Nogomet

Ispali Fenerbahče i Celtic

Matej Milanović • srijeda, 04.08.2010.
Ispali Fenerbahče i Celtic
Foto: EPA

U trećem pretkolu nogometne Lige prvaka očekivano je ispao Celtic, kojem nije uspjelo čudo protiv Brage. No, ispao je i Fenerbahče, koji je doma izgubio od Young Boysa. Visio je i Ajax u Grčkoj, ali se na kraju ipak izvukao...

Najveće iznenađenje trećeg pretkola Lige prvaka dogodilo se na stadionu Sukru Saracoglu u Istanbulu. Fenerbahče je u Švicarskoj kod Young Boysa odigrao 2:2, te im je pred domaćim navijačima i neodlučeni rezultat mogao biti dovoljan za prolaz. No, nakon 40 minuta gosti su poveli golom Bienvenua.

Fenerbahče je nakon toga svim snagama tražio gol kojim bi ponovno izborio prolaz, ali je posao domaćima dodatno otežao Miroslav Stoch koji je isključen početkom nastavka. Do konca susreta Turci su pokušavali izjednačiti, što im nije pošlo za rukom te su Young Boysi iznenađujuće ostali u igri za Ligu prvaka.

Osim Fenerbahčea ispao je još jedan renomirani klub, iako s puno ozbiljnijim protivnikom. Celticu, naime, nije uspjelo čudo nakon poraza od 3:0 u Portugalu. Braga je na Celtic parku povela u 20. minuti preko Paula Cesara i tako praktički riješila susret. U nastavku su domaći preko Garyja Hoopera i Efraina Juareza preokrenuli na 2:1, ali prolaz Brage nije bio upitan.

Ozbiljno je riskirao još jedan velikan, nizozemski Ajax. Sastav iz Amsterdama je prvu utakmicu protiv PAOK-a igrao 1:1 te je u Grčkoj morao odigrati puno bolje. Međutim, nakon svega 16 minuta Vieriniha je zabio za domaće vodstvo. Ajax se dugo tražio, a kobni udarac PAOK-u zadao je početkom nastavka. U svega sedam minuta zabili su Luis Suarez, Siem de Jong i Rasmus Lindgren.

Ipak, utakmica još nije bila gotova. Samo minutu nakon trećeg gola Nizozemaca, Dimitris Salpingidis je smanjio na 3:2. Nakon minute sudačke nadoknade stiglo je i izjednačenje Vladimira Ivića. Na sreću Ajaxa i neriješeni mu je bio dovoljan a domaći nisu u preostale četiri minute nadoknade imali niti jednu ozbiljniju priliku.

Zenit Luciana Spalettija uvjerljivo vodi u domaćem prvenstvu, no u prvom susretu s Unireom Urziceni bio je odigrao bez golova. Put u iduće pretkolo Rusi su osigurali pred svojom publikom, a dovoljan je bio jedan gol. Postigao ga je Danny u 33. minuti.

Litex Lovech je kod Žiline poveo u 50. minuti preko Sandrinha i doveo se u prednost u ukupnom rezultatu. Samo dvije minute kasnije Emil Rilke je poravnao i izjednačio rezultat iz prvog susreta. Minutu kasnije gostujući kapetan Ivelin Popov zaradio je dva žuta kartona i isključenje.

To je bitno olakšalo posao Žilini. U 70. minuti Tomaš Oravec je zabio za vodstvo Slovaka, a prolaz domaćih potvrdio je Momodou Ceesay u 84. zgoditkom za 3:1.

I Salzburg je u prvoj utakmici igrao 1:1, ali je na domaćem terenu protiv Omonie puno lakše od Žiline izborio iduće pretkolo. Do 40. minute Austrijanci su već vodili 3:0, a u 58. stigao je i četvrti gol. Do kraja dvoboja ciparska je Omonia uspjela tek smanjiti na konačnih 4:1. Kod domaćih se posebno istaknuo Franz Schiemer s dva pogotka.

Za prolaz dalje poprilično se namučio i Kobenhavn. Danci su također igrali 0:0 prvu utakmicu, protiv BATE-a. Na svom su terenu poveli 2:0 već nakon pola sata igre i činilo se da će lagano proći Bjeloruse, no gosti su u svega pet minuta u završnici poluvremena izjednačili na 2:2. Domaće je spasio Dame N'Doye u 59. minuti. Senegalac je zabio za konačnih 3:2 i prolaz Kobenhavna.

Partizan je protiv finskog HJK-a sve riješio već na svom stadionu, a u gostima je poveo golom Clea nakon svega devet minuta. Do poluvremena su Finci izjednačili, ali je Cleo u sudačkoj nadoknadi zabio još jednom, za 2:1 i time donio Partizanu pobjedu i u uzvratu.

Pobjede iz prvih susreta potvrdilo je još nekoliko momčadi. Kijevski Dinamo je i u Belgiji Gentu zabio tri gola, a za razliku od prve utakmice ovom je prilikom primio jednog te je slavio s 3:1. Basel je u Debrecenu slavio s 2:0, a pred svojim je navijačima poveo 3:0 nakon 64 minute igre. Do kraja je tek stigao počasni pogodak Mađara.

Praška Sparta je pak doma minimalno pobijedila Lech Poznan i uspjeh ponovila i u gostima. Jedini je pogodak djelo Jirija Kladrubskog s jedanaest metara u 50. minuti. Pobjedu je potvrdio i Rosenborg. Norvežani su također minimalno slavili na prvoj utakmici, a doma su švedskom AIK-u zabili tri gola između 55. i 76. minute.

Liga prvaka, kvalifikacije

3. pretkolo

Omonia1:1Salzburg
Litex1:1Žilina
Dynamo Kijev3:0Gent
Unirea Urziceni0:0Zenit
Sparta Prag1:0Lech Poznań
TNS1:3Anderlecht
Aktobe1:0Hapoel Tel-Aviv
BATE Borisov0:0København
Šerif Tiraspol1:1Dinamo
Debrecen0:2Basel
Young Boys2:2Fenerbahçe
AIK0:1Rosenborg
Partizan3:0HJK Helsinki
Ajax1:1PAOK
Braga3:0Celtic
HJK Helsinki1:2Partizan
Zenit1:0Unirea Urziceni
København3:2BATE Borisov
Žilina3:1Litex
Lech Poznań0:1Sparta Prag
Basel3:1Debrecen
Dinamo6:7 **Šerif Tiraspol
Fenerbahçe0:1Young Boys
Salzburg4:1Omonia
Gent1:3Dynamo Kijev
Rosenborg3:0AIK
PAOK3:3Ajax
Celtic2:1Braga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!