Nogomet

Za sve postoji prvi put

Ivana Strahija • utorak, 22.06.2010.
Za sve postoji prvi put

Nigerijci i Korejci po prvi će se puta susresti u utakmici svjetskog nogometnog prvenstva ovog utorka. Momčad iz Azije favorit je susreta, ali se Nigerija, koja do sada nije upisala ni bod, nada iznenađenju.

U grupi B mogući su svakakvi raspleti, pa nije iznenađujuća nervoza igrača pred izlazak na travnjak u utorak. Južna Koreja zasad ima tri boda, osvojena pobjedom nad Grčkom od 2:0, dok Nigerijci iz dva kola nemaju ni bod. Tri boda ima i Grčka, koja u posljednjem kolu skupine igra protiv jasnih favorita Argentinaca sa šest bodova.

"Protiv Argentine smo igrali previše obrambeno i povučeno, pa ćemo protiv Nigerije veći naglasak staviti na napad", rekao je izbornik Korejaca Huh Jung-Moo.

Koreji bi stoga i bod trebao dostajati za prolazak u drugi krug natjecanja, pod uvjetom da Grci padnu pred Argentincima, a ako se dogodi čudo i Grci pobijede, Koreja će morati upisati pobjedu najmanje istim rezultatom. Propozicije natjecanja naime kažu da renking u slučaju istog broja bodova određuje gol-razlika, a zatim veći broj postignutih pogodaka. Nigeriju može od ispadanja spasiti eventualna pobjeda protiv Južne Koreje, te pobjeda Argentine nad Grčkom.

No, čak ni Nigerijci sami ne vjeruju u fantastični obrat svoje situacije: "Zadnje kolo za nas bit će izuzetno teško. Izgubili smo u oba do sad odigrana meča, a čak i da pobijedimo Južnu Koreju prolaz u drugi krug ovisi o rezultatu druge utakmice, a šanse su nam zbilja male. Neslužbeno smo već ispali", depresivan je u najavi susreta s Korejom bio kapetan nigerijske izabrane vrste Joseph Yobo.

Izabranici Južne Koreje nisu se zbog statusa favorita u susretu protiv Nigerije previše samouvjereni. "U ekipi imamo igrača koji igraju u europskim klubovima i koji su već igrali s igračima iz Afrike. Njihova su opažanja slična, Afrikanci su brzi, okretni, snažni i fleksibilni igrači, u odličnoj fizičkoj spremi", pohvalio je protivnike Park Ji-Sung, zvijezda reprezentacije Južne Koreje.

Izbornik Korejaca Huh Jung-Moo za susret protiv Nigerije priprema posebnu taktiku: "Protiv Argentine smo igrali previše obrambeno i povučeno, pa ćemo protiv Nigerije veći naglasak staviti na napad. No, cilj nam je odigrati izbalansiranu utakmicu, mislim da je to put do pobjede."

"Šanse su nam zbilja male. Neslužbeno smo već ispali", rekao je kapetan nigerijske izabrane vrste Joseph Yobo.

Bez obzira na nulu na kontu, nigerijski izbornik Lars Lagerback uvjeren je da će njegova ekipa konačno pokazati svoj puni potencijal: "Naš je cilj pokazati da afrička momčad može igrati dobro i napraviti dobar rezultat. Utakmica će biti teška, no ovo je Svjetsko prvenstvo i sve su one teške. Ipak, vjerujem da imam dobru ekipu koja može bljesnuti."

Lagerbacku se u ekipu vraćaju Kanu, Taiwo i Echiejile: "Sad imam slatke muke. Svi moji igrači žele igrati u tom susretu, pa su moguće i pomalo neuobičajene kombinacije." Nigerija će svakako imati potporu cijelog kontinenta, koji nikako ne želi vidjeti još jednu afričku naciju kako pakira kofere.

Nigerijski vratar Vincent Enyeama do sad je pred svojim golom izvodio prave akrobacije, a bez obzira na to što Nigerija nije upisala još ni bod, njegove su obrane zadržale poraze na pristojnih 2:1 odnosno 1:0. Vratar Happoel Tel Aviva inače na mjestu prvog vratara nigerijske reprezentacije ima veliku konkurenciju, ali je i protiv Grčke i protiv Argentine pokazao kako izgleda dobar golman. Prevariti njega i ugurati loptu u gol Korejcima će biti težak i mukotrpan zadatak.

Najveća zvijezda Južne Koreje jest Ji-Sung Park, a igrač Manchester Uniteda sigurno će u meču protiv Nigerije pokazati sve što zna kako bi svojoj ekipi pomogao doći do pobjede i plasmana u osminu finala. Nigerijcima će glavobolju zadavati svojom nepresušnom energijom, bit će ga teško loviti po terenu. S obzirom na njegovo iskustvo, ali i činjenicu da mu je ovo vjerojatno posljednje Svjetsko prvenstvo, Ji-Sung Park sigurno se neće štedjeti.

SP 2010. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Nigerija2:2Južna Koreja
Grčka0:2Argentina
1Argentina 37:1+69
2Južna Koreja 35:6-14
3Grčka 32:5-33
4Nigerija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 14:49
    Bog je odveo Super Orlove na SP u zadnjem kolu kada su preokrenuli sa 0-1 na 3-2 u Keniji a tebao je i kiks Tunisa u Mozambiku,tako je i bilo.Vjerujem da će Bog opet pomoć Super Eaglesima i da će proć dalje.Slava Bogu.
    Obrisan korisnik