Nogomet

Velika prilika za četvrtfinale

Lovro Štrbinić • subota, 26.06.2010.
Velika prilika za četvrtfinale
Foto: EPA

Zaslugom ždrijeba, ali i njihovih dobrih nastupa, ove dvije reprezentacije došle su u situaciju da imaju veliku priliku izboriti četvrtfinale. Zasigurno su u jednom i drugom taboru zadovoljni dobivenim protivnikom u osmini finala, jer snage su otprilike ravnopravno raspoređene.

Prije početka Svjetskog prvenstva malo tko bi stavio neki novac na kladionici na okladu da će netko od kvarteta Južna Koreja, Urugvaj, Gana i SAD biti u polufinalu. Upravo to će se i dogoditi, jer se ždrijeb poigrao na način da ih je stavio u isti kvadrant koji će dati jednog polufinalista. Većini je navedenih reprezentacija (uz dužno poštovanje uspjesima Urugvaja), a pogotovo SAD-u i Gani ovo velika prilika da učine povijesni uspjeh za svoju zemlju, te će dati sve od sebe da u tome i uspiju.

Bob Bradley, izbornik SAD-a: "Momčad Gane je dobro posložena. Organizirani su, imaju talentirane pojedince i iznimne fizičke mogućnosti. Opasni su jer imaju pojedince za koje misliš da će dodati, a oni se u zadnji tren odluče na dribling. Misliš da će otići lijevo, a oni odu desno. Nepredvidivi su."

Situacija oko prolaza dviju reprezentacija koje se susreću u ovom, drugom susretu osmine finala, je bila neizvjesna do zadnjih minuta natjecanja po skupinama. Reprezentacija SAD-a je tek u sudačkoj nadoknadi postigla gol kojim se plasirala u daljnju rundu natjecanja, dok su igrači Gane do pred kraj strepili za prolaz prisluškujući stanje u drugoj utakmici te skupine.

Što se tiče prikupljenih opomena u prvom krugu, ni jedna ni druga reprezentacija nemaju igrača koji ima zabranu nastupa u osmini finala. Također, nemaju ni problema s nekim novim većim ozljedama zarađenim na ovom turniru. Pitanje je samo koliko u redovima Gane Sulley Muntari koji je nakon ozljede Essiena nekako bio predodređen za prvog igrača ove momčadi.

Sulley Muntari, veznjak Gane: "Sad smo na svom kontinentu i želimo ostaviti dobar dojam. Protiv SAD-a neće biti lako, jer su poput ostalih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu i oni puni kvalitetnih pojedinaca."

Na dosadašnjem prvenstvu i jedan i druga reprezentacija su pokazale više lica, dosta kvaliteta, ali i nedostataka koji mogu biti ključni. Gani kao da ponekad fali taktičke discipline, te ponekad pojedinci žele previše sami učiniti s loptom. Rezultat toga je i izostanak pogotka iz igre u prve tri utakmice, gdje su ih spasili pogoci s bijele točke. Kod SAD-a također nailazimo na dosta oscilacija u igri, pa je tako dosta velika razlika bila u njihovoj izvedbi protiv Slovenije u prvom i drugom dijelu, a i u susretu protiv Alžira su u jednom dijelu utakmice opasno živjeli.

Zanimljivo je spomenuti da ovo nije prvi susret ovih dviju reprezentacija na Svjetskim prvenstvima, a također ni prvi koji izravno odlučuje o plasmanu u sljedeću rundu natjecanja. Prije četiri godine u Njemačkoj SAD i Gana susreli su se u zadnjem kolu po skupinama. Tada su obje reprezentacije još uvijek imale šansu za prolaz, uz ovisnost o drugoj utakmici te skupine, no na kraju je slavila Gana s 2-1. Strijelci su bili Dramani i Appiah na jednoj i Dempsey na drugoj strani. Posljednja dvojica igrat će i u današnjem susretu, uz još nekolicinu njih koji su i u toj utakmici branili boje svojih reprezentacija.

Utakmica se igra na stadionu Royal Bafokeng u Rustenburgu s početkom u 20:30, a sudit će je Mađar Viktor Kassai. Obje ove reprezentacije već su iskusile atmosferu igranja na spomenutom stadionu, a u oba slučaja konačni rezultat je bio isti, 1-1. SAD je to postigao protiv Engleske, dok je Gana tu remizirala s Australijom.

Ponajveća je zvijezda, a sad već i legenda ove reprezentacije. Prikupio je 126 nastupa za nju, postižući pritom na desetke golova, od kojih nekoliko vrlo bitnih. Jedan od takvih bio je i onaj protiv Alžira. U slučaju izjednačene utakmice za očekivati je da upravo Donovan preuzme još veću odgovornost na sebe i pokuša produžiti američki san barem još malo.

Među brojnim igračima Gane koji su se htjeli istaknuti svojim potezima nekako je najviše to uspjelo ovom 24-godišnjem napadaču Rennesa. Istina, još uvijek nije postigao gol iz igre, ali je sigurnim realiziranjem kaznenih udaraca priskrbio svojoj reprezentaciji sadašnji rezultat, time ujedno postajući i njezin jedini strijelac na ovom prvenstvu.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!