Zimski sportovi

Kanađani slavili, Flander treći

Matej Milanović • subota, 19.12.2009.
Kanađani slavili, Flander treći

U američkom Tellurideu odvožena su dva paralelna veleslaloma u sklopu Svjetskog kupa za snowboardere. U prvom je slavio mladi Kanađanin Matthew Morison, dok je u drugom pobjedu uzeo njegov sunarodnjak Jasey Jay Anderson. Slovenac Rok Flander upisao je treće mjesto u toj drugoj utrci...

Prvi paralelni veleslalom bio je zamjena za onaj koji je poništen u Limone Piemonteu zbog loših uvjeta. U prvoj kvalifikacijskoj utrci nije bilo iznenađujućih ispadanja, a najbolji su bili Benjamin Karl u vremenu od 33 sekunde i 81 stotinke na crvenoj stazi te Matthew Morison s 33 i 67 stotinki na plavoj stazi.

U drugoj kvalifikacijskoj trci pao je Slovenac Žan Košir i ispao iz natjecanja, dok je s najboljim vremenom u borbu na ispadanje ušao Kanađanin Morrison s ukupnim vremenom od 1:08,28. U osmini finala u samo dva dvoboja je pobjednik preokrenuo zaostatak iz prve vožnje. Naime, Kanađani Jasey Jay Anderson i Michael Lambert su uspjeli preokrenuti rezultat protiv Slovenaca Izidora Šušteršiča i Roka Marguca. Treći Slovenac, Rok Flander, ispao je pak od Ingemara Waldera.

Kako se odvija paralelni veleslalom?

Budući da je poanta natjecanje da boarderi paralelno prolaze stazom postoje dvije staze, crvena i plava. U prvoj vožnji kvalifikacija natjecatelji su podijeljeni u dvije grupe. Jedna vozi crvenom stazom, druga plavom. Prvih 16 iz svake grupe odlazi u drugu vožnju u kojoj vozi na preostaloj stazi.

Nakon te druge kvalifikacijske vožnje 16 najboljih ulazi u osminu finala od koje se natjecanje odvija u dvobojima na ispadanje. Boarderi koji su u dvoboju paralelno odvoze jednu vožnju, zatim izmjene staze i odvoze drugu vožnju. Onaj koji ostvari najbolje zbrojeno vrijeme ide u idući krug. Za podjelu mjesta među vozačima koji ispadnu u osmini finala i među onima koji ispadnu u četvrtfinalu gleda se rezultat iz kvalifikacija.

U četvrtfinalu su Morison, Andreas Prommegger i Mathieu Bozzetto prošli slavivši u obje vožnje, a jedino je Karl u polufinale izgubio izgubivši jednu od dvije vožnje. U prvoj je bio 67 stotinki bolji od Ingemara Waldera, a drugu je izgubio sa 44 stotinke zaostatka, što je ipak bilo dovoljno za ulazak u polufinale. Tamo je Karl svladao Prommeggera za 59 stotinki u prvoj vožnji, a drugu je izgubio za 53 stotinke i slavio s tijesnih šest stotinki.

U drugom polufinalu je pak Bozzetto svladao Morisona za četvrt sekunde, no u drugoj vožnji je Kanađanin bio pola sekunde brži od legendarnog Francuza i zasluženo je ušao u finale. U borbi za treće mjesto Bozzetto je izgubio prvu vožnju, no u drugoj je Prommegger pao i poklonio mjesto na postolju svom protivniku. Finale je pak bilo jednosmjerno. Morison je slavio u obje vožnje i na kraju s ogromnom prednošću od sekunde i 39 stotinki osigurao pobjedu.

U drugom paralelnom veleslalomu koji se održao u Tellurideu dogodilo se jedno iznenađenje već u prvoj vožnji kvalifikacija, kada je Morison nije završio trku te je odmah ispao iz igre. Nakon druge vožnje kvalifikacija iz natjecanja je ispao i Walder koji se morao zadovoljiti 18. pozicijom, dok je Košir bio tek 31. Najbolji nakon kvalifikacija bio je Prommegger s vremenom 1:06,18. Drugi i treći su bili Karl i Patrick Bussler, osmi iz prvog paralelnog veleslaloma na američkoj stazi.

U osmini finala Flander, peti iz kvalifikacija, izbacio je Bozzettoa. Drugu vožnju je izgubio, no u prvoj je skupio više od sekunde prednosti što je u konačnici bilo dovoljno. Marguc je pak iznenadio Francuza Sylvaina Dufoura koji je bio četvrti u kvalifikacijama. Slovenac je dominirao u prvoj vožnji koju je dobio sa sekundom i tri desetinke prednosti. Drugu je izgubio, ali minimalnom razlikom. Odmah je ispao i Karl, koji je očajno odvozio drugu vožnju i morao je priznati premoć Lambertu. U četvrtfinale je ušao i Šušteršič koji je iskoristio pad Siegfrieda Grabnera u drugoj vožnji.

Četvrtfinale ponudilo je lagane pobjeda Andersona i Lamberta. Lambert je izgubio prvu vožnju protiv Šušteršiča, ali je na kraju slavio s 93 stotinke prednosti. U slovenskom derbiju Flander je izbacio Marguca. Prvu je vožnju izgubio s 21 stotinkom zaostatka, ali je drugu dobio s gotovo dvostrukom prednošću. Četvrti polufinalist bio je Simon Schoch koji je sa 17 stotinki boljom drugom vožnjom od Busslera svladao Nijemca za tek jednu stotinku sekunde.

U polufinalu je Schoch slavio u prvoj vožnji, ali je drugu glatko izgubio te je dalje išao Lambert. Flander je pak prvu vožnju protiv Andersona izgubio za samo 13 stotinki, ali je drugu dobio sa samo jednom te se morao zadovoljiti borbom za treće mjesto kojeg je lagano osvojio protiv Schocha. Finale je pak bilo još jednosmjernije budući da je Anderson u potpunosti razbio Lamberta s konačnih sekundom i 90 stotinki prednosti.

Telluride, Prvi paralelni veleslalom:
1. Matthew Morison (Kanada)
2. Benjamin Karl (Austrija)
3. Mathieu Bozzetto (Francuska)
4. Andreas Prommegger (Austrija)
5. Jasey Jay Anderson (Kanada)
6. Michael Lambert (Kanada)
7. Ingemar Walder (Austrija)
8. Patrick Bussler (Njemačka)

Drugi paralelni veleslalom:
1. Jasey Jay Anderson (Kanada)
2. Michael Lambert (Kanada)
3. Rok Flander (Slovenija)
4. Simon Schoch (Švicarska)
5. Patrick Bussler (Njemačka)
6. Izidor Šušteršič (Slovenija)
7. Rok Marguc (Slovenija)
8. Adam Mcleish (Velika Britanija)

Ukupni poredak paralelnih disciplina:
1. Benjamin Karl (Austrija) 2060
2. Jasey Jay Anderson (Kanada) 2050
3. Mathieu Bozzetto (Francuska) 1560
4. Michael Lambert (Kanada) 1420
5. Rok Flander (Slovenija) 1130

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!