Vodeni sportovi

Jugu Vasas, Mladosti Vojvodina

Maja Giljanović • subota, 28.11.2009.
Jugu Vasas, Mladosti Vojvodina
Foto: Davor Sajko

Prvo od šest kola Skupina B i A vaterpolske Eurolige igraju u Budimpešti i Novom Sadu hrvatski prvak i viceprvak Jug i Mladost. Hrvatski derbi u osmini finala Kupa LEN u Rijeci igraju Primorje i splitski Jadran.

Utakmicama prvog kola ovog vikenda počinje 47. izdanje natjecanja najboljih vaterpolo klubova Europe, Eurolige. 16 je momčadi podijeljeno u četiri skupine od kojih će dvije prvoplasirane iz svake nastaviti natjecanje u četvrtfinalu.

Jug i Mladost ždrijebom su u Zagrebu smješteni u Skupine B i A. Dubrovčanima društvo prave crnogorski Primorac, grčki Panionios i mađarski Vasas, a Zagrepčanima crnogorski Jadran iz Herceg Novog, španjolska Barceloneta i srpska Vojvodina.

Prvo kolo i Jugu i Mladosti donosi gostovanje. Jug putuje u Budimpeštu Vasasu, a Mladost u Novi Sad Vojvodini protiv najveće nepoznanice u društvu 16 najboljih momčadi Europe.

Klub kojem je direktor bivši reprezentativac i velikan srpskog vaterpola Danilo Ikodinović baza je iz koje najbolji srpski klub Partizan i A reprezentacija koja je ljetos u Rimu osvojila naslov svjetskih prvaka probire najbolje.

Vojvodina nikad u svojoj povijesti nije osvojila nijedan značajniji trofej, debitanti su u Euroligi (prošli su u kvalifikacijama iza Honveda, a ispred Spartaka iz Volgograda i Vouliagmenija) i silno su motivirani predstaviti se u najboljem svjetlu.

Mladosti će se suprotstaviti skupina golobradih momčića, najvećim dijelom mlađih od 21 godine. Najveća je zvijezda Vojvodine Boris Vapenski koji je ubilježio i prvi nastup u A reprezentaciji, širi popis izbornika Udovičića bilježi i Uroša Kalinića, Miloša Ćuka i Petra Filipovića, a na vrata kucaju i silno talentirani Srđan Vuksanović, Nikola Komar i Miloš Miličić.

Šanse protiv Žabaca? Mladost je briljirala prošli tjedan u Jadranskoj ligi u Herceg Novom i daju li u prvom redu Josip Pavić i Igor Hinić i 70-tak posto izdanja protiv Jadrana (10:8) u Zagreb bi se i ovog puta mogli vratiti punog plijena. Tim prije jer je momčad kompletna - Frane Karač slomljenog nosa trenira sa posebnom maskom, a i Petar Muslim je ozdravio i spreman je dati svoj obol.

Skupina u kojoj su Dubrovčani najteža je. Uz bok hrvatskom prvaku tu su, naime, i europski prvaci Primorac i mađarski prvaci Vasas koji je i prvi protivnik Juga. Raspored nije pomazio Jug: prvo im je kolo donijelo gostovanje u Budimpešti, a u drugom u Gružu gostuje Primorac. Delikatna situacija tim više jer Jug nikad od samostalnosti Hrvatske nije pobijedio u Mađarskoj, a i na noge prošle godine četvrtfinalistima Eurolige (izgubili su od Pro Recca) putuju oslabljeni bolešću jednog od nositelja igre Andre Bušlje.

U Skupini A igraju i Barceloneta i Jadran iz Herceg Novog, Primorac i Panionios su drugi par u Skupini B, a utakmice Skupina C i D su Honved - Olympiacos i Budva - Partizan te Sintez - Eger i Šturm - Pro Recco.

Ovog se vikenda igraju i prve utakmice osmine finala Kupa LEN, a na Kantridi Primorje dočekuje Jadran. Splićani su u Jadranskoj ligi u utakmici 7. kola prije dva tjedna osvojili bod (7:7), ali Riječani su optimisti: "Osobno uopće ne sumnjam u pobjedu i u konačnici u prolaz dalje u četvrtfinale. Kvalitetniji smo, a i izvukli smo pouke iz utakmice u JVL-u. Jadran je dobar, ali mi smo bolji i zabijemo li više od sedam golova i odigramo li čvrsto i bez propusta zbog kojih smo im dali bod prije dva tjedna, uvjeren sam u našu pobjedu", izjavio je golman Primorja Davor Car.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Barceloneta11:9Jadran Herceg Novi
Vojvodina2:7Mladost
1Barceloneta 660:53+713
2Jadran Herceg Novi 655:42+1312
3Mladost 645:46-15
4Vojvodina 644:63-194

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!