Nogomet

Pobjedniku drugi krug, gubitniku strepnja

Vedran Babić • subota, 19.06.2010.
Pobjedniku drugi krug, gubitniku strepnja
Foto: EPA

Po drugi put na Svjetskom prvenstvu snage će odmjeriti reprezentacije koje su u prvom kolu upisale pobjede. Nakon Argentine i Južne Koreje u skupini B, u skupini E to su Nizozemska i Japan, koji bi pobjedom praktički osigurali prvo mjesto i plasman u osminu finala. Oranje su svakako favoriti, čak i bez Arjena Robbena, no Japanci su protiv Kameruna pokazali da na jug Afrike nisu došli samo kao turisti.

Iako nisu baš briljirali, Nizozemci su s 2:0 u prvom kolu apsolvirali Dansku i upisali prva tri boda. Izostanak Arjena Robbena osjetio se na njihovoj kombinatorici, protoku lopte i prodornosti, no autogol Simona Poulsena početkom drugog poluvremena usmjerio je vodu na njihov mlin i prvi korak prema osmini finala je napravljen. Izabranike Berta van Marwijka sada u Durbanu čeka novi test protiv nepredvidljivih Japanaca koji su protiv Kameruna ubilježili prvu pobjedu na Svjetskim prvenstvima izvan granica svoje države.

"Očekujem agresivan Japan i spremni smo na sve. Oni su dosta napredovali, zajedno su već dugo vremena i imaju puno utakmica iza sebe. U zadnje vrijeme su očito pronašli pravi stil igre koji im odgovara. Nikako ih nećemo podcijeniti jer previše poštujemo njih i njihovog trenera. Svi koji me znaju reći će vam da se ja koncentriram samo na svoju momčad. Moramo igrati kako mi znamo i iskoristiti svoje šanse", kaže nizozemski izbornik i za kraj uz dozu humora poručuje:

Wesley Sneijder, veznjak Nizozemske: Neće nam biti lako jer Japanci dosta trče i dobro kombiniraju. U prošlom međusobnom dvoboju držali su nas pod pritiskom sat vremena, ali smo na kraju ipak uspjeli pobijediti. Ovaj dvoboj je bitan za obje strane i dat ćemo sve od sebe za pobjedu.

"Pobjeđujemo sigurno. Znamo da su Japanci jaki, no puno naših igrača jede sushi i nadam se da ćemo ih pojesti za večeru!"

Na svojih posljednjih šest nastupa na Svjetskom prvenstvu od 1974. Nizozemci su svih šest puta izborili drugi krug. 1974. i 1978. poraženi su u finalima, 1994. zaustavljeni su u četvrtfinalu, četiri godine poslije bili su četvrti, a 1990. i 2006. zapeli su u osmini finala. Prije četiri godine u Njemačkoj skupinu su prošli bez poraza, ali su na prvoj prepreci u nokaut fazi izgubili od Portugala s 1:0 u onoj vrlo gruboj utakmici s čak četiri crvena kartona.

Sada su, dakle, na korak od sedmog uzastopnog plasmana u drugi krug i na tom putu stoje im Japanci. Nizozemci su u posljednjih osam dvoboja s azijskim suparnicima slavili čak sedam puta i jednom upisali remi, što može imati određenu težinu s obzirom da je očito kako Oranjama odgovara azijski stil igre. Ipak, svaka utakmica je nova priča i japanski izbornik Takeshi Okada vjeruje u uspjeh.

Daisuke Matsui, veznjak Japana: Ispit protiv Nizozemske za nas je vrlo važan ako želimo proći u drugi krug. Izgubili smo posljednju utakmicu protiv njih pa imamo dovoljno motiva za osvetu. Ostaje nam vidjeti možemo li doći do dobrog rezultata, no jedno je sigurno - nećemo se predati bez borbe.

"Nizozemska ima sjajne igrače, no vjerujem u naše šanse. Rezultat je najvažniji, a igra je na drugom mjestu. Ipak, agresivnost i veliko zalaganje u obrani i napadu će biti konstantni i tu taktiku nikada nećemo mijenjati."

U posljednjem međusobnom dvoboju prošlog rujna Nizozemska je slavila s 3:0 u prijateljskoj utakmici, no prvih sat vremena Japanci su pružali dobar otpor. "Ta utakmica bila je ključna u našim pripremama za Prvenstvo. Dala nam je uvid u naše vrline i mane i sada se fokusiramo na stvaranje strategije koja će nam pomoći pobijediti prvoklasne momčadi."

Pobjeda će jednoj od ovih momčadi gotovo sigurno donijeti drugi krug, dok će poraz značiti strepnju uoči posljednjeg kola u kojemu igraju Danska - Japan i Kamerun - Nizozemska.

U neprisutnosti Arjena Robbena Robin van Persie jedan je od udarnih igrača Nizozemske. Lakoga koraka i ubojite ljevice opasan je za svakog suparnika. Iako se protiv Danske nije upisao u strijelce, protiv Japana bi ga moglo krenuti ukoliko se od početka nametne prodorima i brzim driblinzima. Svi znamo za što je sposoban.

Strijelac jedinog pogotka protiv Kameruna brzo je stekao slavu u Japanu, ali i šire, prvenstveno zbog svojeg "motornog" i za naslovnice atraktivnog prezimena. Ipak, Keisuke Honda je i više od toga. On je jedan od ponajboljih igrača iz mlađe generacije i od njega se u godinama koje dolaze puno očekuje, pa tako i na utakmici protiv Nizozemske.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Nizozemska1:0Japan
Kamerun1:2Danska
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 10:53
    ovo bi moglo biti zanimljivo
    Obrisan korisnik