FA kup, polufinale, 11.04.2010, 17:00 h
Tottenham
Tottenham 0:2 Portsmouth
Portsmouth

Video: Tottenham ostao bez finala

Marin Vuković • nedjelja, 11.04.2010.
Video: Tottenham ostao bez finala
Foto: EPA

Premda je uoči polufinalnog ogleda na Wembleyju Tottenham slovio kao veliki favorit, svu slavu odnijeli su nogometaši Portsmoutha, koji su nakon produžetaka pobjedom od 2:0 izborili plasman u veliko finale FA kupa.

Bankrotirani i otpisani Portsmouth, od jučer stanovnik engleske druge lige, u polufinalnoj je utakmici FA kupa pogocima Frédérica Piquionnea i Kevina-Princea Boatenga svladao Tottenham i plasirao se u finale FA kupa u kojem će 15. svibnja odmjeriti snage s Chelseajem.

Crottenham

Luka Modrić - odigrao svih 120 minuta utakmice, puno aktivniji i opasniji u prvom poluvremenu, u nastavku utakmice previše razdoblja kada ga nigdje nije bilo.

Vedran Ćorluka - odigrao svih 120 minuta i često se uključivao u napade Spursa, u nekoliko navrata čak je ušao u priliku za pogodak.

Niko Kranjčar - u igru ušao tek u 79. minuti, zbog njegova "navodnog" prekršaja nad Jamesom poništen je vjerojatno regularni izjednačujući pogodak Tottenhama.

"Možete slomiti sve, ali ne možete slomiti naš duh", stoji na transparentu kojeg su navijači Portsmoutha izvjesili na tribinama Wembleyja, a nogometaši na travnjaku nakon 120 minuta nadmetanja sproveli u djelo.

Portsmouth je tijekom većeg dijela utakmice bio posve ravnopravan suparnik, barem što se tiče napadačkog učinka, dok su u obrani često djelovali kao razbijena vojska i prečesto paničnim reakcijama čistili ili komplicirali situaciju pred Davidom Jamesom.

Na njihovu sreću, danas neefikasni Spursi nisu znali iskoristiti niti jednu od ponuđenih prilika, a na kraju su u produžecima dvaput izvadili loptu iz vlastite mreže.

Premda je inicijativa i posjed lopte bio na strani Spursa, najbolju priliku u prvom dijelu propustio je Piquionne. Francuski napadač na posudbi iz Lyona našao se u situaciji jedan na jedan s vratarom Spursa, no Heurelho Gomes uspio je na vrijeme zatvoriti kut.

David James: Trener nam je usadio u glavu da je ovo velika prilika za igrače. Ova cijela sezona sadržava valjda svaku emociju koju možete imati kao nogometaš, a ovo danas bilo je apsolutno fantastično."

Spursi su i u nastavku pokušali sve ne bi li iskoristili obrambene nesigurnosti Mornara, u igru je ušao i predugo zapostavljeni Niko Kranjčar, no nakon 90 minuta usprkos nekoliko prilika Petera Croucha i Romana Pavljučenka pogodaka nije bilo.

Igrala se deveta minuta prvoga produžetka kada smo shvatili da smo na pragu velikog iznenađenja. U najgorem mogućem trenutku na često kritiziranom travnjaku Wembleyja pokliznuo se Michael Dawson, a iznenadnu priliku iskoristio je Piquionne i poslao loptu pored nemoćnog Gomesa.

Tottenham je reagirao na najbolji mogući način i praktički već u sljedećem napadu izjednačio preko Croucha, no sudac Alan Wiley vidio je nepostojeći prekršaj Kranjčara nad vratarom Portsmoutha i poništio pogodak.

Nema Europe

Bez obzira na ishod finalne utakmice s Chelseajem i moguće osvajanje FA kupa, Portsmouth neće moći nastupiti u sljedećoj sezoni Europske lige jer se nisu ni prijavili za Uefinu licencu.

Zbog stečajnog postupka nisu bili u mogućnosti Uefi dostaviti obvezne financijske podatke, no utjehu će potražiti u činjenici da su samo plasmanom u finale zaradili 900.000 funti plus novac od televizijskih prava.

Opsada Jamesova gola trajala je sve do 117. minute kada je kontru povukao Aruna Dindane, ušao u šesnaesterac, a tamo ga ruši Wilson Palacios. Wiley pokazuje na bijelu točku, a Boateng iz jedanaesterca donosi erupciju oduševljenja na plavoj polovici Wembleyja.

U finalu najstarijeg svjetskog kup natjecanja 15. svibnja igrat će Chelsea i Portsmouth. Mogu li Mornari do još jednog čuda i nevjerojatno tešku sezonu zaključiti fantastičnim podvigom?

FA kup

polufinale

Chelsea3:0Aston Villa
Tottenham0:2 *Portsmouth

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.04.2010. u 22:57
    Nema veze sa stadionom nego sa engleskim savezom (FA) njima nisu dostavili zahtjev na vrijeme pa su sada uputili žalbu u UEFA, njihove rok je duži tamo do lipnja ja mislim.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2010. u 13:55
    Jedva cekam novog Engleskog pacijenta :)
    Obrisan korisnik
  • Gomez6912.04.2010. u 08:35
    bio bi štos da ispadnu iz lige a osvoje FA kup
    Gomez69
  • Obrisan korisnik11.04.2010. u 22:48
    u vezi ove uefine licence, ako ona ima veze s stadionom, pa ne moraju igrati na Fratton Parku uostalom, bolje da ne idu, tu se putuje izvan Engleske, a to košta, a nema se para ;D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.04.2010. u 22:32
    majku im j...
    Obrisan korisnik