Nogomet

Danci se ne boje Nizozemske

Ante Jukić • nedjelja, 13.06.2010.
Danci se ne boje Nizozemske
Foto: EPA

Prva utakmica Skupine E Svjetskog nogometnog prvenstva donosi nam dvoboj dvije europske reprezentacije, Nizozemske i Danske. Iako će nastupiti bez svog ponajboljeg igrača, Arjena Robbena, nema sumnje da su Nizozemci favoriti u ovom dvoboju, no ne treba smetnuti kako je Danska i na putu do Južnoafričke republike "skinula" jednog papirnatog favorita.

Evo nama Danske ponovno na Svjetskom prvenstvu. Nakon što su loptanje u Njemačkoj bili prisiljeni gledati na malim ekranima, europski prvaci iz 1992. godine vizu za Južnoafričku Republicu osigurali su osvojivši prvo mjesto u vrlo jakoj kvalifikacijskoj skupini, ispred Portugala i Švedske. Kad su već na tako impresivan način stigli do juga Afrike, Danci sigurno ne misle igrati ulogu prolaznika, a skupina koju su izvukli nudi im realne šanse za prolazak dalje, s obzirom da Japan i Kamerun definitivno nisu reprezentacije koje izabranici Mortena Olsena ne bi mogli nadvisiti. No, prije nego se upuste u boj s navedenim selekcijama, Danci se pokušati zaskočiti Nizozemsku, nedvojbeno prvog favorita ove skupine.

Mark van Bommel: "Dosad smo uvijek igrali dobar nogomet, ali nismo dolazili daleko. Mislim kako je konačno došlo vrijeme da spojimo lijepu igru i rezultat."

"Ne možemo dočekati da sve konačno počne. Svjesni smo kako većina stručnjaka stavlja Nizozemsku u ulogu apsolutnog favorita ove skupine, no ja smatram da sve četiri reprezentacije imaju podjednake šanse za plasman na jedno od prva dva mjesta. Što se nas tiče, mi uvijek idemo na pobjedu, tako da ni dvoboj protiv Nizozemaca neće biti iznimka", optimistično je start Danaca na Svjetskom prvenstvu najavio pouzdani branič Liverpoola, Daniel Agger. Tabor Danske sigurno nije rastužila vijest o izostanku još uvijek nedovoljno oporavljenog Robbena, čije će neigranje barem djelomično kompenzirati probleme s ozljedama koje ima Morten Olsen. Izbornik jedinog skandinavskog predstavnika na ovom prvenstvu, naime, sigurno neće moći računati na Kjaera, dok su Kahlenberg, Bendtner i Tomasson još uvijek pod upitnikom.

A pod upitnikom je i, kao što je to uvijek slučaj na velikim natjecanjima, stvarna kvaliteta i vrijednost Nizozemske. Reprezentacija koja u svojim redovima ima mnoštvo vrhunskih igrača, i koja tradicionalno igra oku jedan od najljepših nogometa, gotovo u pravilu zakaže kad je najvažnije, čega je svjestan i Mark van Bommel. Ipak, veznjak Bayerna nada se kako će prvenstvo u Južnoafričkoj republici donijeti promjene po tom pitanju: "Dosad smo uvijek igrali dobar nogomet, ali nismo dolazili daleko. Mislim kako je konačno došlo vrijeme da spojimo lijepu igru i rezultat."

Daniel Agger: "Svjesni smo kako većina stručnjaka stavlja Nizozemsku u ulogu apsolutnog favorita ove skupine, no ja smatram da sve četiri reprezentacije imaju podjednake šanse za plasman na jedno od prva dva mjesta".

Pobjedu u uvodnom nastupu na prvenstvu Nizozemci će tražiti u gotovo najjačem sastavu. Osim već spomenutog Robbena, svi igrači spremni su i orni za nastup protiv Danske, a kolika su očekivanja "Tulipana" od ovog Mundijala najbolje oslikavaju riječi Robina van Persieja: "Sve ispod polufinala za nas bi bio neuspjeh".

Iza Wesleya Sneijdera je sjajna klupska sezona. Ovaj odlični vezni igrač utkao je veliki doprinos u sve tri ovosezonske titule milanskog Intera, čime se prometnuo u jednu od glavnih uzdanica Nizozemske na Svjetskom prvenstvu. S obzirom da će Arjen Robben zbog ozljede propustiti ogled s Danskom, odgovornost na leđima Sneijdera u ovoj utakmici bit će još veća

Kada igrate protiv Nizozemske, morate biti spremni na barem nekoliko opasnih situacija pred svojim golom. Upravo zbog toga uspjeh Danske u ovom dvoboju uvelike će ovisiti o raspoloženosti Thomasa Sorensena, koji bi trebao biti jedan od najzaposlenijih igrača na terenu. Dvije ili tri vrhunske obrane vratara Stoke Cityja mogle bi biti zlata vrijedne za Dance.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nizozemska2:0Danska
Japan1:0Kamerun
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 09:07
    kada već nema Hrvatske, navijati ću za Nizozemsku...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 01:54
    ajmo naši :P
    Obrisan korisnik
  • GoGo714.06.2010. u 01:30
    Nisam ga mnogo pratio u reprezentaciji ali ono što radi u Bayernu nije nimalo timski. Svaka čast njemu, ima i znanje i vještinu ali u nogometu dugoročno pobjeđuju ekipe, a ne pojedinici. Demonstirao Inter osvajanjem Lige prvaka.
    GoGo7
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 00:17
    slazem se za robbena, ali mislim da je u nizozemskoj repki ipak malo manje sebican... ipak ima kome dodat za razliku od bayerna, di se samo olicu i riberyu isplati dodat
    Obrisan korisnik
  • GoGo714.06.2010. u 00:01
    Izostanak Robbena će biti možda i pozitivan za Nizozemsku, onaj čovjek jednostavno ne zna da nogomet igra 11 igrača. I bez njega Nizozemci će sigurno razviti svoju pass igru i lagano svladati Dance. Danci su izgubili zadnje dvije prijateljske i to od Južne Afrike i Australije, to sve govori o... [više na forumu]
    GoGo7