Zimski sportovi

Hokej – najveći događaj igara

Krešimir Ferlak • petak, 12.02.2010.
Hokej – najveći događaj igara
Foto: EPA

Zimske olimpijske igre u Vancouveru bit će prepune velikih sportaša, zvijezda i neizvjesnih natjecanja, ali turnir hokejaša na ledu je, bez sumnje, najveći događaj igara.

Sigurno je da će Kanađani sve sportove odlično prihvatiti, svi će biti popraćeni i organizirani na najvećoj razini, u to nema sumnje. Ali, hokejski će turnir biti nešto drugo, ipak je to za Kanadu – više od igre. Izjava jednog prosječnog Kanađanina zvuči otprilike ovako:˝Kada hokejaši pobjeđuju, to je za nas posebno, ponosna je cijela Kanada, bez obzira da li pratite hokej ili ne˝.

Ništa manje od zlatne medalje neće biti dovoljno dobro za kanadske navijače, javnost, ali i za same igrače. Sve bi drugo bilo razočaranje. Momčad su izabrala tri najodgovornija čovjeka za ovaj projekt. Trener reprezentacije, Mike Babcock, izvršni direktor Steve Yzerman i njegov pomoćnik Ken Holland. Inače, sva trojica rade za Detroit Red Wingse, Babcock je trener, Holland generalni menadžer, a Yzerman dopredsjednik kluba.

Oni su imali težak posao izbora igrača. Na kraju su se odlučili na spoj iskusnih i mladih igrača. Chris Pronger, Jarome Iginla, Martin Broduer i kapetan Scott Niedermayer imaju zlato iz Salt Lake Citya i oni će na neki način biti vođe ekipe. Mlađe zvijezde Sidney Crosby, Rick Nash, Jonathan Toews, ali i iskusniji Dany Heatley i Joe Thornton dovoljan su polog da se domaćini mogu nadati zlatu.

Brodeuru će za mjesto prvog vratara prijetiti uzdanica grada domaćina, Roberto Luongo. U obrani je nekoliko mlađih igrača, ističe se tek 20 godina stari Drew Doughty, ali riječ je o uistinu vrhunskim igračima. S obzirom na to koliki izbor Kanada ima, uvijek se čini da netko nedostaje, pa će se ta imena sigurno spominjati ako se ne uzme zlato. U protivnom će svi hvaliti izbor, tako to obično biva.

I Hrvat na hokejskom turniru!

Iako je naša reprezentacija daleko od nastupa na ZOI, jedan Hrvat će ipak zaigrati na hokejskom turniru. Naime, za Švicarsku će nastupiti Goran Bezina. Ovaj 29-godišnjak, rođen je u Splitu, a već kao vrlo mlad je otišao u Švicarsku, gdje je postao profesionalni igrač. Ovo su mu druge Olimpijske igre, trenutno igra za HC Geneve-Servette, a odigrao je i tri NHL utakmice za Phoenix Coyotese u sezoni 2003/04.

Kao zapete puške Olimpijske igre čekaju Rusi - Alex Ovečkin i ekipa gledaju samo prema zlatu. Rusi su aktualni svjetski prvaci (dva zlata zaredom) i zlato u Vancouveru bilo bi kruna ove generacije. Uz Ovečkina Zbornaju predvode Jevgenij Malkin, Ilja Kovalčuk i Pavel Dacjuk. Napad od kojeg se ledi krv u žilama svim protivnicima. Iskustvo Sergeja Fedorova i Viktora Kozlova bit će također od velike važnosti.

Vratari Jevgenij Nabokov i Ilja Brizgalov igraju sezonu u odličnoj formi i tu ne bi trebalo biti problema. Eventualna slabija točka Rusije mogli bi biti braniči. Tu su dvije svjetske klase, Sergej Gončar i Andrej Markov, a iza njih ipak nisu toliko jaki igrači. Gončar i Markov su ponajbolji svjetski braniči, pa to i nije čudno, ali i ostatak je obrane prepun odličnih igrača i Rusi praktički nemaju slabosti.

U sjeni ove dvije ekipe na ZOI dolaze branitelji naslova – Šveđani. Njima ta pozicija odgovara i Švedska je spremna uključiti se u borbu za zlato. Henrik Zetterberg, braća Sedin, Nicklas Backstrom, Daniel Alfredsson i kapetan Nicklas Lidstrom glavne su snage ove ekipe. Puno će toga ovisiti i o Henriku Lundqvistu, a ako Peter Forsberg bude barem napola spreman, Tre Kronor ima realnu šansu za obranu zlata.

Finska će sa starom gardom tražiti novu medalju, a kao i obično, vratari će biti važna karika reprezentacije. Prvi će puta na Olimpijskim igrama nastupiti Miikka Kiprusoff i o njegovoj će formi dosta zavisiti uspjeh Finske. Ne treba sumnjati da Teemu Selanne, Jere Lehtinen, Saku Koivu i ekipa žele dostojan oproštaj od dresa reprezentacije. Medalja bi ušla u tu kategoriju.

Češka, Slovačka i SAD će svoju priliku čekati iz drugog plana, iako nije isključeno da se i neka od tih momčadi uključi u borbu za medalje. Čehe opet predvodi Jaromir Jagr, tu je iskusni Patrik Elias i sijaset mlađih, ali odličnih igrača. Slovaci će nade polagati u Mariana Gaborika, Mariana Hossu i Zdena Charu, a važan će biti i doprinos vratara Jaroslava Halaka, koji trenutno briljira u Montrealu.

Zanimljiva je priča reprezentacija SAD-a, koja je redom sastavljena od mladih igrača. Patricka Kanea, Zacha Parisea i ekipu nitko ne stavlja među favorite i zato bi mogli iznenaditi. Ako im krene, bit će ih teško zaustaviti. Od iskusnih igrača, tu su tek Chris Drury, Brian Rafalski i kapetan momčadi Jamie Langenbrunner. Međutim, ti su mladi igrači u svojim klubovima već pokazali da mogu puno i sada imaju priliku to dokazati i na najvećoj sceni.

Švicarska je na velikim natjecanjima uvijek opasna, u Torinu su svladali Kanađane, ali rijetko dospiju u borbu za medalje. Najveća zvijezda reprezentacije je Marc Streit iz NY Islandersa, a četvrtfinale bi bilo veliki uspjeh za njih. Slično vrijedi i za Njemačku koja ima nekoliko NHL igrača (Ehrhoff, Seidenberg, Strum, Hecht, Goc), ali je klupa prilično tanka. Bjelorusija i Latvija će tražiti poneki bod u susretima s velikima, dok je Norveška potpuni autsajder i prije svega će im cilj biti sačuvati svoju mrežu od kanonade pogodaka.

Hokejski turnir počinje 16. veljače, a kruna igara, veliko finale, na rasporedu je 28. veljače, a s njim i završavaju igre u Vancouveru. To će biti turnir za pamćenje i baš svaka utakmica će imati svoje draži i biti za kategoriju - ˝Ne propustite˝. Još se sada sjećam anegdota iz školskih klupa: ˝Krešo nije u školi? A da, počeo je hokej˝. Da, ipak su Olimpijski turniri nešto posebno. Zato uzmite bolovanje ili godišnji, odglumite bolest ako treba, ali ovo nemojte propustiti. U utorak, 16. veljače – polijećemo!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sraka12.02.2010. u 15:44
    Po meni je turnir u Naganu bio jači po imenima od ovog, ali su Rusi recimo igrali jako tvrd hokej. Vidjet ćemo kako će to izgledati. Ali da su ovo imena od kojih zastaje dah, jesu. Jedva čekam. Prvi tjedan radim popodne :-) Znači, spavati će se do 11h.
    sraka
  • Obrisan korisnik12.02.2010. u 14:13
    jebennnooooooooo
    Obrisan korisnik
  • irilov12.02.2010. u 14:03
    strasno, ljudi, prestrasno, koja su ovo imena...samo da bude sta manje ozljeda- i prava uzivancija!!!
    irilov