Nogomet

Oproštaji Vinkovaca, Splita i Karlovca

subota, 08.05.2010.
Oproštaji Vinkovaca, Splita i Karlovca
Foto: Duje Bonačić

Kolo prije kraja od svojih će se navijača oprostiti Dinamovi pratitelji Cibalia, Hajduk i Karlovac, a svi protiv društva s dna ljestvice računaju na nove bodove...

Novopečeni osvajač Hrvatskog nogometnog kupa, splitski Hajduk, od svojih će se navijača na Poljudu oprostiti susretom protiv posljednjeplasiranog Međimurja. U lovu na drugo mjesto na tablici tri su boda nužnost jer Vinkovčani na svom terenu čekaju fenjeraša iz Sesveta.

Vezane vijesti

Pobjedu očekuje i trener Stanko Poklepović. "Dužni smo to učiniti radi sebe i radi ukupnog učinka", najavio je, svjestan da će protiv gostiju koji dolaze po posljednju slamku spasa ključ vjerojatno ležati u borbenom pristupu i uspješnoj realizaciji. Pritom je siguran izostanak lijevog beka Ivana Strinića, pozvanog pod reprezentativno okrilje Slavena Bilića, koji mora odraditi kaznu zbog prikupljenih žutih kartona.

Dvoboj s Čakovčanima poslužit će i kao oproštaj iskusnog Josipa Skoke od Hajdukovog dresa. Doduše, njegov je nastup pod znakom upitnika zbog zdravstvenog stanja. Uprava kluba slavljeničku je atmosferu odlučila upotpuniti besplatnim ulazom na sjevernu tribinu te cijenom ulaznice od 20 kuna za istočnu i zapadnu tribinu.

Nedostaju: Strinić (kartoni)

Još uvijek u mraku po pitanju svoje sudbine u 1. HNL, bez jasne doluke o tome hoće li ispasti u drugi nogometni razred, Međimurci su otputovali u Split. Jako teško se mogu nadati bodovima s vrućeg Poljuda, no nada, kako kažu, umire zadnja.

"Uvjeren sa da će moji igrači pokazati kvalitetnu igru i nogomet. Dodatni nam je motiv Hajdukovo osvajanje Kupa, možda će zbog toga igrati ležernije. Svakako će biti lijepo igrati pred mnoštvom gledatelja", rekao je trener Tomislav Ivković, naglasivši kako u igri svojih pulena neće mijenjati ništa, pošto oni stvaraju mnogo prilika, no da se nada da će ovaj put koju i iskoristiti.

U Split Međimurci idu bez Plantića i Pintarića, no važniji su izostanci Žuljevića i Lime, koji su standardniji prvotimci. No, kako Ivković mnogo puta naglašava, na raspolaganju ima dovoljan broj igrača, a svi koji budu istrčali na poljudski travnjak bit će u tom trenutku najspremniji.

Nedostaju: Plantić, Lima, Pintarić (ozljeda), Žuljević (odsutan)

Naredni korak u Zagrebovoj misiji spasa zove se Osijek. Nakon što su Pjesnici Igora Štimca odradili već nekoliko "najvažnijih utakmica sezone", i subotnji je dvoboj poprimio taj naziv, a u Kranjčevićevoj ga dočekuju s dozom optimizma. S razlogom, jer su u posljednje četiri utakmice prikupili deset bodova i ne znaju za poraz. Ostanak djeluje sve bliže.

"Ozračje je dobro, a evo nas i pred time da ćemo imati idealne uvjete za igru. Optimizam je posljedica rezultata i igre u proteklim utakmicama. No, svjesni smo da je Osijek visokokvalitetan protivnik", rekao je Zagrebov strateg uoči utakmice.

Od svojih će nogometaša tražiti prije svega agresivnost, a ovoga puta ne mora brinuti zbog suspenzija. Nedostaje mu tek nekolicina ozlijeđenih. A o eventulanim odlukama HNS-a o broju prvoligaša iduće sezone te mogućim kombinacijama za ostanak u ligi u Zagrebu će najradije razgovarati s nova tri boda na kontu.

Nedostaju: Kartelo, Pejić, Špičić (ozljeda)

Osječanima puno bolje leže gostovanja kada nema pritiska domaćeg terena i pobjede, kaže to statistika, a i trener Tomislav Steinbrückner u najavi gostovanja u Kranjčevićevoj: "Idemo pružiti najviše što možemo. Na strani igramo bolje, dok Zagreb mora ići na tri boda i tu vidim našu priliku za još jedno uspješno gostovanje"

Listi već duže vrijeme ozlijeđenih Đikića, Todorčeva i Ibriksa pridružili su se Kurtović i Pušić. "Nadam se da ćemo imati dovoljno igrača za popunjavanje klupe i da neću morati voditi juniore u Zagreb", žali se osječki trener. Posebno će biti problem koga staviti na mjesto zadnjeg veznog. U trenerovim kombinacijama su Jugović, Šorša i Vidaković.

Srđan Vikadović će biti u početnom sastavu bijelo-plavih, doduše još ne zna na kojem mjestu, no i on se nada osvajanju bodova na zadnjem ovosezonskom gostovanju: "Ne znam zašto, ali bolje igramo na gostovanjima. Idemo na pobjedu i tri boda, a mislim da nam najveća opasnost prijeti od Vugrinca."

Nedostaju: Ibriks, Todorčev, Kurtović, Pušić (ozljeda).

Lokomotiva se s Maksimirom ove sezone oprašta utakmicom protiv Slaven Belupa. S obzirom da odlično odrađeno premijernu prvoligašku sezonu, Lokosi imaju pravo igrati posljednju utakmicu pred svojim malobrojnim navijačima bez rezultatskog imperativa, no trener Roy Ferenčina ne planira odustati od uspješnih navika.

"Pokazat ćemo sve što znamo i nadam se da ćemo upisati pobjedu kojom bismo preskočili Slaven na tablici", izjavio je strateg Lokosa. Njegova momčad za subotnjim gostima zaostaje tek bod. Lokomotiva je pod tjednom još jednom uspješno odradila zadatak u Kupu ZNS-a i svladala ZET 3:0 pogocima Andronica, Martinca i Jelića, a jedini su veći problem izostanci.

Uz društvo koje već dulje vrijeme sanira svoje ozljede, upitan je i nastup stopera Mateja Bagarića, koji ima probleme s leđima. No, Ferenčina se u posljednjim kolima ionako posvetio davanju minutaže i onim najneiskusnijima, dok bi utakmicu protiv Slaven Belupa mogao uveličati i Mario Jozić kako bi obilježio svoje profesionalno "zbogom".

Nedostaju: Maleš, Musa, Šimić, Havojić, Kramarić (ozljeda)

Iako su se nogometaši Slaven Belupa već pozdravili sa svojim europskim ambicijama, komplikacije sa šibenskom licencom za nastup u europskim kupovima nude im još zrno šanse da ostvare svoj cilj zacrtan pred početak sezone. No, tri kola bez slavlja, uz tek jedan mršavi bod, ne djeluju kao dobar pokazatelj forme.

Za ostvaranje snova trebat će im pobjeda protiv negostoljubivog domaćina Lokomotive, koja u Maksimiru ne gubi ne često, a protiv koprivničkog će prvoligaša još zaigrati potpuno rastrećena bilo kakve jurnjave za potrebnim rezultatom. S druge strane, Slaven Belupo će u slučaju poraza pasti na osmo mjesto, što neće posebno lijepo izgledati u konačnom rezimeu sezone 2009./2010.

Trenera Zlatka Dalića zato posebno raduje povratak Mateasa Delića i Elvisa Kokalovića, dvije vrlo važne figure u prvom sastavu. Zbog kartona pravo nastupa nema Mario Jurić, a hoće li kapetan Dalibor Poldrugač praviti društvo dulje ozlijeđenom Filipu Marčiću Slavenov će strateg odlučiti na sam dan utakmice.

Nedostaju: Marčić (ozljeda), Jurić (kartoni)

Rijeka će protiv Intera odigrati posljednju utakmicu na Kantridi u ovoj sezoni. Iako će vjerojatno ostati na devetom mjestu, nogometaši Rijeke će nesumnjivo dati sve od sebe da dođu do pobjede. Naime, dobar motiv bi im trebala biti Armadina proslava 23. rođendana.

Turbulentna je sezona iza riječkog prvoligaša. Najmanje što se može učiniti da se barem malo ispere gorak okus je pobjeda nad Interom koji će sigurno tražiti bodove potrebne u borbi za opstanak. Kartoniranog Ljubovića će vjerojatno zamijeniti povratnik Budicin, a očekuje se da će Gračan dati određenu minutažu mladim igračima koji će se pokušati nametnuti pred ljetni odmor.

Lako je moguće da će na tribinama biti zanimljivije nego na terenu zbog već spomenute proslave Armadinog rođendana, a prije početka susreta, položit će se vijenac na spomen ploču poginulim navijačima Rijeke u Domovinskom ratu. Da bi slavlje bilo ljepše, potrebna je pobjeda Rijeke protiv Intera.

Nedostaju: Ljubović (kartoni)

Presudni dani su pred momcima iz Zaprešića. Iako se još uvijek ne zna format natjecanja za iduću sezonu, izgledno je da će oni koji osiguraju ostanak ove sezone biti sigurni prvoligaši i iduće. Barem se tako nadaju nogometaši Intera.

Forma žutih je solidna pred posljednja dva kola iako im raspored ne ide na ruku. Gostovanje kod Rijeke i Lokomotiva kod kuće sve su samo ne lagan raspored. Minimalno bod na Kantridi približio bi Inter ostanku koji još nije osiguran iako je Inter jedan od samo četiri kluba iz borbe za opstanak koji trenutačno imaju licencu i za sljedeću sezonu.

Što se tiče kartona svi imaju pravo nastupa, a očekuje se i povratak Budimira i Živka koji nisu igrali protiv Istre zbog ozljede kao i Gulića koji je odrađivao kartone. Stoga trener Ilija Lončarević želi najbolju moguću predstavu u vjeri da će ona donijeti i pozitivan rezultat.

Nedostaju: nitko

Varaždinci u posljednje dvije utakmice prvenstva kane osvojiti četiri boda, a trener Samir Toplak vjeruje da će time sjesti na konačno deseto mjesto tablice. Da bi se to ostvarilo, pobjeda protiv Zadra je apsolutni imperativ.

"Znamo da Zadrani baš i nisu u nekakvoj formi i da smo mi mnogo bolja momčad. Očekujem da će Zadar u Varaždinu igrati zatvoreno, orijentirati se na polukontre i kontre te da će igra ovisiti samo o nama. Ideja je da mi nametnemo svoj način igre i napravimo pritisak", najavio je Toplak.

Sve to naravno vrijedi ukoliko igrači Varteksa na travnjak istrče "čistih glava", jer je atmosfera u svlačionici zbog nedavnih događanja opasno narušena. K tome, igrači su Upravi postavili uvjet isplate barem jedne plaće pred utakmicu, o čemu će ovisiti njihovo zalaganje protiv Zadra. U postavi svakako neće biti Tkalčića, koji je ozlijeđen i koji zbog toga propušta ostatak sezone.

Nedostaju: Tkalčić (ozljeda)

Nakon četiri poraza i "mršavog" boda protiv Lokomotive, zadarska se konkurencija opasno približila i priredila dva kola grčevite borbe za opstanak. Malo tko je očekivao ovakav rasplet budući da su Zadrani uistinu ugodno iznenadili početkom proljeća serijom od šest utakmica u nizu bez poraza.

Zadrani tako putuju u Varaždin na noge Varteksu opterećeni. U slučaju poraza situacija bi se mogla još više zakomplicirati budući da u posljednjem kolu na Stanove stiže Zagreb koji je u sličnoj situaciji. Prema nekim računicama Zadranima bi bod u Varaždinu bio "kao kuća" pa je i za očekivati da će se Zadrani nešto zatvorenije postaviti.

Poseban problem Zebićeve momčadi je izostanak većeg broja igrača. Ozlijeđen je novopečeni mladi reprezentativac Ivan Santini. Zbog ozljede neće konkurirati ni Skočibušić, zatim Banović, a vrlo vjerojatno i vratar Ježina. U Varaždin neće putovati ni Jure Jerbić zbog "žutice", a ako se uzme u obzir i izostanak ranije ozlijeđenog Puljića, može se zaključiti da će Zebić imati velikih poteškoća oko sastavljanja momčadi.

Nedostaju: Puljić, Banović, Santini, Skočibušić, Ježina (ozljeda), Jerbić (kartoni)

S obzirom da posljednje kolo Cibaliji donosi gostovanje u Osijeku, subotnja utakmica sa Sesvećanima bit će oproštaj nebesko-plavih od vinkovačkih ljubitelja nogometa. U klubu su, stoga, odlučili otvoriti vrata istočne tribine, tako da se na stadionu uz Bosut očekuje vrlo dobra posjeta.

Iako Stanko Mršić i njegovi igrači utakmicu iščekuju u pomalo slavljeničkom raspoloženju, budući su sve brige oko plasmana u Europu otklonjene prošlog tjedna u Čakovcu, vinkovački prvoligaš još uvijek ne igra za "kikiriki". Izuzmemo li čisto sportske motive, koji bi se trebali podrazumijevati sami po sebi, nebesko-plave će protiv Sesveta "gurati" i želja za očuvanjem drugog mjesta na tablici.

Posljednju ovosezonsku utakmicu na vinkovačkom stadionu, uz maksimirski jedinom gdje niti jedan gost u tekućem prvenstvu nije osvojio sva tri boda, Mršić će vrlo vjerojatno započeti u najjačem mogućem sastavu. Problema sa žutim kartonima nema, a idilu kvare tek sitnije ozljede Jurića i Bagarića.

Nedostaju: Jurić, Bagarić (ozljeda)

Sesvete su prije nešto više od 20 dana dobile Inter i nakon te pobjede igrači i stručni stožer kluba su poručili kako će Croatia još nekome pomrsiti planove po kojima su bodovi protiv njih već unaprijed upisani, no - na prijetnji je ostalo.

"Debelo" posljednja momčad našeg prvenstva u četiri odigrana susreta od pobjede nad Interom primila je 14 golova, a samo im Lokosi nisu uspjeli zabiti četiri gola dok je isto pošlo za nogom Rijeci, Varteksu i Zagrebu. Naravno, ako će Goran Jerković htjeti naći nešto dobro onda je to činjenica što Sesvete svaku utakmicu daju gol.

Naravno, treba istaknuti kako ovogodišnje igre Cibalije i samo jedan pogled na tablicu jasno pokazuju tko je u ovoj utakmici favorit i sve osim (uvjerljivog) poraza gostiju bilo bi pravo čudo, a poznavajući Sesvete - čuda ih ove sezone nisu pratila.

Nedostaju: nitko

Karlovac je u prošlom kolu doživio poraz od Šibenika koji ga je udaljio od Europe, međutim, još ništa nije riješeno te su u Karlovcu najavili borbu do samog kraja. Da bi i dalje ostali u kakvim-takvim šansama za izlazak na europsku scenu, Karlovčani danas moraju pobijediti Istru.

Trener Karlovca, Igor Pamić, veoma respektira Istru i naglašava da je to odlična momčad. "Mene je opet strah ove utakmice jer je Istra odlična ekipa koja bi se trebala boriti za gornji dio ljestvice, a ne za ostanak. Međutim, mi idemo na pobjedu i vidjet ćete sigurno bolji Karlovac nego li je bio u utakmici protiv Šibenika", rekao je Paminjo.

Domaći strateg već duže vremena muku muči s igračkim kadrom, a tako će biti i za današnju utakmicu. Premda su Lajtman i Jerneić trenirali smanjenim intenzitetom bit će spremni za utakmicu, ali upitan je nastup važnog obrambenog igrača, Gordana Bunoze, koji cijeli tjedan ima temperaturu.

Nedostaju: nitko

Istra 1961 u zadnja dva kola traži dvije pobjede kojima bi osigurala opstanak u prvoj ligi, bez obzira na to koliko će momčadi ispasti. Ipak, prvi je protivnik iznimno težak. Naime, Puljani igraju protiv, ove sezone jako dobrog, Karlovca koji se još bori za Europu. Uz to igraju u gostima i u redovima Karlovca ima mnogo bivših iz Istre, a tu je i sam trener Igor Pamić.

Puljani znaju da ih u Karlovcu očekuje težak ispit, ali smatraju da mogu doći do pozitivnog rezultata. Trener Istre, Zoran Vulić rekao je kako ga najviše brinu upravo bivši, jer smatra da će oni imati motiv više u tom susretu.

Za razliku od proteklih susreta, ovom prilikom Vulić ne može računati na sve igrače budući da će Marjan Marković izostati zbog kartona. Fizičkih problema imao je i kapetan Dalibor Pauletić, no trebao bi svejedno zaigrati protiv Karlovca kako bi pomogao svojima suigračima da dođu na korak od spasa.

Nedostaju: Marković (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

29. kolo

Rijeka3:1Inter-Zaprešić
Lokomotiva1:1Slaven Belupo
Varaždin1:0Zadar
Zagreb1:0Osijek
Cibalia5:0Sesvete
Hajduk4:1Međimurje
Karlovac 19191:1Istra 1961
Šibenik2:1Dinamo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.05.2010. u 13:22
    nemojte pisat neistine u vezi s cibalijom kad ulaz nije besplatan na istoku
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

29. kolo

Rijeka3:1Inter-Zaprešić
Lokomotiva1:1Slaven Belupo
Varaždin1:0Zadar
Zagreb1:0Osijek
Cibalia5:0Sesvete
Hajduk4:1Međimurje
Karlovac 19191:1Istra 1961
Šibenik2:1Dinamo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114