Nogomet

Juventus eliminiran!

Vedran Babić • četvrtak, 18.03.2010.
Juventus eliminiran!
Foto: EPA

Prve četiri uzvratne utakmice osmine finala Europske lige bile su vrlo atraktivne i efikasne. Fulham je u Londonu eliminirao Juventus, dok je u golijadi u Bremenu Valencia na krilima trostrukog strijelca Davida Ville izbacila Werder. Standard je zadržao prednost protiv Panathinaikosa te i on prolazi, a Benfica je u posljednjim trenucima stigla do pogotka vrijednog prolaza protiv Marseillea na Velodromeu.

Fulham - Juventus 4:1 (ukupno 5:4)
(Zamora 9', Gera 39', 49' (11m), Dempsey 82'/ Trezeguet 2', (CK) Cannavaro 26', Zebina 90'+1)

U fantastičnoj utakmici na Craven Cottageu Fulham je izbacio favorizirani Juventus ukupnim rezultatom 5:4. Iako su gosti poveli već u drugoj minuti preko Davida Trezegueta, dakle ukupno gledajući 4:1, domaćini su uz veliku pomoć isključenog Fabija Cannavara trasirali put do velikog preokreta.

Vezane vijesti

Nakon što je Trezeguet zabio za rano vodstvo Juventusa, već u devetoj minuti Bobby Zamora izjednačuje na 1:1 i vraća nadu Londončanima. U prvom sljedećem napadu Diego je zaprijetio udarcem prema Marku Schwarzeru, no nakon toga Fulham je preuzeo inicijativu i dominirao do kraja prvog dijela.

U 21. minuti Zamora je bio blizu pogotka, a pet minuta dogodio se ključan trenutak susreta. Zoltan Gera je jurnuo u kontru, a Cannavaro ga je srušio i za kaznu zaradio izravni crveni karton. To je još više motiviralo domaćine koji su krenuli u totalnu ofenzivu.

Opet je Zamora bio u središtu pažnje, ali je u 29. minuti njegov udarac gostujući vratar 39-godišnji Antonio Chimenti uspio obraniti. Sama završnica prvog poluvremena bila je prožeta uzbuđenjima. Prvo je u 38. Davies pogodio gredu iz slobodnog udarca, da bi u narednom napadu Etuhu iz neposredne blizine glavom pogodio vratnicu. Ipak, vodeći pogodak stigao je nekoliko trenutaka potom nakon odlične suradnje Zamore i Daviesa, koja je urodila pogotkom Gere.

Drugi dio se nije praktički ni zahuktao, a Fulham je već imao vodstvo od 3:1 i poravnanje u ukupnom rezultatu. Diego je igrao rukom u šesnaestercu Juventusa i sudac je pokazao na bijelu točku, a kao siguran realizator pokazao se mađarski internacionalac Gera. Nakon uistinu sadržajnih 50 minuta, utakmica se malo stišala sljedećih 20-ak minuta, a onda je Fulham ponovno pritisnuo.

Nekoliko prigoda u nizu je otišlo u vjetar, a onda se "ukazao" Amerikanac Clint Dempsey i u 82. minuti bacio u trans cijeli stadion. Do kraja utakmice Juve je ostao bez prave šanse za pogodak i prolaz, a još je i Jonathan Zebina zaradio izravno isključenje.

Werder - Valencia 4:4 (5:5)
(Almeida 26', Frings 57', Marin 62', Pizarro 84'/ Villa 2', 45', 65', Mata 15')

Fenomenalni David Villa potopio je Werder i odveo Valenciju u četvrtfinale zbog više golova u gostima. Čudesni Španjolac je ostvario hat-trick, zabivši svaki od ta tri gola u najgore moguće vrijeme za domaćina. I ovdje se na prvi pogodak čekalo samo dvije minute, a strijelac je bio upravo Villa.

Već u 15. bilo je 2:0 (Juan Manuel Mata) i činilo se kako je pitanje pobjednika riješeno s obzirom da je vodstvo Šišmiša u tom trenutku iznosilo 3:1 i to uz dva pogotka u gostima. Hugo Almeida je u 26. smanjio na 2:1, no u posljednjim trenucima prvog poluvremena ponovno je Villa bio koban za momčad s Wesera i gostujuća prednost sada je bila još izraženija.

A onda, početkom nastavka, blitz-krieg Werdera. U 57. minuti Torsten Frings je bio precizan s bijele točke nakon što je Jordi Alba srušio Marka Marina, a pet minuta kasnije upravo je Marin bio zaslužan za treći pogodak svoje momčadi i izjednačenje, 3:3. Ipak, čak i u toj situaciji Werder je ispadao zbog manjeg broja golova u gostima.

Samo tri minute kasnije Nijemci su se opet našli u zaostatku - Villa je upotpunio svoj hat-trick. Do kraja utakmice Werder je pokušavao preokrenuti stvari u svoju korist, no za rukom mu je pošlo samo izjednačenje koje mu je omogućio Claudio Pizarro šest minuta prije kraja.

Marseille - Benfica 1:2 (2:3)
(Niang 70', (CK) Ben Arfa 90'/ Pereira 75', Kardec 90')

Iako se dosta dugo činilo kako će dvoboj u Marseilleu završiti u korist domaćina ili barem u produžecima, jedan od brojnih nesuđenih Hajdukovaca, Brazilac Alan Kardec, pobrinuo se za suprotno. On je u 90. minuti zabio za 2:1 Benfice nakon što je Niang doveo Marseille u vodstvo, a Pereira izjednačio pet minuta kasnije.

Standard - Panathinaikos 1:0 (4:1)
(Mbokani 45')

Nakon uvjerljive pobjede u Ateni od 3:1 Standard je uzvrat dočekao najmirniji od svih klubova sudionika osmine finala. Večerašnja utakmica nije bila toliko uzbudljiva, a bilo kakvu nadu gostima u prolaz ugasio je u 45. minuti Mbokani postigavši jedini pogodak u susretu. Mario Galinović nije bio u sastavu Grka, dok je Ante Rukavina cijelu utakmicu odgledao s klupe.

Europska liga - završnica

osmina finala

Lille1:0Liverpool
Hamburger SV3:1Anderlecht
Rubin Kazan1:1Wolfsburg
Atlético Madrid0:0Sporting
Benfica1:1Marseille
Panathinaikos1:3Standard Liège
Juventus3:1Fulham
Valencia1:1Werder Bremen
Anderlecht4:3Hamburger SV
Wolfsburg2:1 *Rubin Kazan
Sporting2:2Atlético Madrid
Marseille1:2Benfica
Standard Liège1:0Panathinaikos
Liverpool3:0Lille
Fulham4:1Juventus
Werder Bremen4:4Valencia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Europska liga - završnica

osmina finala

Lille1:0Liverpool
Hamburger SV3:1Anderlecht
Rubin Kazan1:1Wolfsburg
Atlético Madrid0:0Sporting
Benfica1:1Marseille
Panathinaikos1:3Standard Liège
Juventus3:1Fulham
Valencia1:1Werder Bremen
Anderlecht4:3Hamburger SV
Wolfsburg2:1 *Rubin Kazan
Sporting2:2Atlético Madrid
Marseille1:2Benfica
Standard Liège1:0Panathinaikos
Liverpool3:0Lille
Fulham4:1Juventus
Werder Bremen4:4Valencia

Izdvojeno