Košarka

Prilika za gostujući "skalp"

Ivor Krapac • srijeda, 04.11.2009.
Prilika za gostujući "skalp"
Foto: Kristijan Komarica

Prva dva kola protiv (pre)jakih Montepaschija i Barcelone nisu dala puno dobrog Ciboni, no treći ovosezonski euroligaški nastup mogao bi donijeti ljepše vijesti. Cibosi će prvu ovosezonsku pobjedu u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju tražiti u Istanbulu kod Fenerbahče Ülkera, koji je i skuplji i objektivno jači od momčadi Velimira Perasovića - ali ipak nije europski vrh...

Sudar s vodećim favoritima skupine A Cibonu je suočio s realnošću, koja je na otvaranju sezone izgledala grubo. Obnovljena momčad Velimira Perasovića, s manjim brojem igrača koji su iskusili suparnike težine Montepaschija ili Barcelone i imali uloge nositelja igre u takvim utakmicama, nije mogla puno protiv kandidata za Final Four. Talijanski i španjolski prvaci su jednostavno jači, nije se teško složiti s Perasovićevom tvrdnjom da je protiv njih bilo nerealno očekivati iznenađenje, no u nastavku natjecanja, već od Istanbula, dolazi vrijeme da se Cibosi iskažu kroz cijelu utakmicu, bez većih crnih rupa u igri, a onda će stići i ono što se jedino broji. Pobjede.

Cibona, to ipak treba istaknuti, nije favorit protiv Fenerbahče Ülkera. Za sobom vuče i negativno iskustvo poraza na predsezonskom Memorijalu Mirze Delibašića u Sarajevu, istina, tada bez Marka Tomasa, kada je završilo bez većih poteškoća i s 80:68 za momčad Bogdana Tanjevića, koju je s 22 poena vodio Omer Asik. Većina novih Ciboninih igrača je tada prvi put iskusila sudar s Fenerom, a oni koji su ostali iz prošlosezonske momčadi pamte i dvije utakmice iz Topa 16, uz poraz kod kuće i pobjedu u Istanbulu u jednom od najboljih nastupa Cibosa u cijeloj protekloj sezoni. Takvo što bi bilo lijepo ponoviti - iako je aktualna Perasovićeva momčad neiskusnija u usporedbi s tadašnjom, potencijal ima, dosad je glavni minus bio kontinuitet.

Fenerovu ulogu favorita podcrtava kvalitetna unutarnja linija, kako je trener Cibosa kazao, praktički turska reprezentacija, dok na vanjskim pozicijama dominiraju Amerikanci zbog kojih je u drugom planu, barem početkom sezone, završio Gordan Giriček. No, nadu budi što se još uvijek ne zna koga će Tanjević moći koristiti i u kakvom će stanju igrači biti. Mirsada Turkcana nema, ozljedu prepona liječit će još oko dva tjedna, Willie Solomon izostat će zbog klupske suspenzije, dok su Tarence Kinsey, Rasim Basak, Serhat Cetin, Emir Preldžić i naš Giriček tijekom tjedna zbog različitih problema propuštali treninge i našli se pod upitnikom za nastup. Ako su sve informacije o poteškoćama točne, u Istanbulu su klupski liječnici ovih dana prilično zaposleni.

Sve što ga je snašlo natjeralo je Bogdana Tanjevića da ode toliko daleko da se u najavi utakmice posluži riječima "nismo spremni", "melankolični smo", "nismo u utakmici", što sve zvuči sjajno za Cibonu, ali jasno, upozorio je i Peras, Fener ima previše kvalitetnih košarkaša da bi ih nekoliko problema skrenulo s puta. Pored toga, kao i Cibosi nakon dva visoka poraza protiv favorita, ima i motiv isprati gorak okus nakon što su u prvom ovosezonskom euroligaškom domaćinstvu pali bez ispaljenog metka protiv Barcelone (82:59).

Hoće li se Cibosi uoči najvećeg hrvatskog derbija protiv Zadra iz Turske vratiti u dobrom raspoloženju? Ako ništa drugo, za očekivati je da će barem biti u igri duže razdoblje i prijetiti više nego u prva dva euroligaška kola. Problemima opterećeni Fener ne bi smio biti neki drugi svijet za ovu Perasovićevu momčad, a ako se uz uobičajeno solidnu obranu ovog puta odigra bolje i u napadu, nije nemoguć niti gostujući "skalp".

Euroliga, skupina A, treće kolo:
Fenerbahče Ülker - Cibona 19,15 sati

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

ASVEL Lyon-Villeurbanne65:82Montepaschi Siena
Fenerbahçe67:62Cibona
Žalgiris70:77Barcelona
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!