Košarka

Repriza ili uzvrat Zadrana?

Ivor Krapac • četvrtak, 18.02.2010.
Repriza ili uzvrat Zadrana?
Foto: Davor Sajko

Prvog finalista Kupa Krešimira Ćosića doznat ćemo u ogledu vodećih hrvatskih klubova. Kao i prošle sezone na završnom turniru u Zadru, Cibona i Zadar srest će se već u polufinalu, a bit će to prilika Zadrana da uzvrate za prošlosezonski poraz, ali i dva u dosadašnjem tijeku sezone u NLB ligi...

Iako i Zagreb CO i Cedevita imaju svoje adute, zvučniji od dva polufinalna susreta bit će onaj koji će započeti u 17 sati. Cibona je u poziciji branitelja naslova, a s obzirom na dosad prikazano u sezoni, imat će i ulogu favorita, no Zadrani u Trnsko zasigurno nisu došli s bijelom zastavom - pitanje je jedino kakve je posljedice ostavio domaći poraz od Hemofarma u prošlom kolu NLB lige, koji ih je dodatno udaljio od Final Foura.

No, regionalne brige će barem nakratko biti u drugom planu momčadi Danijela Jusupa. Završnica Kupa donosi priliku da se ukrasi teška sezona u kojoj su Zadrani već obavili promjenu na klupi odlaskom Zmage Sagadina, a s novim trenerom se još traže, sa samo jednom pobjedom u pet utakmica otkako je Jusup preuzeo momčad. Ipak, u kakvom god stanju bili, susret s glavnim hrvatskim rivalom dovoljan je motiv, a izjednačenost u oba dosadašnja ovosezonska susreta s Cibonom naznačuje da uloga favorita koju suparnik ima ne mora previše značiti.

Prije odlaska u Zagreb, Jusup je kao glavni problem istaknuo što Zadar čeka protivnik profila Cibone, agresivan u obrani na vanjskim pozicijama, često i sa zonskim presingom, protiv čega se njegova momčad ne snalazi najbolje. "Presing nam otežava igru zbog hendikepa kojeg imamo pod obručem, što naši protivnici znaju i koriste", kazao je trener Zadrana, najavljujući da su na to stavili poseban naglasak, nadajući se da će izgledati bolje nego proteklog vikenda u NLB ligi: "Pokušavamo naš napad učiniti raznovrsnijim kako ne bismo bili onako sterilni kao u zadnjem dijelu utakmice protiv Hemofarma".

Koliko je Zadar u toj pripremi uspio napraviti i je li se momčad psihološki podignula nakon domaćeg razočaranja protiv Vrščana, pokazat će parket, no dobra vijest za Jusupa je da barem nema problema u sastavu. Ukoliko ne dođe do nečijeg ispadanja u posljednji trenutak, Zadrani će na Cibonu ići kompletni.

U taboru branitelja naslova stanje, pak, nije takvo. S formom i rezultatima nema poteškoća, Cibona tijekom cijele sezone gura i iznad očekivanja s obzirom na probleme u klubu, no Velimira Perasovića brine što neće imati sve na raspolaganju. Na izostanak duže ozlijeđenog prvog kapetana Marina Rozića više nije potrebno posebno podsjećati, drugi kapetan Vedran Vukušić i dalje je out zbog bolnih leđa, a kapetanski problemi pogodili su i drugog Rozićevog zamjenika Lukšu Andrića, koji je pod upitnikom za nastup u Trnskom zbog smrtnog slučaja u obitelji.

Osim što se ne zna tko će biti novi kapetan, izostanci dva od tri dosadašnja (Vukušić, Andrić) treneru Perasoviću smanjuju mogućnost rotacije na visokim pozicijama, gdje je ostao na iskusnom Daliboru Bagariću i mladima Leonu Radoševiću i Tomislavu Zubčiću. U vanjskoj liniji nema toliko poteškoća, nije se ozlijedio ili iz nekog drugog razloga otpao nitko novi, no treba vidjeti kako će se Cibosi držati pod obručem - dakako, ukoliko se Andrić ne vrati i zaigra na završnici Kupa, za što još postoji mala mogućnost.

"Ne smijemo zaboraviti da smo bez četiri-pet igrača u odnosu na početak sezone, to stalno guramo u drugi plan, a u jednom trenutku će se to osjetiti", upozorio je Cibonin trener na probleme u sastavu, dodajući da je Zadar dovoljno kvalitetan da to iskoristi: "Nakon zadnjeg poraza od Hemofarma, sada će biti izuzetno koncentrirani i pripremljeni za ovu utakmicu, bit će apsolutno neizvjesno".

"Pod Jusupom forsiraju igru s puno tranzicije, puno šutiraju u dotrčavanju i provode organizirani kontranapad, mislim da je to najvidljivija razlika u odnosu na Sagadina", opisao je Perasović polufinalne suparnike, dodajući da će takav, brži Zadrov stil igre zahtijevati veću koncentraciju njegovih igrača da se ne bi dogodilo primanje poena u ranoj fazi napada.

I jedni i drugi imaju se čemu nadati, obje momčadi probat će iskoristiti slabije strane ili probleme onog drugog, a tko će uoči drugog polufinala moći pratiti Zagreb CO i Cedevitu kao potencijalnog finalnog protivnika, znat ćemo malo iza 18:30 sati.

Kup Krešimira Ćosića, polufinale:
Cibona - Zadar, 17 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6918.02.2010. u 13:17
    pa to je "samo" kup... za hrt i tu mu je blizu u trnskom. ali bez cvika (cvik je u vankuveru)
    Gomez69
  • Obrisan korisnik18.02.2010. u 10:04
    HRT prenosi?! Izgleda da ce se Zemlja prestat okretat, pakao smrznut, a na vrbama ce roditi grozdje...
    Obrisan korisnik