Nogomet

Pritisak na Bayernovim leđima

Mihaela Bradovski • srijeda, 17.02.2010.
Pritisak na Bayernovim leđima
Foto: EPA

Ždrijeb Lige prvaka htio je da na Allianz Areni u osmini finala zaigra talijanska Fiorentina. Bayern je u iduća dva europska dvoboja favorit, posebno što se tiče trenutnoj stanja momčadi, posljednjih rezultata te širine kadra, no upravo zbog toga gosti stižu s manjim pritiskom na leđima...

Nastupu Bayerna u osmini finala ovogodišnje Lige prvaka pomogao je Juventus svojim neuvjerljivim rezultatima u posljednje dvije utakmice skupine A. Bavarci su se u iduću fazu plasirali s drugog mjesta, za Juventus je to značilo kraj, a ždrijeb je minhenskoj momčadi donio novi izazov iz Italije.

U domaćem prvenstvu drže drugu poziciji s jednakim brojem bodova kao prvoplasirani Bayer Leverkusen, no slabijom gol razlikom. Ipak, prava snaga Bayerna mogla se očitati u prošlom kolu kada su rani pogodak Borussije iz Dortmunda preokrenuli u svoju uvjerljivu 3:1 pobjedu.

Vezane vijesti

Prije dva mjeseca, susret ova dva sastava bio bi daleko izjednačeniji nego danas. Od posljednjeg nastupa u Europi većina Bayernovih igrača znatno je podigla formu stoga momčad Louisa van Gaala optimistično, i to ne bez razloga, gleda na domaći dvoboj s Fiorentinom.

Kao upozorenje međutim, stoji učinak iz dosadašnjih domaćih susreta, od mogućih devet, Bavarci su osvojili tek četiri boda, uz svega jedan pogodak, onaj hrvatskog reprezentativca Ivice Olića protiv izraelskog Maccabija.

Olić je nedavno izgubio mjesto u početnoj jedanaestorici povratkom Francka Riberyja. Francuz je dugo vodio bitku s ozljedom koljena, ubilježio je nastupe u deset bundesligaških utakmica, poentirao dva puta te upisao četiri asistencije, no povratak u europsko natjecanje novi mu je izazove i ne treba sumnjati kako će talijanskom sastavu predstavljati veliku prijetnju.

Bayern uoči Fiorentine ne muče ozljede i javne opomene, od prve se minute u sastavu Bavaraca očekuju Robben i Ribery na krilima, te Gomez u samom vrhu napada.

Fiorentina je u ovogodišnjoj Ligi prvaka jedina momčad Serie A koja je osvojila svoju skupinu te zauzela drugo mjesto po broju postignutih pogodaka u ukupnoj konkurenciji. Posebno dojmljive bile su dvije pobjede nad Liverpoolom.

No potpuno suprotno od Bayerna talijanski je sastav u posljednja dva mjeseca u domaćem prvenstvu lošim nizom pao na 11 mjesto. Za pobjedu Viole ne znaju već pet susreta, najveći im problem stvara nedovoljan izbor igrača koji mogu odgovoriti na sve izazove koji stoje pred njima. U prilog im ne ide niti činjenica da nikada nisu slavili u Njemačkoj, kao i ona da osminu finala nisu prošli od sezone 1969./1970.

S druge strane, ono u što Talijani polažu velike nade dobar je europski gostujući učinak. Tek dva poraza u posljednjih 11 susreta impresivan je uspjeh, a status autsajdera u današnjem dvoboju skida ima pritisak s leđa što može itekako pozitivno djelovati na izvedbu momčadi.

S izostancima Prandelli ima daleko više problema od nizozemskog kolege. Branič Alessandro Gamberini ozlijedio je rame na utakmici protiv Sampdorije i povratak na terene očekuje tek za dva mjeseca, mjesec dana manje mirovat će Mario Santana. Među putnicima za Njemačku nema niti Mutua i Zanettija stoga će važna uloga pripasti igračima s klupe.

U utakmicama skupine najviše se igrom i učinkom dojmio peruanski reprezentativac Juan Manuel Vargas. I njegova je forma, baš kao ona cijele momčadi, u padu, a želi li Fiorentina zadržati nade vezane za četvrtfinale trebat će joj njegova stara izdanja. Do sada je postigao pogodak te četiri puta asistirao suigračima.

Liga prvaka, osmina finala, prva utakmica:

Bayern - Fiorentina, srijeda, 20.45.

Liga prvaka - završnica

osmina finala

Lyon1:0Real Madrid
Milan2:3Manchester United
Bayern2:1Fiorentina
Porto2:1Arsenal
Stuttgart1:1Barcelona
Olympiakos0:1Bordeaux
CSKA Moskva1:1Sevilla
Inter2:1Chelsea
Arsenal5:0Porto
Fiorentina3:2Bayern
Real Madrid1:1Lyon
Manchester United4:0Milan
Sevilla1:2CSKA Moskva
Chelsea0:1Inter
Barcelona4:0Stuttgart
Bordeaux2:1Olympiakos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!