Košarka

Cibona više nije obezglavljena

Ivor Krapac • utorak, 25.05.2010.
Cibona više nije obezglavljena
Foto: Kristijan Komarica

Iako najvažniji posao tek treba obaviti, u Ciboni su napravili korak unaprijed prema sređivanju teškog stanja zbog kojeg još uvijek ne znamo kako će izgledati sljedeća sezona. Godišnja Skupština donijela je izbor novog čelnog čovjeka kluba i pomogla da Cibona, ako ništa drugo, počne funkcionirati bolje nego dosad...

Dobra vijest za ljubitelje Cibone - klub odsad ima manji i funkcionalniji sastav Upravnog odbora, dobio je i Vlatka Previšića kao formalnog nasljednika bivšeg predsjednika Ive Jelušića, a počelo se razgovarati i s trenerom Velimirom Perasovićem i igračima u pokušaju da ih se zadrži u idućoj sezoni. No, ima i lošiji dio priče - i nakon održane Skupštine, ostalo je još puno upitnika.

Više od izabranih članova UO-a i IO-a, zanimljiviji i Ciboni važniji bit će oni koji još nisu unutra. Po dva mjesta ostala su otvorena, kako je novi predsjednik Previšić priznao, za suradnju s klubom i zauzimanje tih pozicija u upravi kluba pregovara se s potencijalnim većim sponzorom i marketinškom agencijom, a ti razgovori su u završnoj fazi.

No, novi predsjednik dodao je i da su sva sadašnja mjesta u klupskoj upravi potpuno otvorena ukoliko potencijalni novi sponzor želi postaviti svoje ljude, a u tom slučaju bi dolazeća Izborna skupština koju je Previšić najavio donijela i novu smjenu na čelu kluba.

Novi Cibonin predsjednik ne skriva da se nije radilo kako je trebalo: "Klub je funkcionirao na način koji nije bio dobar, moramo izvršiti radnu i funkcionalnu reorganizaciju i modernizaciju. Moderan klub koji želi marketing i sportsku utakmicu mora voditi računa tko su mu partneri, a mi smo izgubili i navijače. Sumorno mi je gledati kako na našim utakmicama nema onih koji su nekad punili dvorane, a Cibona ipak i dalje igra dobro - to je također stvar ukupne reorganizacije, ne može klub ostati na našoj dragoj gospođi Elzi".

Stečaj kluba pritom nije opcija, dodao je Previšić, iako su i do njega došli glasovi da ima onih koji zagovaraju tu mogućnost.

Novi potencijalni sponzor zateći će klub s velikim dugom koji je, podsjetimo, do kraja prošle godine bio na nešto više od 55 milijuna kuna, sada je još i veći, a koliko točno, pokazat će rezultati revizije koja još nije završila. Zbog tih dugova, klupski račun je često u blokadi, kao što je trenutno slučaj, teško je poslovati normalno i podmirivati obveze, a u sadašnjoj situaciji su jedini plus pomoć Grada i nekretnine u klupskom vlasništvu, koje se, najavio je Previšić, neće rasprodavati.

"Za to nije pravo vrijeme, ali svjesni smo da nije dobro imati poslovne prostore od kojih nemamo onakav priljev kakav smo očekivali, s nekima se već i više godina sudimo oko najamnine. Ako bismo nešto i prodali, to bismo napravili da namirimo dugove, razgovor o dugovima je razgovor i o budućnosti Cibone", tvrdi novi predsjednik, kojeg smeta još nešto: "Ne dobivamo sudske sporove protiv onih koji su unajmili naše poslovne prostore, a ne plaćaju, dok protiv nas svatko dobiva na sudu, sjedaju nam na račun i oni koji imaju neki dug otprije 15 godina - čovjek se zaista zapita kako mi to funkcioniramo".

Sa svim tim problemima i računom koji je, da ponovimo, trenutno blokiran, u posljednjih desetak dana krenulo se u razgovore s igračima. "Trener je iskazao apsolutno razumijevanje situacije i privrženost klubu, ali i razmišljanje gdje će se na kraju krajeva naći Cibona", rekao je Previšić, dodajući da se, osim s Perasovićem, već popričalo s Bogdanovićem, Radoševićem, Zubčićem i ozlijeđenim kapetanom Rozićem, a narednih dana doći će red i na Jamonta Gordona i Marka Tomasa.

"Nećemo se razočarati i ako ne uspijemo zadržati nekog igrača iz bilo kojeg razloga, ali u dosadašnjim razgovorima vidjeli smo integrativan odnos trenera i igrača, otvoreno su kazali da i njima Cibona znači jako puno, to mi je bilo jako drago čuti i donosi optimizam. No, znam da nećemo moći zadržati igrača ukoliko se odluči napustiti klub u financijskoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo", zaključio je novi predsjednik: "Činit ćemo sve da igrače i opipljivo uvjerimo da nitko od njih neće biti izigran s dugom koji prema njima postoji, velik klub mora držati do riječi i ugovora".

Optimizam dobro zvuči, dobro je i da se napravio korak prema normalnom funkcioniraju kluba, no to je ipak samo prvi, još uvijek nedovoljan korak.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.05.2010. u 23:36
    ne može klub ostati na našoj dragoj gospođi Elzi". sviđa mise ovakvo razmišljanje
    Obrisan korisnik