Nogomet

Andrijaševićeva majstorija utjeha za poraz

Borna Rupnik • nedjelja, 18.07.2010.
Andrijaševićeva majstorija utjeha za poraz
Foto: Kristijan Komarica

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija (do 19 godina) ostala je praznih ruku u prvom dvoboju na europskoj smotri koje se održava u francuskoj Normandiji...

Hrvatska U19 - Španjolska U19 1:2 (1:0)

Europsko prvenstvo U19, Bayeux (Francuska)
Gledatelja: 200
Sudac: Alan Black (Sjeverna Irska)

Strijelci: 1:0 Andrijašević (42'), 1:1 - Alcantara (53'), 1:2 - Rodri (64')

Hrvatska: Delač, Vrsaljko, Rugašević, Andrijašević, Kelić, Glumac, Ademi, Ozobić, Kramarić (od 65' Tičinović), Pamić (od 81' Punčec) i Maglica (od 65' Vukušić). Izbornik: Ivica Grnja.

Španjolska: Alex, Montoya, Planas, Bartra, Pulido, Romeu, Keko (od 46' Muniain), Alcantara, Rodri (od 72' Rochina), Canales i Pacheco (od 89' Calvente). Izbornik: Luis Milla.

Žuti kartoni: Vrsaljko 17', Montoya 39', Kelić 63'
Crveni kartoni: /

Španjolski nogometaši do 19 godina starosti svladali su izabranu vrstu Hrvatske na otvaranju Europskog prvenstva u Francuskoj. Rezultat je naposljetku glasio 2:1.

U prvoj postavi Španjolske zaigralo je šest mladića Barcelone, uz dvojicu iz Real Madrida, dvojicu iz Atletico Madrida te jednog koji nogometnu školu prolazi u engleskom Liverpoolu. Mlada Furija preuzela je inicijativu na početku utakmice, dok su se naši usredotočili na čvrstu i discipliniranu obranu.

No, pritisak igrača pod vodstvom Luisa Mille u (polu)prilike je pretvoren samo u nekoliko navrata. Naš čuvar mreže, Matej Delač, uvijek je bio na mjestu, pri čemu je obrana Rodrijevog pokušaja iz 30. minute uistinu bila izvrsna. Malo je pomogla i španjolska nepreciznost u završnim dodavanjima, a hrvatski je blok također dobro funkcionirao. Realova mlada nada, Sergio Canales, pokušavao je i iz prekida, no bez uspjeha.

Hrvatska je španjolsku polovicu ozbiljnije počela posjećivati tek pri kraju prvog poluvremena, a u jednoj malo dužoj akciji prostor za udarac otvorio se Franku Andrijaševiću, koji je iz daljine sjajno naciljao suprotne rašlje Alexovog gola za vodstvo naše reprezentacije.

Španjolska je iz svlačionice izašla s novim ofenzivnim rješenjem, Ikerom Muniainom, a Delač je morao intervenirati nogom nakon samo nekoliko minuta igre. Međutim, u 53. minuti više nije bilo spasa za Hrvatsku: na povratnu je loptu natrčao Thiago Alcantara i snažnim, prizemnim udarcem smjestio je u mrežu za poravnanje. Nogometaši Ivice Grnje začas su uzvratili - Anton Maglica glavom je svladao Alexa, no suci su označili zaleđe.

Ipak, Španjolci su desetak minuta poslije opet slavili. Udarac Martina Montoye odbio je Delač, ali najbrže je reagirao Rodri i mirno se upisao u strijelce. Grnja je tada u igru poslao Hajdukov dvojac Mario Tičinović - Ante Vukušić, a u 70. minuti Tomislav Glumac uspio je zaprijetiti glavom nakon prekida, no otišlo je iznad španjolske prečke.

Španjolsku su pobjedu mogli zapečatiti Marc Bartra, kojega ponovno zaustavlja Delač, te neprecizni Daniel Pacheco. Deset minuta prije kraja Filip Ozobić odlično se okrenuo u kaznenom prostoru Španjolaca i tražio Vukušića, no naš je napadač ostao za korak prekratak. Priliku je imao i Roberto Punčec u samoj završnici, no opalio je s ruba šesnaesterca pokraj Alexove vratnice.

Tako su naši protivnici došlo do prva tri boda, a Hrvatsku, koja je ostavila dojam da može i bolje, 21. srpnja u Mondevilleu očekuje okršaj s vršnjacima iz Italije.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2010. u 22:48
    gledao sam utakmicu, šteta nisu niti španjolci tolko bolji bili od naših, imali smo i mi neke prilike ne baš konkretne, ali mogli su zabiti dečki, al kaj buš, teba dobiti italiju pa možemo računati na 3 mjesto, možda i prolaz.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2010. u 18:33
    normalno da moraš gledati na drugim televizijama kad su bitnije reprize filmova
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2010. u 18:21
    bravo svim igracima,a hrt srami se,zar moram gledati utakmicu na eurosport 2
    Obrisan korisnik