Nogomet

Kamerunci u lovu na zrno ponosa

Vedran Babić • četvrtak, 24.06.2010.
Kamerunci u lovu na zrno ponosa
Foto: EPA

I dok će u Rustenburgu Danska i Japan odlučivati o drugom putniku u osminu finala iz skupine E, u Cape Townu će snage odmjeriti Kamerun i Nizozemska u dvoboju koji nema rezultatsku težinu. Nizozemci su već prošli i samo im teorija može oduzeti prvo mjesto u skupini, dok su Kamerunci postali prva reprezentacija koja je izgubila sve šanse za drugi krug. Unatoč tome, iz njihovog tabora najavljuju borbu za pobjedu i častan oproštaj od natjecanja.

Kamerun se uklopio u sivilo afričkih reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu i nakon poraza od Danske izgubio je i teoretsku šansu za proboj u osminu finala. Sada, bez nekakvog vidljivog motiva, moraju istrčati na travnjak i odraditi posljednju utakmicu u skupini protiv Nizozemske.

Ipak, kamerunski izbornik Paul Le Guen ne slaže se s konstatacijom da će iz njihove perspektive dvoboj s Oranjama biti revijalnog karaktera. "Moramo ostati profesionalci do kraja. Ovo nije prijateljska utakmica, ovo je i dalje Svjetsko prvenstvo i moramo poštovati natjecanje kao takvo, ali i kamerunski narod, kao i sve gledatelje u svijetu pred malim ekranima."

Vezane vijesti

Takav stav francuskog stratega je jedini ispravni, no ostaje nam vidjeti može li prenijeti takvu sliku stvari u glave svojih igrača. Sigurno je da su kamerunski Lavovi još uvijek deprimirani zbog loših izvedbi koje su im onemogućile daljnju borbu za drugi krug i Le Guen će morati napraviti lavovski dio posla ukoliko želi osposobiti svoje igrače da protiv Nizozemske budu na visokoj razini.

Samuel Eto'o: Cijelu sezonu sam razmišljao jedino o tome da budem spreman za Svjetsko prvenstvo, to mi je bila glavna preokupacija. No, sada je teško. Nije normalno za nas da završimo posljednji u skupini i zato ćemo dati sve od sebe da pobijedimo Nizozemsku. To je stvar ponosa.

Na drugoj strani, Bert van Marwijk i njegovi izabranici ovaj susret dočekuju znatno opuštenije, ali ne previše. Izbornik inzistira na tome da se utakmica shvati ozbiljno i da se dođe do još jedne pobjede.

"Nećemo olako shvatiti dvoboj s Kamerunom jer je to prava prilika da igrači pokažu što su do sada naučili. Moramo napredovati iz utakmice u utakmicu i važno je da su momci svjesni mojih potraživanja."

Sve oči bit će uperene u glavnu uzdanicu Nizozemske, Arjena Robbena, koji još uvijek čeka na svoj prvi nastup nakon što je zbog ozljede morao propustiti prve dvije utakmice. Izbornik je izjavio kako daje Robbenu odriješene ruke, tj. daje mu pravo da sâm donese odluku o nastupu.

"Posljednjih nekoliko dana sam trenirao normalno i bez ikakvih problema. Sada su mi potrebne jedino utakmice kako bih vratio ritam", rekao je Bayernov igrač.

U utakmici protiv Danske Pierre Webo bio je jedan od onih koji nam je ostao najviše dužan. Nekoliko lijepih prilika je prokockao i vjerujemo da će se protiv Nizozemske, kada je pritisak ipak manji, moći opustiti i možda donijeti radost kamerunskim navijačima u domovini, ali i na tribinama južnoafričkih stadiona.

S obzirom da je dobio pravo vlastite odluke glede nastupa, za očekivati je da će Arjen Robben odlučiti istrčati na travnjak i predstaviti se južnoafričkoj publici. Ako to napravi, nema dvojbe da će upravo on biti igrač s najvećim motivom i željom i baš zato smo njega odlučili staviti pod fokus zbog svojeg bogatog repertoara poteza.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Danska1:3Japan
Kamerun1:2Nizozemska
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!