Košarka

Napad prokockao odličnu šansu

Tomislav Pacak • srijeda, 04.11.2009.
Napad prokockao odličnu šansu
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone ostali su ”stopostotni” u Euroligi, novi poraz uknjižili su u Istanbulu. Oslabljeni Fenerbahče bio je sjajna prilika Cibosima da upišu gostujuću pobjedu, no napad je još jednom iznevjerio zagrebačku momčad. Šteta je što u Euroligi ”Vukovi” ne uspijevaju pružati partije poput onih u regionalnoj ligi, neovisno što su u Europi protivnici jači. Fener definitivno nije toliko jak da ostavi Cibonu na 62 koša...

Cibona je u goste Fenerbahčeu stigla nakon dva teška poraza, ali na ruku joj je išao aktualni trenutak turske momčadi. Bogdan Tanjević je, naime, uoči utakmice bio suočen s nizom problema, od ozlijeđenih (Turkcan) i ”poluozlijeđenih” igrača (Giriček) pa do suspendiranog Solomona.

Nažalost, Cibona takvu situaciju nije uspjela iskoristiti iako je Fenerbahče bio ”na pladnju”. Silne pogreške u napadu ipak su odnijele mogućnost da se dođe do izuzetno važne pobjede, pa će Cibosi Top 16 tražiti kroz domaće utakmice. Šteta, Fenerbahče je odigrao slabu utakmicu, slabiju nego lani kada je Cibona predvođena Andersonom prohujala Istanbulom.

Velimir Perasović nagradio je Leona Radoševića mjestom u startnoj petorci nakon dobrih nastupa ove sezone, posebno u posljednjem kolu NLB lige protiv Hemofarma, a ta petorka (Gordon, Graves, Tomas i Vukušić uz Radoševića) uzvratila je povjerenje dobrom igrom.

Cibona se nije imala čega bojati, jedva 1.000 gledatelja nije stvorilo nekakvu paklenu atmosferu, a oslabljeni sastav domaćina nudio je nadu i realnu šansu da se u Istanbulu postigne dobar rezultat. Sami početak utakmice ponudio je mlaku košarku, a kada su Cibosi ubrzo shvatili da ”prorijeđeni” Fener nije ni blizu Montepaschija i Barcelone koji su s Cibonom ”oprali pod”, počeli su lagano graditi lijepu prednost.

Pomogao je vrlo loš šut Turaka (uz jasno dobru obranu Cibone), pa je korak po korak Cibona došla do zgodnih 18:11 na kraju prve četvrtine. Moglo je završiti i još bolje da je Tomas pogodio otvorenu tricu u zadnjem napadu, no i ovako su predvođeni solidnim Gordonom ”Vukovi” obavili velik posao u prvom periodu igre.

Međutim, prvih osam minuta druge četvrtine donijelo je očajnu izvedbu hrvatskog prvaka, sve dobro učinjeno Cibosi su prelako prosuli. Niz loših reakcija u napadu (prednjačio je Andrić) tjerao je Perasovića u očaj, a domaćin je s nekoliko pogođenih šuteva Giričeka (dvije trice) i Mršića, te dobru igru pod košem Ašika napravio nedopustivu seriju od 16:0 za prokret i vodstvo od 27:20.

Muku je konačno dvicom prekinuo Graves, pa je u zadnje dvije minute Cibona vratila utakmicu u egal, što je prema ukupno prikazanom bilo i realno. Uloženi novac konačno je počeo isplaćivati Graves koji je ubacio i dvije trice, jednu sa sirenom, a jednu u kontri, priključio se tricom i Vukušić, dovoljno za optimističnih 32:32 prije odmora.

U nastavku su momčadi odlučile ipak igrati s nešto manje oscilacija, Cibona je i povela s 41:39 nakon trice Vukušića, samo da bi onda opet ”zaboravila” kako igrati u napadu. Turci su to iskoristili i četvrtinu završili s +6, a Cibona sa žalosnih 11 poena. Srećom, obrana i loš šut domaćih još uvijek su nudili nadu u bodove...

Nažalost, Cibona nikako nije uspijevala povezati nekoliko uspješnih napada s obranom, čim su se Cibosi približili, primjerice na -2 u 34. minuti, Fener je uzvratio, prvo tricom Mršića, potom dvicom vrlo raspoloženog Oguza Savaša. Perasović nije morao koristiti time-out jer je domaćinu poslušnost otkazao – semafor.

Kratka pauza nije pomogla gostima, Greer, koji veći dio utakmice nije igrao, strpao je tricu za +8, malo previše za anemični napad ”Vukova”. Bio je to konačni udarac gostima koji do kraja nisu ozbiljnije ugrozili vodstvo Turaka koji su tako ”ni krivi ni dužni” došli do vrijedne pobjede protiv direktnog protivnika za Top 16. Završilo je 67:62, što sugerira neizvjesniju završnicu nego što je ona bila.

Domaće je s 14 poena i 10 skokova predvodio Savaš, 11 je dodao Onan, dok je Gordan Giriček za 18 minuta zabio osam poena (2/2 za tricu, 1/3 za dvicu). Kod Cibone su najbolji bili Amerikanci, Gordon je zabio 15 uz šest asistencija i pet skokova, Graves je ubacio 14 koševa, a veseli i 10 poena Leona Radoševića uz pet skokova. Nažalost, Marko Tomas je nakon briljantne partije protiv Hemofarma podbacio, ubacivši tek tri poena (1/8 ukupan šut); uz takav nastup najboljeg igrača jasno je da Cibona nije imala veliku šansu dobiti.

Cibona je tako i dalje ”stopostotna” u oba natjecanja – pet čistih pobjeda u NLB ligi, tri čista poraza u Euroligi. Pod Tornjem bi jamačno rado mijenjali pobjedu-dvije iz regionalne lige za one u Euroligi, no s obzirom da tako ne ide – morat će pobijediti Žalgiris kod kuće žele li konačno krenuti s mrtve točke...

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

ASVEL Lyon-Villeurbanne65:82Montepaschi Siena
Fenerbahçe67:62Cibona
Žalgiris70:77Barcelona
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!