Nogomet

Englezima zvoni na uzbunu

Maja Giljanović • srijeda, 23.06.2010.
Englezima zvoni na uzbunu

Krajnje je neizvjestan rasplet Skupine C, a teoretski u osminu finala mogu i Slovenija i SAD i Engleska i Alžir. U najboljoj su poziciji Slovenci, a silni Englezi koji su pred dolazak u Južnoafričku Republiku slovili za jedne od najvećih favorita da nakon 44 godine ponovno osvoje trofeja Julesa Rimeta i "nogomet vrate kući" grizu nokte i pribojavaju se debakla.

ALL-RED

Engleska će protiv Slovenije prvi put na svjetskim prvenstvima nakon 1962. u Čileu istrčati u potpuno crvenoj opremi. Tada su odigrali 0:0 protiv Bugarske i zbog bolje gol-razlike izborili prolaz dalje. Prvi put su all-red garnituru dresova uveli 1962. na prijateljskoj utakmici protiv Perua (4:0), u njoj je 1963. protiv Čehoslovačke odigrana i prva utakmica s Bobbyjem Charltonom kao kapetanom (4:2), a bila im je sretna i 1970. protiv Belgije (3:1). Jedini put kad su u crvenim majicama, crvenim hlačicama i crvenim čarapama pognuta čela napustili travnjak bilo je 1995. protiv Brazila (1:3).

Nakon odigrane dvije utakmice situacija u Skupini C je neizvjesna do točke usijanja, osmini finala se nadaju i Slovenija i SAD i Engleska, a i Alžir teoretski može u drugi krug. U najboljoj je poziciji Slovenija, igračima Matjaža Keka za prolaz u osminu finala je dovoljan i bod, a pobjeda protiv Engleske osigurava im prvo mjesto u skupini.

Slovenci mogu i izgubiti, ali u tom slučaju ovise o utakmici između SAD-a i Alžira. Izgubi li Slovenija, a Amerikanci i Alžirci odigraju neriješeno, Slovenija prolazi, izgubi li Slovenija, a Alžirci pobijede Amerikance, odlučit će gol-razlika koja trenutno govori u prilog Sloveniji (+1, a Alžir je na -1).

Englezi, pak, čupaju kose. Jedni od najvećih favorita za naslov doveli su se u poziciju da ih samo pobjeda ili remi s najmanje tri gola u slučaju da SAD i Alžir odigraju 0:0 vode u nokaut fazu (gol-razlika Amerikanaca je 3:3, a Engleza 1:1).

zamjene

U Engleskoj na mjesto suspendiranog Jamieja Carraghera ulazi Matthew Upson, Ledley King ima problema s preponama, ali se od ozljede gležnja oporavio Michael Carrick. Slovencima je upitan Marko Šuler koji je protiv SAD-a natukao rebra.

Koliki je drama dosegnula vrhunac najbolje ilustrira podatak da u slučaju da Engleska i Slovenija odigraju 2:2 te SAD i Alžir 0:0, Slovenija je mirna, a o drugom putniku i osmini finala će odlučiti bacanje novčića Fife.

Engleski mediji nakon blijedih izdanja protiv Amerikanaca i Alžiraca reprezentaciju nisu štedjeli kritika, a igrači i Fabio Capello su doživjeli i da im ljuti navijač uleti u svlačionicu i očita bukvicu nakon beskrvnih 0:0 protiv Alžira. Capello je bio suočen i s potencijalnom revolucijom, John Terry je javno iznio svoje neslaganje izborom igrača, zavapio za ulaskom Joea Colea i doveo u pitanje autoritet Talijana.

Tiradu je zaključio: "Govorim u ime svih igrača", ali ga na koncu nitko nije podržao i nije mu preostalo drugo nego da se pospe pepelom: "Pretjerao sam, ni u jednom trenutku nisam mislio dovesti u pitanje rad izbornika. Izbor igrača i taktika nisu moj posao, moje je da govorim na terenu, Capello ima moju punu potporu".

Capello nije skrivao ljutnju: "Ne smije se događati da ovakve stvari izlaze u javnost, da prljavi veš završava u medijima. Moja vrata su uvijek otvorena, igrači mi mogu doći u svakom trenutku. Velika je ovo pogreška Terryja, velika nepromišljenost, samo se nadam da će se iz izroditi nešto pozitivno".

capello

23.6.1974. Fabio Capello je u Stuttgartu postigao svoj jedini gol na svjetskim prvenstvima na utakmici između Italije i Poljske (1:2). Ukupno je Capello tijekom svoje reprezentativne karijere u 32 nastupa osam puta zatresao protivničke mreže.

Utakmicu protiv Slovenije Capello je proglasio "jednom od najbitnijih u karijeri", a u prilog mu govori statistika koja otkriva da je Engleska samo jednom na svjetskim prvenstvima izgubila treću utakmicu u skupini i to davne 1950. u Brazilu protiv Španjolske (0:1).

"Nisu ovo igrači koje ja poznajem, igramo bez duha, u grču, nalik na dane kad sam je preuzeo. Nismo Brazil niti bismo trebali pokušavati igrati kao Brazil. Znaju se naše kvalitete, protivnike meljemo tempom, snagom, žustrinom, konstantnim pritiskom, željom. Odigramo li tako protiv Slovenije, pozitivan rezultat neće izostati", zaključio je Capello koji se još premišlja istrčati na travnjak u Port Elizabethu u formaciji 4-4-2 s Defoeom od prve minute ili 4-5-1 s Joeom Coleom i isturenijim Gerrardom i bez Heskeyja.

Englezi su Slovence golovima Lamparda iz izmišljenog jedanaesterca i Defoea pobijedili 2:1 u rujnu prošle godine na Wembleyju pred utakmicu kvalifikacija Engleske i Hrvatske (Ljubijankič je smanjio u 85.), ali unatoč porazu Kek je s gostovanja u Londonu donio spoznaju koliko njegovi igrači mogu i na njemu je gradio temelje za kasniji prolaz protiv Rusije u play-offu kvalifikacija i plasman u JAR.

Atmosfera u slovenskom taboru je idealna: "Ujedinjeni smo, veliki je plus kad igrači uživaju u svakoj sekundi koju provedu jedni s drugima, a i cijela nacija diše za nas. Englezi su favoriti, ja uistinu vjerujem da Engleska ima kvalitetu za odlazak do kraja, Rooney je jedan od najboljih igrača na svijetu, ali u 90 minuta je sve moguće", izjavio je Kek.

"Nećemo odigrati kalkulantski, ići na bod. Moraš vjerovati u sebe, jedino tako imaš šansu, a moji igrači vjeruju. Nismo se zadovoljili pukim dolaskom na SP, tipa 'mala smo država i jedini nam je cilj izbjeći katastrofu', mi vjerujemo u svoje mogućnosti, tako smo igrali i protiv Alžira i protiv SAD-a, tako ćemo odigrati i protiv Engleske".

Samir Handanovič je prvi golman Slovenije od 2005. otkad ga je Brane Oblak zapazio u U-21 reprezentaciji i dao mu priliku koju je 25-godišnjak objeručke prihvatio. U Udineseu je načelno do 2012., ali brojni su se veliki europski klubovi javili u Udine i ispipali teren. Najdalje je otišao Bayern, europski viceprvaci su ga uživo gledali više puta, a i igračev agent Federico Pastorelli nije okolišao: "Odlazak je najbolja opcija, njegova tržišna cijena trenutno je oko 15 milijuna eura, Bayern je realna opcija, a u Italiji jedini koji ga mogu priuštiti su Inter, Milan i Juventus".

Wayne Rooney je od 2003. u reprezentaciji skupio 63 nastupa, postigao je 25 golova, ali u Južnoafričkoj Republici nije ni sjenka igrača koji je prošle sezone dao 34 gola u 44 utakmice. Rooney nakon zaglušujućih zvižduka navijača poslije utakmice protiv Alžira nije izdržao: "Lijepo je čuti vlastite navijače kako ti zvižde, to je prava lojalnost", ali kasnije se povukao: "Bio sam još vruć nakon utakmice i iz mene su progovorile frustracije i igrom i rezultatom. Ispričavam se navijačima ako sam ih uvrijedio".

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Slovenija0:1Engleska
SAD1:0Alžir
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.06.2010. u 12:55
    fuck the queen :) fuck the janezz ;)
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000723.06.2010. u 10:59
    Ajmo Slovenija
    The_Killer_0007