovođenjem iskusnog Marka Miliča.

Velika utakmica čeka nas i u Moskvi, gdje u goste dolazi neugodna Lottomatica. Nakon sjajne Hryapine trice sa sirenom za pobjedu u Ateni prošlog tjedna, CSKA će tražiti nastavak pobjedničkog niza, no Rimljani su u stanju svakog iznenaditi ukoliko Ibby Jaaber ima svoj dan. Zanimljivo će biti u četvrtak u Vitoriji gdje se sastaju Caja Laboral i Maccabi, dok će Union Olimpija bodove tražiti na svom parketu u dvoboju s Maroussijem.

Nakon poraza u produžetku od Himkija od prije sedam dana, Real na svom parketu ima imperativ pobjede protiv Prokoma. Ettore Messina još uvijek na raspolaganju nema Felipea Reyesa i Tomasa Van den Spiegela, no ukoliko Darjuš Lavrinovič ponovi utakmicu iz Moskve (32 poena, 11 skokova), kraljevski klub ne bi smio imati problema.

Probleme svakako može očekivati Panathinaikos, kojem u goste dolazi Sergio Scariolo i njegov moćni Himki. U Oldenburgu se sprema prava fešta, jer će tamošnji ljubitelji košarke prvi puta uživo svjedočiti euroligaškoj utakmici. Oldenburgov protivnik u ovoj za njih povijesnoj utakmici je AJ Milano, a teško je i pomisliti kakva bi to fešta bila ukoliko ponove izdanje iz prvog kola kada su šokirali Prokoma u Poljskoj te upišu i svoju drugu pobjedu.

Skupina A
28.10.
Asvel – Fenerbahče (20:30)
29.10.
Barcelona - Cibona (20:45)
Montepashi – Žalgiris (21:00)

Skupina B
28.10.
Unicaja – Olympiakos (20:45)
29.10
Efes Pilsen – Partizan (19:15)
Orleans – Lietuvos Rytas (19:15)

Skupina C
28.10.
CSKA – Lottomatica (18:15)
29.10.
Caja Laboral – Maccabi Electra (20:30)
Union Olimpja – Maroussi (20:30)

Skupina D
28.10.
EWE Basket – AJ Milano (20:00)
Real Madrid – Asseco Prokom (20:45)
29.10.
Panathinaikos – BC Himki

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

ASVEL Lyon-Villeurbanne76:78 *Fenerbahçe
Barcelona81:59Cibona
Montepaschi Siena84:64Žalgiris
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!