Nogomet

Je li prerano za nadu?

Ivana Strahija • utorak, 23.03.2010.
Je li prerano za nadu?
Foto: Davor Sajko

Ono što je Varteks odigrao ovog vikenda nikako se ne može usporediti s prva tri proljetna kola. Iako ljubitelji plave varaždinske boje radosno prepričavaju subotnju utakmicu protiv Cibalije, ipak treba novom treneru dati još koji susret da se u potpunosti dokaže.

Varteks je protiv Cibalije bio doslovce neprepoznatljiv. Ove godine neviđeno zalaganje, htjenje, borba; vrhunska rola kapetana Mumleka, povratak Balajića na travnjak, agresivnost Brezovca, par šansi Smrekara kojeg su dobro proigravali… sve se poklopilo da varaždinska stadionska publika konačno opet gleda zanimljiv nogomet, a ne malodušnost na svom travnjaku. Svatko normalan nakon subote se pitao kako to da sad odjednom igrači mogu ono što nisu u prva tri kola, no odgovor se nameće sam po sebi.

"Cilj mi je podići konkurenciju unutar ekipe, želim da moji igrači budu nezadovoljni time što nisu u prvih 11"

Samir Toplak je pokazao da ima ono nešto, više od poznavanja nogometne materije. Neozbiljno bi bilo nakon jednog dobro odigranog susreta trenera kovati u zvijezde, ali mu svakako treba čestitati na količini optimizma koju je pobudio u igračima. Dakako, i na sastavu koji je izveo na travnjak, a koji je pokazao da Varaždinci nisu zaboravili igrati gledljiv i dopadljiv nogomet.

Sam Toplak nije "nosom proparao zrak" nakon prve dobre utakmice, već je rekao: "Pet je dana u stvari premalo da se napravi pravi pomak, no poradili smo na dvije meni najvažnije stvari: odnosu prema igri i obrani. Mislim da je prikazana borbenost i agresivnost uistinu bila na razini, dok smo u obrani protivniku ostavili vrlo malo mjesta da nam radi nered u 16 metara. Također smo smanjili udaljenost veznog reda i obrane, a zadovoljan sam i time što su se igrači brzo transformirali iz napadačkih u obrambene zadatke."

Što se agresivnosti tiče, prednjačio je Brezovec, a neki su startevi bili i pretjerani. Toplak se složio s time: "Već sam mu bio skrenuo pozornost na to da mora kontrolirati svoje emocije. Još ću s njime razgovarati, jer je sasvim nepotrebno da zbog gluposti ostavi momčad na cjedilu." Neki Brezovčevi prekršaji zavrijedili su karton, a više se nogometnih sudaca koji su gledali utakmicu složilo da je trebalo suditi penal Tkalčića nad Kresingerom u 63. minuti. Na sreću Varteksovaca glavni sudac susreta to nije tako doživio, pa je varaždinski sastav ostao s 1:1 i jednim bodom.

Ivan Režić

Tri godine bez prave nogometne igre i treninga, 30-godišnji Ivan Režić dakako još nije spreman za igru. Ubaciti ga u prvoligaški žrvanj bilo bi preriskantno, kazao je novinarima trener Toplak: "Ne bi bilo realno odmah ga bacati u vatru. No, ne mogu zanemariti njegovo iskustvo, pa ću mu svakako dati priliku u prijateljskoj utakmici."

Što nas odvodi do činjenice da ovog proljeća Varaždinci još nisu dali gol iz igre. U subotu su prilike imali Smrekar, Mumlek, Golubar i Glavica, neke je anulirao sjajni vinkovački vratar Antolović, druge su otišle u nepovrat zbog samih igrača. Upravo je to stvar na kojoj će Toplak raditi sa svojim prvotimcima.

"Imam šest-sedam špic igrača, ali pravog strijelca nemam na vidiku. Prije svega mnogo više očekujem od Smrekara. Mnogo truda uložimo u to da osvojimo loptu, ali je ne kontroliramo dovoljno dobro i prerano je gubimo. Mislim da je to malo plod i prevelike želje", rekao je Toplak.

Još je jedna stvar novom treneru na pameti: "Cilj mi je podići konkurenciju unutar ekipe, želim da moji igrači budu nezadovoljni time što nisu u prvih 11 i da kroz trening i zalaganje pokažu zbog čega bi ih trebalo uvrstiti. Trebam prave igrače, ne statiste. Sami sebi su utakmicom protiv Cibalije postavili visoke kriterije, sad svi znamo što mogu i ispod toga više ne možemo prihvaćati", jasan je Toplak.

Kao zaključak svega možemo ponuditi početak nade da će Varteks tako, i još bolje, odigrati cijelo proljeće. Samo je atraktivna igra i osvajanje bodova pozivnica gledateljima, a pun stadion je garancija sponzorima da novac neće biti uzalud bačen. Igrači dakle s novim trenerom sve imaju u svojim rukama, nadajmo se da će ponovno zaživjeti ponos plavog Varteksovog dresa.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.03.2010. u 18:33
    Je, puno prerano je.
    Obrisan korisnik