Nogomet

Wenger protiv Guardiole

Nikola Vlahović • srijeda, 31.03.2010.
Wenger protiv Guardiole
Foto: EPA

Ždrijeb Lige prvaka odlučio je gledateljima ponuditi nekoliko zanimljivih susreta. Ipak od svih parova najviše pozornosti privukli su Arsenal i Barcelona, a prva utakmica odigrat će se večeras na Emiratesu. Susret nogometnih velikana mogla bi obilježiti i dvojica igrača, Cesc Fabregas i Thierry Henry.

Arsenal i Barcelona uspješno obavljaju svoje zadatke na dva fronta. Istodobno su u borbi za naslov u Premiershipu, odnosno u Primeri, a stigli su i do četvrtfinala Lige prvaka. Međutim, nakon dvije utakmice koje odigraju Arsenal i Barcelona, jedni će se samo orijentirati na domaće prvenstvo, dok će drugi slaviti jer idu u polufinale Lige prvaka. Tko će biti bliže polufinalu najelitnijeg klupskog natjecanja mogli bi saznati večeras.

Henry o Arsenalu

Uoči gostovanja na Emiratesu, napadač Barcelone Thierry Henry, osvrnuo se na svoje dane u Arsenalu. "Igrao sam osam godina u Arsenalu. Svaki trenutak proveden u sjevernom Londonu pamtit ću samo po dobrom, osim jednog. To je poraz od Barcelone u finalu Lige prvaka 2006. godine u Parizu. Taj poraz ostavio je na meni trajne ožiljke. Jednog dana mogao bih se vratiti u Arsenal", rekao je Francuz.

Obje momčadi preferiraju napadački nogomet, sa mnoštvom sitnih dodavanja, kombinacija, individualnih poteza i izrađenih akcija. Takav stil igre odgovara i jednoj i drugoj momčadi, jer se žele nadigravati. Međutim, večeras će ulog biti ogroman i zasigurno neće ni Barcelona, a ni Arsenal odmah jurnuti naprijed po pogodak. Koliko god igraju napadački nogomet, obje ekipe najprije će željeti sačuvati svoj gol. Koju god formaciju postave i koje god igrače pošalju na teren Arsene Wenger i Pep Guardiola, spektakl je zajamčen.

Trener Arsenala Arsene Wenger, neće svojim igračima odrediti da "markiraju" pojedine igrače Barcelone. Francuz smatra da bi to moglo biti "samoubojstvo". "Arsenal nikad nije igrao 1 na 1. To nekad može funkcionirati, ali kad igrate protiv vrhunskih momčadi, onda imate po nekoliko igrača koje bi trebalo markirati. Tako sami sebi stvorite probleme jer morate nekoga pratiti po cijelom terenu, a to može biti pogubno. Zato je važno da imamo dobru momčadsku organizaciju. Idealno bi za nas bilo da ne primimo gol i pobjedimo", rekao je Wenger.

Bendtner o Messiju

Napadač Topnika Nicklas Bendtner, veoma cijeni Lea Messija, ali ističe da se Argentinac neće naigrati večeras. "On je tehnički nevjerojatan i ima odličan pregled igre. Vrlo brzo s loptom radi nevjerojatne stvari. Međutim, mi igramo drugačije nego što se igra u Primeri. Messi neće imati mnogo prostora za svoje driblinge jer je kod nas tempo igre puno jači, a Messi nije navikao na takve utakmice u španjolskom prvenstvu", objasnio je Danac.

Međutim, to neće biti nimalo lagan posao za Arsenalove igrače. Momčad Barcelone sastoji se od niza kvalitetnih igrača, koji su sposobni sami riješiti utakmicu, primjerice poput Lionela Messija, koji igra u fenomenalnoj formi. Barcelonin trener Pep Guardiola, najavio je utakmicu u svom stilu: "Otkako sam preuzeo Barcelonu mi igramo napadački nogomet, to je naša filozofija nogometa. Izgubili ili pobijedili, želim pokazati kakav nogomet igramo. Uvijek želim da moja momčad izađe na teren i da tako igra. Mnogo ljudi se žrtvuje da dođe do ulaznice kako bi došli gledati pravi nogomet, zato moramo tako igrati. Želimo našom igrom odati poštovanje prema onim ljudima koji su kupili kartu i došli na stadion, ali isto tako i prema onima koji nas gledaju na televiziji", objasnio je Guardiola.

Arsene Wenger: "Na Barcelonu ne treba trošiti riječi, ali mislim da možemo igrati protiv njih. Zapravo, mi možemo pobijediti svaku momčad na svijetu ako odigramo kako znamo. Bez obzira što nam je protivnik Barcelona, mi moramo igrati svoju igru i onda će sve biti u redu. Drago mi je što ću se ponovno vidjeti sa Henryjem".

Nema sumnje da će to biti dvije velike utakmice, koje će mnogo utjecati na igrače, posebno one momčadi, koja završi svoje natjecanje u četvrtfinalu Lige prvaka. Međutim, dva igrača imat će poseban osjećaj, to su Cesc Fabregas i Thierry Henry. Veznjak Arsenala nogomet je počeo igrati u Barceloni, a potpunu afirmaciju stekao je u Arsenalu. S druge strane nalazi se Thierry Henry, koji je proveo osam godina u dresu Arsenala. Postao je legenda londonskog kluba, najbolji strijelac u povijesti Arsenala, a sa navijačima je imao specifičan odnos - obožavali su ga. Zato je Francuz nakon ždrijeba izjavio da ne želi igrati protiv Arsenala. Ipak, Guardiola ga je uvrstio u momčad i Henry će biti u konkurenciji za igru, a hoće li trener posegnuti za njim, vidjet ćemo večeras.

Josep Guardiola: "Nisam želio Arsenal u četvrtfinalu, ali želja mi se nije ispunila. Imam ogromno povjerenje u svoju momčad, igramo dobro i mislim da se moramo pobjednički postaviti na terenu. Na Emiratesu ćemo tražiti pozitivan rezultat, a to je pogodak, odnosno pobjeda".

Što se tiče igračkog kadra, Barceloni će nedostajati vezni igrač Andres Iniesta koji se oporavlja od ozljede. Međutim, dobra vijest za Guardiolu je povratak Gerarda Piquea, Xavia i Yaye Tourea. Treninzima Barcelone priključio se i oporavljeni Eric Abidal. S druge strane Wengera najviše muči ozljeda Fabregasa, ali po zadnjim informacijama Španjolac bi trebao istrčati na teren. "Koljeno ga boli, ali mislim da nije riječ o ozbiljnoj povredi. Mislim da će Cesc igrati", rekao je igračev otac. Susret protiv Barcelone zbog ozljede propustit će Djourou, Gibbs te od prije ozlijeđeni Robin Van Persie i Aaron Ramsey. Još uvijek je upitan i nastup stopera Williama Gallasa. U konkurenciji za napad Arsenala nalazi se i hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva.

Liga prvaka, četvrtfinale, prvi susret, London, Emirates:
Arsenal - Barcelona (20:45h)

Liga prvaka - završnica

četvrtfinale

Lyon3:1Bordeaux
Bayern2:1Manchester United
Arsenal2:2Barcelona
Inter1:0CSKA Moskva
CSKA Moskva0:1Inter
Barcelona4:1Arsenal
Bordeaux1:0Lyon
Manchester United3:2Bayern

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.03.2010. u 13:30
    naslov stoji, jer iako je guardiola mlađi dokazao se kao iznimno uspjesan (6 trofeja) i kvalitetetan trener, dok arsenal 5 godina nije nista osvojio, i iako je arsenal u relativno dobroj formi barcelona melje i favorit je u ovim dvobojima
    Obrisan korisnik