Nogomet

Crne zvijezde žele vrh skupine

Nikola Vlahović • petak, 18.06.2010.
Crne zvijezde žele vrh skupine
Foto: EPA

Jedina momčad koja u skupini D nema niti jedan bod je Australija, dok ostale momčadi imaju isto bodova-tri. Ako Socceroosi žele i dalje igrati na Svjetskom prvenstvu, pobjeda protiv Gane im je neophodna. Međutim, Gana želi preuzeti čelo ljestvice.

Njemačka je totalno deklasirala momčad Australije u prvom kolu, dok je Gana došla do važne pobjede nad Srbijom. Izbornik Australije, Pim Verbeek, suočio se s lavinom kritika, ne toliko zbog poraza, nego na način kako je njegova momčad djelovala na terenu. S druge strane Gana je pobjedom nad Srbijom napravila važan korak prema drugom krugu, međutim, to će sve "pasti u vodu" ako Crne zvijezde ne pobjede Australiju.

"Australiji je ovo zadnja šansa i oni će dati sve od sebe da nas pobjede. Međutim, ova utakmica važna je i nami i jednostavno je moramo pobijediti. Da bi na kraju slavili, moramo biti dobro pripremljeni i koncentrirani", zaključio je Rajevac.

Igra Australije protiv Njemačke izgledala je veoma loše, a posebno su loši bili igrači iz zadnje linije. Spori, nezainteresirani, dekoncentrirani, omogućili su napadačima Njemačke da se s njima "igraju". Strateg Australije morat će unijeti neke promjene u svojoj momčadi ukoliko ne želi doživjeti novi debakl.

Osim suspendiranog Tima Cahilla, Australiji će nedostajati i igrač sredine terena Grella. Tako bi se u prvoj momčadi mogao naći oporavljeni Harry Kewell koji je javno iskazao svoje nezadovoljstvo što sjedi na klupi: "Znam da mogu igrati i želim igrati. Međutim, izbornik odlučuje koga će poslati na teren". Teško je reći kakvu bi Verbeek momčad mogao poslati na teren, ali pošto nema nekih kvalitetnih rješenja, za očekivati je da će protiv Gane zaigrati skoro ista momčad koja je igrala i protiv Njemačke, osim već spomenutog Cahilla i Grelle.

Nakon pobjede nad Srbijom u taboru Gane mirno su se pripremali za Australiju. Izbornik Gane, Milovan Rajevac, nadoknadio je izostanak Michaela Essiena, tako što je na njegovo mjesto postavio Dereka Boatenga, koji je odradio veliki posao na sredini terena u utakmici sa Srbijom. Međutim, Gana bi mogla ovu utakmicu igrati bez svog kapetana, Johna Mensaha, koji je na posljednjem treningu prijavio da ima određenih problema.

"Kada imate loš dan onda je teško utvrditi koliko smo dobra momčad. Ipak, ja znam da smo mi vrlo dobra i kvalitetna ekipa. Dobro smo igrali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i nadam se da ćemo se ubrzo dići i vratiti se pobjedama", rekao je branič Australije Scott Chipperfield.

Naime, braniču Sunderlanda ponovno su se pojavili stari problemi sa zadnjom ložom, zbog kojih je propustio i Afrički kup nacija početkom godine. Rajevac je objasnio da još nije siguran hoće li 27-godišnjak igrati te da će odluku donijeti pred sam početak susreta. Osim Mensaha, izborniku Gane svi su ostali igrači na raspolaganju, a na teren će najvjerojatnije istrčati oni igrači koji su započeli susret i protiv Srbije.

Rajevac je svjestan da Gana u ovu utakmicu ulazi kao favorit i da bi sve osim pobjede bilo veliko razočaranje, međutim, srpski stručnjak poziva na oprez. "Reprezentacija Australije vrlo je jaka momčad. U utakmici s Njemačkom nisu pokazali svoje pravo lice jer oni mogu puno bolje igrati. Stoga očekujem da će u utakmici protiv nas puno više pokazati nego u prvom kolu", rekao je Rajevac.

Ohrabrena pobjedom nad Srbijom, Gana dočekuje Australiju puna samopouzdanja i svi su uvjereni u nova tri boda. Međutim, Socceroosi znaju da mogu odigrati puno bolju utakmicu nego protiv Njemačke i da ih eventualna pobjeda ostavlja u igri za drugi krug.

Napadač Gane, Asamoah Gyan, trebao bi predstavljati pravu "napast" za obranu Australije. Gyan je zabio gol za pobjedu nad Srbijom, a od njega se očekuje da zatrese i mrežu Socceroosa. Visok, jak, neugodan za čuvanje sigurno će iskoristiti priliku ukoliko mu se ukaže. Gyan je do sada odigrao 40 utakmica za Ganu i postigao 20 golova.

Vratar Australije, Mark Schwarzer, u utakmici protiv Njemačke primio je četiri gola, a da nije bilo njegovih obrana Australija je mogla i teže nastradati. Schwarzer je jedan od najkvalitetnijih igrača u reprezentaciji Australije, a svojim obranama trebao bi ukrotiti sve napade Gane.

SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka0:1Srbija
Gana1:1Australija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 10:50
    naprjed gana
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 04:38
    Tim Cahilla je jedi ni igrac koji konstantno igra u jakoj konkurenciji,osim njega nema igraca koji moze zabiti gol ili odigrati neku jaku rolu ,Scott Chipperfield moze pricati sta hoce ali Australija je najslabija ekipa na turniru.Gube proti Gane sigurno.
    Obrisan korisnik