Zimski sportovi

Nika: "Nije bilo drugog izlaza"

Antonija Pavlić • četvrtak, 22.04.2010.
Nika: "Nije bilo drugog izlaza"
Foto: Dejan Popek

Nika Fleiss nije previše tugovala nakon okončanja skijaške karijere. Pomirila se sa sudbinom i okrenula studiranju, te već priprema polaganje ispita na visokoj školi novinarstva...

Nika Fleiss donekle se stoički pomirila s izbacivanjem iz reprezentacije i već pokušala okrenuti novu životnu stranicu, pomnije se posvetivši studiranju. Samo nekoliko dana nakon što joj je Vedran Pavlek pokazao ispisnicu iz reprezentacije, Samoborka je, naime, sjela u školske klupe i nastavila s izučavanjem novinarstva na Visokoj novinarskoj školi.

"Odluka o prekidu karijere bila je jedina moguća opcija. Novčanih sredstava za samofinanciranje nemam, reprezentacija na mene više ne računa, a ni sponzori nisu velikodušni", objasnila je skijašica koja je prije pet-šest godina pripadala slalomskom vrhu, najboljoj desetorici.

Savez joj je za stagniranje u posljednjih nekoliko godina svake sezone "poklanjao" 150 tisuća eura. Recesija ih je ove godine ipak primorala da tome stanu na kraj i "omoguće" joj ozbiljnije razmotranje budućnosti izvan sporta.

"Što dalje? Skijanje zasigurno neću potpuno zapostaviti; rekreativka mogu biti uvijek, ali o treniranju u Hrvatskoj niti ne razmišljam jer od toga nema koristi, ipak je to prekompleksan sport. Pokušat ću završiti Visoku novinarsku školu, a tada razmišljati što mi je najpametnije, kada malo razbistrim misli i oporavim se od ovoga šoka."

Najavljivala je poslije Olimpijskih igara u Vancouveru još jedan četverogodišnji ciklus profesionalnog nastupanja i zato se nemalo iznenadila Pavlekovom kategoričnom odlukom. "Život mi se drastično promijenio kada sam saznala za odluku o izbacivanju iz reprezentacije. Mogla sam skijati do Sočija, sportašice su s 26 godina zapravo najzrelije. No život je takav, moram dignuti glavu i nastaviti dalje."

Uz Niku na reprezentativnu pomoć u sljedećem olimpijskom razdoblju ne mogu računati ni Danko Marinelli, Matea Ferk, Sofija Novoselić i Ivan Ratkić, a dvoje prvospomenutih najavilo je kako će morati pokušati iznaći način financiranja preko sponzora i skijaških klubova. Ratkiću je u prvom planu završetak studija bankarstva i novčarstva, dok Sofija još uvijek "važe".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.04.2010. u 21:46
    vec sam za vrijeme ZOI napisao slijedece. svicarska- jedna od najjacih svjetskih skijaskih sila nije imala predstavnicu u slalomu. a barem tri svicarke su u tom trenutku imale bolje fis bodove, odnosno vrednije rezultate od fleiss. jednostavno bilo im je isplativije poslati dva-tri covjeka vise s... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.04.2010. u 16:51
    bitno je da sljeme ima najveći nagradni fond, i da jedini nagrađujemo u svijetskom kupu od 15 do 30-tog mijesta, da su smješteni u u hotelu sa 5 zvjezdica i svi imaju kraljevski tretman. a vani nije ni približno tako. jbg, mi imamo para, za razliku od francuza, japana i ostalih organizatora... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • CISCO22.04.2010. u 15:07
    A kako se to radi "humanije"? NIšta drugo nije ni zaslužila nego nogu u guzicu. Pa ta djevojka od 2005 godine nije imala nikakav rezultat...Ako se uopće jedno 5-6. mjesto u 5 godina broji kao rezultat. To kaj je gutala para i para na svoje skijanje bez rezultata joj je bilo jasno,a izbacivanje iz... [više na forumu]
    CISCO
  • Obrisan korisnik22.04.2010. u 14:54
    Svake sezone vrhunski uvjeti, vrhunske pripreme, vrhunska ekipa iza nje, a rezultati... A i više je bila ozlijeđena nego zdrava. Do kad da ju se čeka?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.04.2010. u 14:29
    mislim da se to moglo napraviti na puno humaniji i ljepši način - ovako vjerujem da je Niki ostao gorak okus uustima.
    Obrisan korisnik